Nieuws Arbeidsmarkt
Handige tips voor mkb'ers: zo houd je je recruitment betaalbaar
Ondernemers en bedrijven in vrijwel alle sectoren voelen de gevolgen van personeelstekorten. Het aantal vacatures blijft hoog en een oplossing is niet in zicht. Zeker niet voor het MKB, dat voor werkzoekenden minder zichtbaar is én minder financiële middelen heeft dan de corporate concurrenten. Volgens Angelique ten Hove van vacaturezoekmachine Jobrapido zijn er manieren waarop mkb'ers zichzelf kunnen onderscheiden in de war for talent. Zoek het in flexibiliteit, maatwerk en persoonlijke connectie.

Foto: Shutterstock
Zoals het er nu voorstaat, wordt het voor MKB'ers straks onbetaalbaar om succesvol kandidaten te werven. Of de overspannen arbeidsmarkt zoals we die nu kennen echt iets van deze tijd is? Dat gaat Angelique ten Hove, Sales & Delivery Manager bij het snelgroeiende Jobrapido, te ver. ,,Ook vóór corona was er al sprake van schaarste op de arbeidsmarkt. Maar dat tekort aan personeel beperkte zich toen nog tot een aantal segmenten en vakgebieden. Wat je nu ziet, is dat het over de gehele linie moeilijk is om mensen te vinden.”
Een treffend voorbeeld vormt de hospitality-sector. ,,Voor restaurants, hotelketens en cafés waren vroeger meer dan genoeg kandidaten te vinden. Maar nu zie je dat veel horecagelegenheden nog maar een beperkt aantal dagen per week opengaan. Omdat ze uiteindelijk onvoldoende personeel hebben om vijf à zes dagen volledig bezet de deuren te kunnen openen.” Waar zijn al die hospitality-professionals naartoe gegaan? ,,Sommigen hebben zich laten omscholen, terwijl anderen boodschappen zijn gaan rondbrengen of maaltijden bezorgen.”
Lees ook: Tekort aan persoonlijke ontwikkeling voor bijna helft personeel reden om nieuwe werkgever te zoeken
Kosten recruitment stijgen door economische nasleep coronacrisis
Met name de factor ‘onzekerheid’ zorgt ervoor dat mensen liever blijven zitten waar ze zitten. ,,Tijdens de coronapandemie ging de horeca als eerste dicht en praktisch als laatste weer open. Zie mensen er dan maar van te overtuigen voor jou te komen werken”, legt Ten Hove uit. Ook de economische nasleep van de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne zorgen ervoor dat mensen liever het zekere voor het onzekere nemen.
Het gevolg is dat de kosten voor recruitment blijven stijgen. ,,De uitgaven zitten voornamelijk in het betalen voor zichtbaarheid”, vat Ten Hove de verklaring voor de torenhoge cost per hire in één term samen. ,,Om te solliciteren, moeten kandidaten überhaupt weten dat je een vacature open hebt staan. Voor die zichtbaarheid betaal je nu veel meer dan twee jaar geleden.”
"Je bent als mkb'er veel flexibeler dan die grote corporates. Je kunt veel meer met kandidaten meedenken. Maatwerk bieden. Op persoonlijk vlak een connectie met iemand opbouwen"
Meer clicks per sollicitatie
Een kleinere pool aan kandidaten heeft op dit moment dus ontzettend veel keuze op de arbeidsmarkt. ,,Je moet ze dus ook nog eens extra motiveren om bij jou te solliciteren. Je hebt veel meer traffic nodig tot je uiteindelijk een nieuwe werknemer kunt verwelkomen. Om een indicatie te geven: leidde vroeger honderd clicks tot een sollicitatie, inmiddels is dat opgelopen tot driehonderd.” En in een markt van vraag en aanbod, zorgt dergelijke schaarste – in dit geval van geschikte cv’s – voor een prijsstijging. ,,Ook dat stuwt de recruitmentkosten.”
Val binnen al dat recruitmentgeweld nog maar eens op als mkb’er. ,,Qua budget valt niet tegen de grootbedrijven op te boksen. Je moet dus niet alleen zichtbaar zijn voor geschikte kandidaten, je zult ook echt moeten onderscheiden.” En dat is geen gelopen race. Volgens Ten Hove heeft het midden- en kleinbedrijf behoorlijk wat USP’s waarmee ze kandidaten voor zich kunnen winnen.
,,Je bent veel flexibeler dan die grote corporates. Je kunt veel meer met kandidaten meedenken. Maatwerk bieden. Op persoonlijk vlak een connectie met iemand opbouwen.” Allemaal zaken die je met behulp van employer branding meer onder de aandacht brengt.
Jezelf profileren als ‘kansendenker’
Op welke gebieden valt er voor het MKB als werkgeversmerk nog terrein te winnen, volgens Ten Hove? ,,Voornamelijk in het denken in mogelijkheden”, legt ze uit. ,,Maak niet zozeer van iemands cv de leidraad binnen je recruitment, maar veel meer iemands motivatie. De lijnen binnen het MKB zijn veel korter, je bent veel beter in staat met een kandidaat mee te bewegen. Als je jezelf zó neer kunt zetten, spreek je heel bewust een bepaalde doelgroep binnen die kandidatenmarkt aan.”
,,Maar goed, dan nog draait het om zichtbaarheid. Allereerst moeten kandidaten met je merk in aanraking komen. Pas dan zien ze dat jij inderdaad die ‘kansendenker’ bent die hen faciliteert. Dit is echter niet zo gemakkelijk als het klinkt. Zo zijn er bedrijven met een sterk employer brand, die de juiste kandidaten bereiken als onmogelijk beschouwen. Het vinden van de juiste partner die slimme en betaalbare tools biedt om met talent in contact te komen, is een cruciale factor geworden voor succesvolle werving door het MKB met een beperkt budget.”