Nieuws Arbeidsmarkt
Ondernemers met handen in het haar in jacht op vakantiehulp
Vind als ondernemer deze zomer maar een vakantiekracht. Het is bijna onbegonnen werk. Het contrast met vorig jaar, toen er voor scholieren en studenten haast geen vakantiebaantje te krijgen was, kan haast niet groter.

Kweker Youri de Bruijn met vakantiekracht Esra Middel. Foto: Merel Klijzing
Je ziet ze te kust en te keur langs de wegen in het Groene Hart: billboards met oproepen voor vakantiekrachten. De horeca zit het meest te springen om personeel. Veel effect hebben de wervingsacties om de scholier of student te verleiden om wat bij te verdienen nog niet.
Neem restaurant La Cubanita in Gouda. Dat zit dringend verlegen om extra handjes in de keuken en in de bediening. Kandidaten ho maar. ,,We krijgen slechts een handjevol aanmeldingen. Het is lastig vakantiehulpen te vinden”, vertelt een bedrijfsleider aan het AD.
Lees ook: Hoe innovatieve kersenboer Aart met 'zelfpluk' van een probleem een succes maakt
Grote vraag naar personeel bij horeca en logistiek
Ook Evert Geerdink, directeur De Nieuwe Lichting Groep van XL Studenten Uitzendbureau, ziet het duidelijk in het grote aantal aanvragen van ondernemers nu de maatschappij na corona weer langzaam opengaat. Volgens Geerdink had zijn bedrijf vorige zomer in onze regio, inclusief Leiden, zo’n 50 studenten per week aan het werk. Hij verwacht dat dat er in juli en augustus zo’n 400 tot 500 zijn. De grote vraag naar (tijdelijk) personeel komt met name van de horeca en de logistiek. Maar ook sportscholen en Schiphol, waar vast personeel de afgelopen maanden plaats heeft moeten maken, kunnen direct mensen gebruiken.
,,Er zijn meer aanvragen dan ooit tevoren, maar het aantal kandidaten blijft achter. De studenten en scholieren denken twee keer na voordat ze een baantje aannemen. Velen hebben al gewerkt voor de GGD. Dat verdient beter dan in de horeca. Bij de GGD krijgen ze 17 euro per uur. In de horeca 10 euro. Komt bij dat een baantje in de horeca nog steeds onzeker is. Er zijn studenten die bij de GGD zo goed hebben verdiend, dat ze het vakantiebaantje overslaan.”
''Als er nu werkgevers komen die personeel zoeken voor de schoonmaakbranche of voor productiewerk dan is hij kansloos''
'Als werkgever maak je pas kans als je meer betaalt dan het minimumloon'
Geerdink was een jaar geleden blij met elke aanvraag die hij van een werkgever binnen kreeg. ,,Wij hebben toen nergens ‘nee’ tegen gezegd. Als er nu werkgevers komen die personeel zoeken voor de schoonmaakbranche of voor productiewerk dan is hij kansloos.”
Volgens hem wordt dit jaar gestreden om de gunst van elke vakantiehulp. ,,Als werkgever maak je pas kans als je meer betaalt dan het minimumloon. Er zijn zelfs al ondernemers, die een aanbrengpremie van soms wel 400 euro uitkeren aan iedereen die met een nieuwe kracht komt aanzetten.” Geerdink en zijn collega’s gaan de komende twee weken langs scholen om vakantiehulpen te werven.
Lees ook: Personeel gezocht: uitzendplatform Youbahn wil ondernemer alternatief bieden
Geen vakantiebaantje in de horeca, wel een tijdelijke baan in een kwekerij voor Esra
De Boskoopse kweker Youri de Bruijn is blij als hij deze zomer zes extra krachten erbij zou hebben. ,,Ik heb er nu vier lopen, maar ik zou er nog wel zes kunnen gebruiken.” Onkruid wieden, orders klaarmaken en schoonmaken. Het zijn de klusjes, die De Bruijn voor de vakantiekrachten in petto heeft. Dat het hem vooralsnog niet is gelukt de vacatures op te vullen, komt omdat het werken in een kwekerij niet sexy is, schat hij in. ,,Je zit met je handen in het groen. Niet iedereen wil dat.”
De 15-jarige Esra Middel vindt dat juist wel leuk. ,,Veel mensen denken dat je vies wordt, maar dat valt wel mee. Je moet wel oude kleren aantrekken.” De Boskoopse vindt het werk bij een kweker gevarieerder dan in een winkel. ,,Ik sta op, ga naar mijn werk en ik zie wel wat me te wachten staat.” Een vakantiebaantje in de horeca is niks voor Esra. ,,Ik denk dat ik daarvoor veel te onhandig ben”, bekent ze eerlijk.
De Woerdense studente Juliette Pol (28) heeft haar keus voor deze zomer eveneens al gemaakt. Zij gaat werken bij de Gamma in haar woonplaats, die trouwens ook nog vakantiehulpen zoekt. ,,Ik woon om de hoek en het is een leuke plek om te werken. Ik ben begonnen achter de kassa, maar sta nu ook achter de informatiebalie. Het is heel leerzaam.”
Lees ook: Horecaondernemers speuren naar goed personeel: is dat wel te vinden?