Nieuws Arbeidsmarkt

Onderzoek KvK: winstgevendheid mkb onder druk door personeelstekort

Ruim vier op de vijf mkb-ondernemers die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers kunnen die op dit moment moeilijk tot zeer moeilijk vinden. Dit blijkt uit een representatief KVK-onderzoek naar personeelskrapte onder 517 mkb-ondernemers. Nu lossen de ondernemers het gebrek aan personeel nog op door meer uren te werken, maar op langere termijn staat de winstgevendheid van de onderneming onder druk.

Van onze redactie 4 juli 2022

Personeelstekort 1

Als mkb-ondernemers in de komende drie maanden geen nieuwe medewerkers kunnen vinden, dan heeft dat gevolgen voor hun bedrijf, zo geven ze in het onderzoek aan. Ondernemers noemen minder omzet (30 procent), minder klanten (31 procent), en vaker ‘nee’ zeggen tegen nieuwe klanten of opdrachten (40 procent). Eenderde noemt minder groei en het niet kunnen uitvoeren van toekomstplannen als gevolgen van het personeelstekort.

De huidige situatie wordt soms als nijpend ervaren. ‘Ik draai enorm veel uren’, ‘Ik voel me machteloos’, ‘Stress, veel werken, de vrije tijd die ik heb denk ik alleen aan werk’, zo reageren ondernemers in het onderzoek. Ook is er zorg voor de toekomst. ‘Ik ben bang, dat de overgebleven werknemers overbelast raken en ook uitvallen’. Tegelijk blijkt ook de praktische inslag van de ondernemers. ‘Uitvoeren van de groeiplannen uitstellen. Geen probleem, aanpassen aan de situatie.’, ‘Vind het jammer, maar verander ons business model’, ‘We stellen de eisen bij. We gaan ons richten op mbo'ers’.

Lees ook: Experts over personeelstekorten: 'Alarmfase voor de arbeidsmarkt'

Zelf bijspringen is beperkt houdbare oplossing

De overgrote meerderheid van deze ondernemingen (96 procent) bestaat uit twee tot negen werkzame personen. Meer dan de helft daarvan was op zoek naar medewerkers. Ondernemers zoeken op verschillende manieren naar oplossingen voor hun personeelstekort. 55 procent schakelt het eigen netwerk in, 33 procent benadert ook familie, vrienden of kennissen voor werving, een kwart zet een wervingscampagne op en 19 procent zet medewerkers in als ambassadeur.

Bijna de helft van de ondernemers geeft aan zelf bij te springen en meer uren te maken. Ook vraagt 23 procent aan de eigen medewerkers meer te werken. Dat werkt op de korte termijn, maar is maar beperkt houdbaar. ,,Het is erg frustrerend dat het momenteel erg moeilijk is om aan fatsoenlijk personeel te komen. Hierdoor moeten de goede werknemers en ikzelf meer uren maken, wat in het begin niet erg is, maar dat moet niet te lang duren,” geeft een ondernemer de trend aan.

Lees ook: 'Werkgever moet meer letten op vaardigheden in plaats van diploma of functietitel'

'Anders naar personeel zoeken dan de traditionele werving'

Hans Klein Swormink, programmamanager Financiering en Geldzaken bij KVK, adviseert ondernemers de traditionele manier van werving van personeel los te laten. ,,Er is nu overal veel werk. Als je onvoldoende mensen hebt om het werk gedaan te krijgen, is het nog maar de vraag of je het redt door nu vooral in te zetten op de traditionele werving van nieuwe medewerkers.

Hij raadt aan met een brede blik te kijken naar nieuwe werknemers. ,,Laat eens iemand van buiten kijken hoe efficiënt het huidige werk gedaan wordt. Ik denk dat dat heel veel kan opleveren. En laat vooral ook je medewerkers meedenken over een goeie aanpak van het werk. Naast die eventuele efficiencyslag kan het geen kwaad om jouw blikveld op wat een goede medewerker kan zijn te verruimen. Gaat het om een wensbeeld, kun je daar creatiever in zijn? En tot slot, investeer in opleidingen voor je medewerkers. Ook een oudere werknemer is vaak heel erg bereid om te leren.”

Lees ook: Personeelstekort leidt bij stevig percentage ondernemers tot slaapproblemen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws