Nieuws Arbeidsmarkt

Personeel babyboom-generatie met pensioen: werkgever met handen in haar

Werkgevers zien de pensionering van hun vergrijsde personeelsbestand als bedreiging voor hun bedrijf. Met personeelstekorten en kennishiaten als gevolg.

Dirk Waterval 3 december 2019

Babyboomer vergrijzing werknemer angst

Een kwart van de bedrijven noemt het aanstaande vertrek van oudere werknemers een ‘zeer grote bedreiging’ voor hun voortbestaan. (Beeld: Shutterstock)

Nederlandse werkgevers houden hun hart vast voor de pensionering van hun babyboom-personeel. Bijna 8 op de 10 van hen maakt zich zorgen over die uittocht, blijkt uit onderzoek onder zowel publieke als private organisaties. Een kwart van de bedrijven noemt het aanstaande vertrek van oudere werknemers zelfs een ‘zeer grote bedreiging’ voor hun voortbestaan. De onderliggende oorzaak, vergrijzing, is nog lang niet op zijn retour.

Veel kennis en ervaring

Personeelstekort is niet eens de enige vrees van de 200 Nederlandse financieel directeuren en 300 wervende managers die onafhankelijk onderzoeksbureau Market Probe hierover ondervroeg, schrijft Trouw. Met hun pensionering nemen werknemers ook veel kennis en ervaring mee. Dat kennishiaat moet evengoed gedicht en kost veel geld aan opleidingen voor jonge mensen.

De 500 acquirerende managers en directeuren die meededen aan het onderzoek vertegenwoordigen allerlei sectoren: van telecom tot horeca, van de juristerij tot de industrie. Er is niet uitgesplitst welke branche het hardst vergrijst, en daar zijn ook geen recente andere cijfers van. In 2014 waren het de landbouw, waterbedrijven en het openbaar bestuur die het grootste aandeel 50- tot 60-jarigen in hun personeelsbestand hadden.

''Jonge werknemers zijn tegenwoordig minder loyaal aan hun baas, ‘hoppen’ sneller naar de volgende werkplek dan een paar decennia geleden''

Frédérique Bruggeman, managing director Robert Half

Vergrijzing is onderschat

,,Wel blijkt uit dit nieuwe onderzoek dat managers zich hebben zich verslikt in de vergrijzing”, zegt Frédérique Bruggeman. Ze is managing director van recruitmentbureau Robert Half, in wiens opdracht het onderzoek is uitgevoerd. Volgens haar is het probleem lang onderschat.

,,En die managers zaten al in een ‘war for talent’, met onze krappe arbeidsmarkt.” Er zijn schreeuwende personeelstekorten in tal van sectoren. In de media domineren nu vooral die in de publieke tak - bij de politie, in de zorg en in het onderwijs. De politiebond legde vorige week een directe link met uitstromende ouderen.

Beschikbare werknemers

Maar het hele land vergrijst, en dat raakt de marktsector net zo goed. Daardoor zal het totaal aantal werkenden in Nederland de komende jaren langzamer stijgen, meldde het Centraal Planbureau enkele weken terug. En dan zal die kleine toename ook nog eens ‘vrijwel volledig opgaan’ aan de toenemende zorgvraag in Nederland. Met meer ouderen komt die sector immers meer onder druk te staan. Wat weer een wissel trekt op de marktsector qua beschikbare werknemers, aldus het planbureau.

Bedrijven zullen jong talent moeten aantrekken, en dat bovenal weten vast te houden. ,,Jonge werknemers zijn tegenwoordig minder loyaal aan hun baas, ‘hoppen’ sneller naar de volgende werkplek dan een paar decennia geleden”, zegt Bruggeman. Werkgevers investeren dan telkens opnieuw in opleidingen en trainingen, om de vruchten daarvan vervolgens te zien vertrekken naar de concurrent.

Lees ook: 70-plussers de werkvloer op? Zo ziet het kantoor van de toekomst eruit

Werkgevers in spagaat

Meer loon lijkt een logische oplossing, maar is volgens Bruggeman niet per se een goed lokmiddel voor de nieuwe generaties. ,,Jongeren hechten juist meer aan flexibele werktijden, of wil elke vrijdag vrij kunnen zijn. De balans tussen werk en vrije tijd verschuift richting dat laatste.”