Nieuws Arbeidsmarkt

Bedrijven krijgen openstaande vacatures niet gevuld: 'Arbeidsmarkt koelt niet af'

Openstaande vacatures stapelen zich op als nooit tevoren, de druk op de al overbelaste arbeidsmarkt neemt toe. Bedrijven in sectoren zoals handel, zakelijke dienstverlening en zorg schreeuwen het hardst om nieuwe medewerkers.

Ertan Basekin (NU.nl) 16 mei 2023

Personeel vacatures medewerkers cbs

Beeld: Shutterstock

Eind maart stonden er 437.000 vacatures open, net zoveel als aan het einde van het vierde kwartaal van vorig jaar. De meeste vacatures staan open in de handel (85.000), de zakelijke dienstverlening (71.000) en de zorg (67.000). Gezamenlijk zijn deze drie bedrijfstakken goed voor de helft van alle openstaande vacatures.

Lees ook: Bedrijven voorzichtiger met nieuwe vacatures nu economie afkoelt

Tienduizenden openstaande vacatures

,,De krapte op de arbeidsmarkt is onverminderd groot", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van statistiekbureau CBS tegen NU.nl. ,,Over de hele linie zijn er veel mensen nodig. De arbeidsmarkt koelt niet af, van een omslag is geen sprake."

In de zorg kwamen er 3000 vacatures bij en stonden er aan het einde van het kwartaal 67.000 vacatures open. In de cultuur, recreatie en overige dienstverlening nam het aantal toe naar 14.000. In de handel staan er 85.000 vacatures open.

Lees ook: Jonge werknemers aantrekken? Zo pak je dat als ondernemer aan

De werkloosheid nam in het eerste kwartaal van dit jaar licht af met 2.000 en kwam uit op 357.000. Dat is net als vorig kwartaal 3,6 procent van de beroepsbevolking. Het gaat bij werklozen om mensen die geen betaald werk hebben, maar daar wel recent naar hebben gezocht en op korte termijn beschikbaar zijn.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws