Nieuws Arbeidsmarkt

Fors meer Spanjaarden en Portugezen werken in Nederland: ‘Huisvesting grootste uitdaging’

Terwijl het aandeel arbeidsmigranten uit Polen afneemt, groeit de instroom van Spanjaarden en Portugezen juist hard. Er is werk genoeg, maar huisvesting is een probleem. ‘Je wilt niet dertig man in een rijtjeshuis hebben.’

Natasja de Groot 25 maart 2022

Arbeidsmigranten spanje portugal

In vrijwel alle sectoren worden medewerkers gezocht. Foto: ANP / Robin Utrecht

De arbeidsmarkt piept en kraakt. Bedrijven in uiteenlopende sectoren proberen op allerhande manieren aan personeel te komen. Maar eenvoudig is het niet. ,,De krapte is extreem,” zegt arbeidsmarktanalist Bart van Krimpen van uitzendbureau Randstad Groep in het Parool.

Van Krimpen wijst op recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek: het aantal vacatures is torenhoog en de werkloosheidscijfers zijn sinds 2003, toen het met de reeks begon, niet zo laag geweest. Het aantal WW-uitkeringen is vorige maand verder afgenomen.

Een manier om toch aan personeel te komen is over de grens kijken, zegt Mark Verstappen van EU Flex Services, onderdeel van Randstad Groep, gespecialiseerd in het in dienst nemen van buitenlandse uitzendkrachten.

Lees ook: Uitgerust aan nieuwe baan beginnen: dit bedrijf geeft nieuw personeel vakantie cadeau

Niet dé oplossing, wel belangrijke bijdrage

Volgens Verstappen werpt dat zijn vruchten af. ,,Het is niet dé oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt, maar levert wel een belangrijke bijdrage,” meent hij. En opvallend: de laatste jaren is er een duidelijke verschuiving te zien in landen waar arbeidsmigranten vandaan komen.

Waar ze voorheen met name uit de Oostbloklanden kwamen, groeit de laatste jaren het aandeel werknemers uit Zuid-Europa hard. De instroom van Portugezen en Spanjaarden is volgens EU Flex Services in de afgelopen drie jaar gestegen van 20 naar maar liefst 60 procent ten opzichte van de ‘traditionele landen’ zoals Polen.

Volgens Verstappen is de animo uit Polen afgenomen, omdat daar de arbeidsvoorwaarden flink zijn verbeterd. Verstappen: ,,Dus zijn we actief op zoek gegaan naar nieuwe landen waar potentie zit. Dan kom je algauw uit bij landen waar de werkloosheid hoog is.”

Lees ook: Waarom deze supermarktmanager iedere kandidaat aanneemt

Salaris in Nederland hoger dan in Spanje en Portugal

Zo kwamen ze uit op Spanje en Portugal. De jeugdwerkloosheid (van 15 tot 23 jaar) is in delen van Spanje zelfs 50 procent, weet arbeidsmarktanalist Van Krimpen. De arbeidsmarkt in Spanje en Portugal is veel minder gunstig dan hier. Bovendien ligt het salaris in Nederland hoger dan in Spanje en Portugal. Niet geheel verrassend dat het vooral jongeren zijn die huis en haard verlaten om hier te komen werken. Ze gaan niet alleen naar Nederland, maar ook naar Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Volgens EU Flex Services doen ze in Nederland vooral laaggeschoold werk in de sectoren productie, food en logistiek. De laatste tijd zijn daar ook de horeca, techniek en zorg bijgekomen. ,,Onder andere horeca en zorg staan nog wel in de kinderschoenen,” vult Verstappen aan.

Lees ook: Personeelstekort: 'Tijdens je werk naar een concert' slogan moet barmensen aantrekken

De instroom van Portugezen en Spanjaarden kan volgens hem eenvoudig worden verdubbeld: de animo én de vraag zijn er. Maar er is een grote belemmering: huisvesting. Het uitzendbureau zorgt naast begeleiding van arbeidsmigranten ook voor onder andere vervoer en huisvesting. Dat laatste is gezien de extreme krapte op de woningmarkt een serieus probleem.

,,Huisvesting is onze grootste uitdaging. We kijken nu met een netwerk van investeerders en concurrerende partijen in de arbeidsmigrantenbusiness of we huisvesting kunnen optuigen. We hopen op een samenwerking met gemeenten en andere partijen,” aldus Verstappen.

Uitstroom babyboomers grote uitdaging

Ook payrollbedrijf The Payingit Group ziet de laatste tijd meer Portugezen en Spanjaarden naar Nederland komen, vooral voor productiewerk. Het werk in fabrieken wordt steeds minder door Nederlanders gedaan, merkt directeur Cees Maat. ,,Ik vermoed dat de krapte op de arbeidsmarkt nog vele malen groter zou zijn als zij er niet waren.”

Nederland staat volgens hem nog voor grote uitdagingen met babyboomers die de komende jaren uitstromen. Net als EU Flex Services ziet Maat huisvesting als belemmering om aan die groeiende vraag van bedrijven te voldoen. ,,Je wilt niet dertig man in een rijtjeshuis hebben. Daar is ook allemaal wet- en regelgeving voor. Je probeert het met lokale partijen op te lossen, maar dat valt niet mee.”

Volgens Maat maakt de huisvesting het lastig om mensen voor langere tijd vast te houden. Veel medewerkers gaan na een jaar weer naar huis. ,,Zij verdienen wel drie keer meer dan in eigen land, maar als zij twee keer zo veel kwijt zijn aan woonlasten, houden ze onder de streep nog niet veel over.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws