Nieuws Arbeidsmarkt

Uitzendbranche: ‘Arbeidsmigranten cruciaal om personeelstekorten op te lossen’

Twee zieken en Rotterdam staat stil. De NS schrapt treinen en waarschuwt voor nieuwe ontregelingen. Uren wachten in de rij op Schiphol dreigt in vakantietijd de norm te worden. Het aantal openstaande vacatures per werkzoekende was niet eerder zo hoog. De Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) pleit daarom voor het verwelkomen van meer arbeidsmigranten.

Van onze redactie 19 mei 2022

Personeelstekort 2

Foto: ANP.

,,Arbeidsmigranten zijn van groot belang voor de Nederlandse economie”, zegt Marco Bastian, directeur van brancheorganisatie NBBU. ,,NBBU is daarom zeker voor het verwelkomen van arbeidsmigranten om personeelstekorten op te lossen, mits goed geregeld en vraag en aanbod binnen de landsgrenzen niet samen te brengen zijn. Daarnaast is het belangrijk om nog beter te kijken naar wat al voorhanden is. Dit blijft de meest efficiënte manier om mensen duurzaam in te zetten, waarbij zowel werkgever als werknemer profiteert.”

Lees ook: Personeelstekort leidt bij stevig percentage ondernemers tot slaapproblemen

Samenwerken met (lokale) overheden

Om arbeidsmigranten zo goed mogelijk in te zeten is het volgens de NBBU noodzakelijk dat van te voren alles goed geregeld is, met name op het gebied van werk en wonen. ,,Denk aan het goed informeren over werk, uren en beloning, maar ook het faciliteren van kwalitatief goede huisvesting. De NBBU wijst zijn leden hierop”, zegt juridisch beleidsadviseur en specialist arbeidsmigranten Cor de Koeijer. De uitzendbranche wil voor zaken als zorg en huisvesting beter samenwerken met lokale en andere overheden.

,,Helaas gebeurt het nog te vaak dat er misstanden aan het licht komen die we moeten bestrijden. Dat vraagt een gezamenlijke inspanning”, meent De Koeijer. ,,De Commissie-Roemer constateerde diverse verbeterpunten die momenteel worden uitgewerkt tot oplossingen. Dat wordt mettertijd zichtbaar. Waar stelselmatig en moedwillig de wet wordt omzeild, is het duidelijk. Daar moeten we optreden en handhaven. Maar bedrijven die onbedoeld of onbewust een misstap maken, kun je beter ondersteunen om herhaling te voorkomen.”

Lees ook: Personeelstekort: CNV wil 1000 euro opleidingsgeld voor iedereen

Inzetten onbenut arbeidspotentieel

Naast een toename in het aantal arbeidsmigranten denkt de uitzendbranche ook aan het beter inzetten van het personeel dat al wél aan het werk is of wil, maar het nu nog niet doet. ,,“Het CBS schat het onbenut arbeidspotentieel in op 1,1 miljoen mensen. Volgens het UWV zijn 300.000 van hen direct inzetbaar”, zegt Loes Waterreus, senior adviseur arbeidsmarkt bij de NBBU.

,,Achter het beeld van de extreme krapte gaat een verborgen vermogen schuil aan mensen die een deel van de openstaande vacatures direct of op termijn kunnen invullen. Denk aan mensen die meer willen werken dan nu, mensen die nu niet werken, maar dat wel willen, mensen in een uitkering, noem maar op.”

"Verander je denkpatroon. Denk niet langer in functies, maar in skills, zodat je op vergelijkbare vaardigheden kunt werven. Organiseer werk anders"

Loes Waterreus, senior adviseur arbeidsmarkt bij de NBBU

Waterreus ziet allerlei manieren waarop werkgevers hun voordeel kunnen doen met deze mensen: ,,Verander je denkpatroon. Denk niet langer in functies, maar in skills, zodat je op vergelijkbare vaardigheden kunt werven. Organiseer werk anders. Achterhaal de specifieke behoeftes van werkzoekenden en speel daar op in. Ga aan de slag met loopbaanpaden. Zorg dat je achterhaalt wat mensen meer kunnen dan je nu al weet. Veel van onze leden zijn hier goed in of ontwikkelen zich hierin. Werk samen, bijvoorbeeld met organisaties die kandidaten vanuit een lastige positie (weer) aan het werk helpen, zoals UWV, om iedereen die wil werken ook te kunnen laten werken. Daar schuilt de grootste winst.”

Lees ook: Hoogleraar Arbeidsmarkt: 'Zorg dat deeltijders meer uren maken'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws