Nieuws Arbeidsmarkt

Geen personeel te krijgen, dus dit bedrijf begint een eigen bedrijfsschool

Wat doe je als bedrijf wanneer je moeilijk aan personeel kunt komen? Dan start je een eigen school, zoals de Kruiswijk Groep in Bergambacht. Een mbo-erkende opleiding. Werkgeversorganisatie VNO-NCW juicht het initiatief toe.

René Cazander (AD) 1 december 2021

Personeelstekort bedrijfsschool

De Kruiswijk Groep start in september een bedrijfsschool, waar jongeren alles kunnen leren op het gebied van grond-, sloopwerk en asbestsanering. Op de foto directeur Christa Teeuw en leerling Jelthen van der Plaat. Foto: Pim Mul

Werken in de sloop of in de asbestsanering. Het lijkt niet het meest sexy werk om te doen. ,,Natuurlijk is het zwaarder dan bijvoorbeeld een kantoorbaan. Je moet er niet vies van zijn om je handen uit de mouwen te steken,” geeft directeur Christa Teeuw-Kruiswijk ruiterlijk toe tegen het AD. Het is dan ook niet zo vreemd dat haar bedrijf - gespecialiseerd in sloop- en grondwerk, asbestsanering en recycling - structureel personeel nodig heeft: jonge enthousiaste medewerkers. En die zijn er zeker, meent ze. ,,Want sommige jongeren houden niet van school. Die gaan liever aan de slag en leren graag in de praktijk.”

"Sommige jongeren houden niet van school. Die gaan liever aan de slag en leren graag in de praktijk"

Christa Teeuw-Kruiswijk, directeur

Haal de arbeidskrachten al op jonge leeftijd binnen

Hoe kun je je als ondernemer het best verzekeren van goed opgeleid personeel? Door de krachten al op jonge leeftijd binnen te halen en ze zelf in twee jaar het vak bij te brengen. Dat gaat de Kruiswijk Groep, dat volgend jaar 75 jaar bestaat, dan ook doen met ingang van september 2022.

Deze vorm van opleiden is al gangbaar bij bedrijven die werkzaam zijn in bijvoorbeeld de installatietechniek, maar niet in het sloop- en grondwerk, aldus het bedrijf. ,,Ik geloof dat wij één van de eersten zijn.”

Lees ook: Deze ondernemer geeft een huis weg aan zijn nieuwe werknemer

Eén dag theorie, vier dagen meelopen

Op de bedrijfsschool is plaats voor twaalf tot vijftien leerlingen vanaf 16 jaar, vertelt Teeuw-Kruiswijk. ,,Ze krijgen bij ons op kantoor een dag theorie. De andere vier dagen lopen ze mee op projecten. Dat gebeurt in alle disciplines: transport, bodemsanering, magazijn, garage, maar ook met de werkvoorbereiding/calculatie op kantoor. Zo leren ze een vak. Ze worden begeleid door een vakman: iemand die de kennis heeft en goed met jongeren kan omgaan. Na afloop kijken we welk werk het beste bij hen past. Het uitgangspunt is dat ze een vaste baan krijgen.”

"Dat is noodzake­lijk, want de arbeids­markt schreeuwt om mensen met een techniekop­lei­ding"

Christa Teeuw-Kruiswijk, directeur

Het gaat hier dus niet om een werk-leertraject in samenwerking met een opleidingsinstituut, zoals bijvoorbeeld 12GO Biking in Moordrecht al doet om fietstechnici klaar te stomen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW laat weten dat de bedrijfsschool ‘uitstekend past bij een moderne arbeidsmarkt’. ,,Je leert in een praktijkomgeving en wordt up-to-date opgeleid”, zegt woordvoerder Edwin van Scherrenburg. Er bestaan wel meer voorbeelden van: zo zijn NS en Tata Steel er volgens hem mee begonnen. ,,In een goede samenwerking met het mbo kan zo een aantrekkelijke opleiding worden neergezet. Dat is noodzakelijk, want de arbeidsmarkt schreeuwt om mensen met een techniekopleiding.”

Dat blijkt ook wel uit nieuwste cijfers van het UWV. Voor de regio Midden-Holland (Gouda en omgeving) is het aantal openstaande vacatures in de bouw in een jaar tijd met liefst 65 procent toegenomen. Hier vallen ook elektriciens, timmerlieden, loodgieters of pijpfitters onder.

"Het gaafste vond ik toen het hele gebouw in Oss gesloopt werd"

Jelthen van der Plaat, leerling

Lees ook: Ook escortbureaus kampen met nijpend personeelstekort

'Ik moest door mijn slechte gedrag van school af'

Terug naar Bergambacht. De 16-jarige Jelthen van der Plaat is een van de jongeren, die de interne opleiding bij Kruiswijk gaat volgen. Hij begint in september maar draait nu al een paar maanden mee in het bedrijf. ,,Ik moest door mijn slechte gedrag van school af. Mijn ouders zagen dat Kruiswijk met een opleiding zou beginnen. Ik ben toen op gesprek geweest en kon alvast aan de slag.”

Jelthen weet nog niet wat hij later wil worden. ,,Ik ben in Utrecht, Oss en in Rotterdam bezig geweest. Het gaafste vond ik toen het hele gebouw in Oss gesloopt werd. Ik vind slopen nu wel erg leuk, maar misschien vind ik na die opleiding wel iets anders leuk. Dus mijn doel is de opleiding afronden en daardoor weten wat ik echt leuk vind en wil.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws