Nieuws Arbeidsmarkt

'Werkgever moet meer letten op vaardigheden in plaats van diploma of functietitel'

Met het huidige personeelstekort moeten bedrijven op zoek gaan naar wat nodig is voor de inhoud van de functie, in plaats van naar leerbare vaardigheden of functietitels, meent Ben van der Hee, partner Public bij Boer & Croon, recruitment voor managers. Pas dan komt de arbeidsmarkt weer in beweging ,,Iedereen kan leren koffiezetten, daarom kun je beter zoeken naar iemand die gastvrij is."

Van onze redactie 15 juni 2022

Recruitment personeelstekort skills cv

Foto: Shutterstock

De inhoud van functies verandert sterk door technologische ontwikkelingen. Dat blijkt uit onderzoek van UWV. Toch letten werkgevers nog vooral op opleidingsniveau en functietitel in plaats van op skills . Dus of de inhoud van functies daadwerkelijk sterk gaat veranderen is de vraag.

Als werkgevers naar cv’s en kandidaten kijken, kijken ze vooral of iemand al eerder werk heeft gedaan bij een soortgelijke organisatie en met dezelfde functietitel. Maar ze kijken niet naar welke vaardigheden iemand in zijn of haar gereedschapskist heeft zitten om de klus te klaren. De inhoud is dus ondergeschikt aan de diploma’s of titel. Onterecht, meent Van der Hee. ,,Iemand die bijvoorbeeld in het onderwijs wil werken en geen achtergrond in het onderwijs heeft, en dus niet de juiste diploma’s voor de functietitel, maar wel goed kan samenwerken en weet hoe je websites bouwt, kan nog steeds geschikt zijn. Dat wordt door veel werkgevers niet zo gezien."

Lees ook: Charlotte Melkert (Equalture): 'Krapte op arbeidsmarkt zit vooral in het hoofd'

Creatief omgaan met schaarste

Volgens Van der Hee moeten werkgevers creatief omgaan met de schaarste en meer kijken naar vaardigheden en inhoud van de functie. ,,In deze arbeidskrapte is het voor veel werkgevers lastig om mensen te werven. Het is aan werkgevers om dan ook in de vacaturetekst niet de functietitel en opleiding(sniveau) centraal te zetten, maar de vaardigheden. Zo kan de mismatch die er nu is opgelost worden. Een werkgever kan bijvoorbeeld in een functieomschrijving zetten dat die iemand zoekt die gastvrij is en goed met mensen, in plaats van: we zoeken een barista. Iedereen kan leren koffiezetten, maar het andere is veel belangrijker."

O&O-fondsen moeten worden opengebroken

Het is overigens niet alleen de werkgever te verwijten, zegt Van der Hee. ,,Opleidings- en Ontwikkelfondsen (O&O-fondsen) investeren in sectoren. Werkgevers en werknemers krijgen geen geld van een O&O-fonds, maar ze sparen het erin op. Het is geld uit de sector, apart gezet met dat doel. Ze krijgen dus geld van hun eigen fonds. Er is daar onvoldoende prikkel voor intersectorale mobiliteit."

Daarom moet dat opengebroken worden. ,,De O&O heeft er nu namelijk geen belang bij dat iemand uit bijvoorbeeld de metaalsector, een overstap maakt naar de zorg. Als het opengebroken wordt, is dat niet alleen beter voor de sectoren en werkgevers, maar ook voor de samenleving als geheel."

Lees ook: Experts over personeelstekorten: 'Alarmfase voor de arbeidsmarkt'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws