Nieuws Arbeidsmarkt

Ondanks vele extra’s is er in Eindhoven geen personeel te krijgen: ‘Jeugd is gewoon verwend’

Winkels die tijdens vakantie moeten sluiten, andere die een of meerdere dagen dichtgaan of de deuren een uurtje eerder op slot draaien. Reden? Geen personeel. Niemand wil meer in een winkel staan. Hoe kan dat?

Anita Vliegenberg (ED) 7 augustus 2023

Lolly pop eindhoven Sacha Bruggink personeelstekort retail

Het personeelstekort bij kindermodezaak Lolly Pop van Sacha Bruggink is nog nooit zo erg geweest. Foto: Kees Martens/DCI Media

,,Ik heb het nog nooit meegemaakt dat ik geen personeel heb. Deze zaak bestaat 53 jaar, waarvan veertig jaar van mij”, zucht Sacha Bruggink, eigenaresse van kinderkledingzaak Lolly Pop in de Vrijstraat in Eindhoven tegen het AD. ,,Ik bied een goed salaris, reiskostenvergoeding, personeelskorting, styling trainen, mee op inkoop naar het buitenland. Ik weet niet wat ik nog meer moet doen.” Ze snapt er niks van. En zij is niet de enige.

Lees ook: Max (21) lost eigenhandig personeelstekorten in Rotterdamse haven op

Verwend en onbeschoft

‘Wie komt ons team versterken’, ‘Wij zoeken leuke collega’s’. Als je door de binnenstad loopt zie je bij veel winkels vacatures op de ramen hangen. Ook bij kledingzaak Le Ballon op de Markt zoeken ze mensen. Manager van het filiaal in Eindhoven, Marina Trommel, kan niet aan jongeren komen.

,,Ze willen tijd voor zichzelf, hun eigen ruimte plannen en eerder naar huis. De jeugd is gewoon verwend. En onbeschoft, want ze houden zich niet aan afspraken en laten vaak niks van zich horen. Gelukkig heb ik laatst een vrouw aangenomen die zelf solliciteerde via Facebook. Anders had ik niet geweten hoe ik de vakanties moest regelen. Nu lukt het net, maar eigenlijk staan we elke dag met iemand te weinig in de winkel.”

"Ze willen tijd voor zichzelf, hun eigen ruimte plannen en eerder naar huis. De jeugd is gewoon verwend. En onbeschoft, want ze houden zich niet aan afspraken"

Marina Trommel

Harry Michielsen is bestuurslid van de Stichting Binnenstad Eindhoven. Hij herkent het probleem niet in zijn winkel Modehuis Peeters, maar hoort het wel van andere ondernemers. ,,Ik kan er niet zo veel over zeggen, maar het speelt wel.” Ook buiten de binnenstad hebben ondernemers er last van. Bloemenzaak Corona in de Winkelstraat is dit jaar voor het eerst dicht tijdens de vakantie en eerder sloot de winkel al op dinsdagen.

Bij uitzendbureau Randstad herkennen ze dit. Een woordvoerder: ,,We weten dat jongeren het meeste waarde hechten aan salaris, werksfeer en inhoud van het werk. Het kan zijn dat het hieraan schort volgens de jongeren. Daarnaast zien we in ons eigen onderzoek dat de doelgroep te maken heeft met stress. Bovendien is het een generatie die striktere keuzes moet maken wil ze ooit een huis kunnen kopen. Dus kijken deze jongeren ook kritischer naar wat ze verdienen en hoe ze kunnen doorgroeien.”

Lees ook: 'Honderden buurtwinkels gesloten, binnenkort nog eens vijfhonderd'

Jongeren hebben volop keuze

,,Het is sinds corona”, denkt Sacha Bruggink. ,,Jongeren konden bij de GGD ongeveer twintig euro netto per uur verdienen. Dat krijgen ze in een winkel niet. Daar varieert het van van elf tot dertien euro netto, afhankelijk van de leeftijd. Dat is wel een verschil natuurlijk. Daarom probeer ik wat extra's te bieden door het werk gevarieerd te maken. Als ze willen, mogen ze mee op inkoop en helpen met het maken van de catalogus.”

Het is goed om werknemers extra's te bieden, denkt retail-deskundige Paul Moers, maar jongeren hebben volop keuze. ,,De strijd om werknemers is gigantisch. Dat geldt in elke branche. De werkloosheid is nog nooit zo laag geweest. Jongeren willen niet in de winkel staan, omdat ze elders meer kunnen verdienen en hun tijd zelf kunnen indelen. Elke euro meer telt en de winkeltijden zijn niet flexibel.”

"Jongeren konden bij de GGD ongeveer twintig euro netto per uur verdienen. Dat krijgen ze in een winkel niet"

Sacha Bruggink

Zelf actief zoeken in de binnenstad

Ze staat ingeschreven bij vijf uitzendbureaus, maar ook dat wil niet vlotten. Daarom stuurt Bruggink haar schoondochter de binnenstad in om actief mensen te zoeken. Op die manier heeft ze ook het meisje gevonden dat af en toe in haar winkel meehelpt. ,,Die wordt nu opgeleid. Dat moet ook wel want dit is niet zo maar een kledingwinkel. Wij verkopen dure merken als Fendi en Versace. Ook hebben we ‘specials’, die ik zelf ontwerp, maar daar moet je dan wel iets over weten. Klanten laten hier veel geld achter, dus er moet wel een ervaren iemand staan.”

Bruggink staat momenteel zelf weer zeven dagen in de week in de winkel. En dat was eigenlijk niet de bedoeling, want - workaholic als ze is - ze doet ook zelf de inkoop, ontwerpt kleding en doet de fotoshoots voor haar catalogus. Als ze niet snel personeel vindt, moet ze noodgedwongen dichtgaan op maandag. Dat zou voor het eerst zijn in 53 jaar Lolly Pop.

Lees ook: Jonge werknemers aantrekken? Zo pak je dat als ondernemer aan

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws