Nieuws Arbeidsmarkt

ABN Amro waarschuwt: personeelstekort kan leiden tot trager economisch herstel

Het dreigende tekort aan arbeidskrachten vormt mogelijk een belemmering voor het economische herstel uit de coronacrisis. Daarvoor waarschuwen economen van ABN Amro in een maandrapport over de stand van de economie.

NU.nl 29 juni 2021

Horeca personeel werk

Vooral in de horeca is er momenteel een groot personeelstekort. Foto: ANP

Zowel in de eurozone als in de Verenigde Staten trekt de economie harder aan dan eerder gedacht. Dat is de reden voor de bank om de prognoses bij te stellen.

Terwijl steeds meer bedrijven moeite hebben vacatures ingevuld te krijgen, ligt de totale vraag naar arbeidskrachten volgens ABN Amro nog wel ver onder het niveau van voor de pandemie, meldt NU.nl. Zodra steunmaatregelen van de overheid worden afgebouwd zal de arbeidsmarkt minder krap worden, voorspellen de kenners.

Lees ook: Werkgevers verwachten dit kwartaal weer meer personeel aan te nemen

Ook leveringsproblemen en logistieke uitdagingen zorgen voor vertraging herstel

Naast het mogelijke tekort aan vakkrachten kunnen ook leveringsproblemen en logistieke uitdagingen zorgen voor een vertraging van het herstel. Zo is er onder meer sprake van stevige prijsstijgingen bij grondstoffen.

In Nederland is volgens ABN Amro verder sprake van een groeiend vertrouwen, wat zich laat zien in een forse opleving van de consumptie. In de VS neemt de goederenconsumptie af, maar dit effect op de economie zou moeten worden gecompenseerd door het herstel van de dienstensector.

Lees ook: Horecaondernemers speuren naar goed personeel: is dat wel te vinden?

Economie van de eurozone zal volgens ABN Amro dit jaar met 4,5 procent groeien

Volgens ABN Amro zal de economie van de eurozone dit jaar met 4,5 procent groeien. Dat betekent een stijging van 0,6 procentpunt ten opzichte van een eerdere raming. In het eerste kwartaal van volgend jaar zal de economie van de eurozone weer op het niveau van voor de crisis zijn, wat ook sneller is dan eerder werd voorzien.

In de VS zal de economische groei dit jaar 6,2 procent zijn. Dat is 0,4 procentpunt meer dan bij een eerdere raming. Voor zowel de eurozone als de VS zal het groeitempo wel enigszins afvlakken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws