Nieuws Arbeidsmarkt
Van NS tot horeca: deze sectoren en bedrijven schreeuwen om personeel
Ruim een op de drie ondernemers zegt door het personeelstekort belemmerd te worden in zijn bedrijfsactiviteiten. Niet eerder was dat aandeel zo groot als nu. Niet zo gek: het aantal openstaande vacatures bereikte in juli een nieuw record: 460.000, blijkt uit data van Randstad. In alle sectoren is de krapte enorm, maar de horeca spant wel de kroon.

Foto: ANP
Lees ook: Tekort aan arbeidskrachten steeds groter probleem voor ondernemers industrie
Kinderopvang: ‘De problemen zijn niet nieuw, maar wel erger’
Voor ouders met kroost in de kinderopvang kan het een regelrechte ramp zijn: opvanglocaties sturen regelmatig groepen kinderen naar huis of zien zich zelfs genoodzaakt de deuren te sluiten. De problemen spelen inmiddels bij bijna alle organisaties, weet Brancheorganisatie Kinderopvang. ,,Soms krijgen ouders die op de wachtlijst staan, te horen ‘sorry maar het gaat toch niet lukken’. Het is verschrikkelijk om dat tegen klanten te moeten zeggen”, zegt directeur Emmeline Bijlsma van Brancheorganisatie Kinderopvang tegen het AD.
De problemen zijn volgens haar een combinatie van hoog ziekteverzuim en een groot personeelstekort. De sector zoekt liefst 4.000 tot 4.500 mensen. Zo proberen ze medewerkers te verleiden met extra bonussen of worden vaste medewerkers gevraagd meer uren te draaien. Helemaal nieuw is dat niet, weet Bijlsma. ,,Toen ik in 2019 nog directeur-bestuurder was van een kinderopvang deed ik dat ook. De problemen zijn niet nieuw, maar wel erger geworden.” Reden is dat er sinds 2018/2019 hogere kwaliteitseisen worden gesteld aan medewerkers, waardoor meer mensen nodig zijn. Bijlsma houdt haar hart vast voor wat gaat komen: het kabinet wil 95 procent van de opvang ‘gratis’ maken. ,,Dan zullen er nog veel meer mensen nodig en die zijn er nu al niet”, waarschuwt ze.
De problemen in de kinderopvang zijn niet nieuw, maar wel erger geworden volgens directeur Emmeline Bijlsma van Brancheorganisatie Kinderopvang. Foto: Robin Utrecht
NS heeft geen dag zonder vertraging of uitval
Wie vaker met de trein reist, kan het onmogelijk zijn ontgaan. Er gaat bijna geen dag voorbij dat er geen vertraging op het spoor is of treinen uitvallen. Er rijden deze zomer sowieso flink minder treinen. Met ingrepen in het rooster hoopt het spoorbedrijf het tekort aan machinisten en conducteurs het hoofd te bieden. ,,We doen ons uiterste best om veel nieuwe collega’s te werven”, zegt woordvoerder Anita Middelkoop. Op het moment heeft de vervoerder zo’n 1100 vacatures. Dat gaat niet alleen om machinisten en conducteurs tekort, maar ook IT’ers, monteurs, medewerkers voor veiligheid en service en winkelpersoneel op de stations. De vervoerder hoopt de overlast voor de reizigers zoveel mogelijk te beperken en ze zo goed mogelijk te informeren maar zegt helaas niet helemaal te kunnen voorkomen dat het weleens misgaat.
De NS zag de personeelsproblemen als gevolg van de vergrijzingsgolf overigens wel al tijdig aankomen, maar zegt te kampen met hoog ziekteverzuim mede als gevolg van corona en bovendien blijkt het tekort aan mensen groter dan eerder was aangenomen. Voor de reizigers slecht nieuws: de problemen zullen na de zomer nog niet verholpen zijn. Middelkoop: ,,We kunnen vanzelfsprekend niet voorspellen hoelang de situatie aanhoudt, maar dat de vooruitzichten helaas niet rooskleurig zijn is helaas nog steeds de situatie.”
Ron Bongers Conducteur NS Smartwatch Foto: NS
Horeca: ‘De krapte zal niet een-twee-drie verdwijnen’
In alle sectoren is de krapte enorm, maar in de horeca lijkt het helemaal extreem. Sommige horecagelegenheden hebben vorig jaar al hun openingstijden aangepast of zijn een dag of twee dagen in de week gesloten. Door de krapte zijn er zelfs meer horecatenten te koop gezet, meldde horecamakelaar Adhoc eerder. Vorig jaar probeerde Koninklijke Horeca Nederland het personeelstekort nog met een grootscheepse campagne terug te dringen, maar het valt niet mee, merkt de brancheorganisatie. Rob Baltus van De Nadorst in het Noord-Hollandse Blokker kan dat beamen. ,,Vooral in de keuken zorgt het tekort voor problemen”, vertelt hij. Ook hij heeft maatregelen getroffen. ,,We zijn dertig jaar lang altijd zeven dagen in de week geopend geweest, sinds corona zijn we nog maar vijf dagen open.”
De ondernemer is op dinsdag en woensdag gesloten en als er bruiloften of partijen zijn dan is het restaurant ook nog eens dicht. Deze zomer doet hij voor het eerst de zaak voor 2,5 week dicht, in augustus. ,,Onze medewerkers hebben tijd nodig om bij te tanken. Ze moeten vakantie kunnen vieren”, zegt Baltus. Hij verwacht dat de krapte niet een-twee-drie zal verdwijnen. Hij was er al voor corona en zal nog lang aanhouden, denkt hij. Een aanwijzing is volgens hem dat er veel minder jongeren aan een opleiding beginnen. De krapte weerhoudt in elk geval een groep ondernemers er niet van om een nieuwe zaak te openen. Dat aantal blijft stijgen, aldus cijfers van de Kamer van Koophandel.
Lees ook: Expert Wessel Berkman: 'Personeel behouden, talent aantrekken door hun dromen te achterhalen'
Rob Baltus (57) was altijd zeven dagen in de week open, dat zijn er nu nog maar vijf. Foto: Marlies Wessels
Winkels: ‘Rigoreuze maatregelen zijn nodig’
Ook sommige winkeliers zitten met hun handen in het haar, merkt brancheorganisatie INretail. Sommigen nemen vanwege het personeelstekort in combinatie met de zomervakantie én hoger verzuim best rigoureuze maatregelen. ,,We horen dat meer ondernemers aan het kijken zijn hoe ze beste uren zo optimaal mogelijk kunnen benutten”, zegt woordvoerder Paul te Grotenhuis. ,,Dat kan sommige ondernemers doen besluiten om bijvoorbeeld op maandag dicht te blijven of pas later op de dag open te gaan. We zien het niet massaal gebeuren maar het speelt wel bij ondernemers waar het personeelstekort echt de kop opsteekt”, voegt Te Grotenhuis toe.
Een van die ondernemers is de 33-jarige Wessel Bosch. De eigenaar heeft twee bloemenzaken in Ermelo en één blijft voorlopig op de vrijdagavond gesloten. ,,Ik zou het liefst de zaak opengooien, maar het is lastig met personeel”, legt hij uit .Omdat de medewerkers met vakantie willen, is zijn zaak aan de Stationsstraat bovendien de komende drie weken dicht. ,,Het is echt mega lastig om mensen te vinden. Ik had vorig jaar gelukkig wat nieuwe krachten gevonden, maar ik kan ze niet meer uren laten werken. Als ik het al zou willen, dan moeten zij het ook zelf nog willen. Ik snap wel dat als ze al veel uren werken dat ze daar geen zin in hebben.”
Bloemenhandelaar Wessel Bosch, die twee bloemenzaken runt, moet noodgedwongen zijn winkel op bepaalde uren sluiten. Foto: Ruben Schipper Fotografie
Lees ook: Na corona heeft de werknemer weer genoeg vertrouwen om van baan te wisselen