Nieuws Arbeidsmarkt

Proef in Utrecht: Ikea voert sollicitatiegesprek thuis op de bank

Ikea zit te springen om personeel en om het sollicitanten makkelijk te maken, worden de sollicitatiegesprekken thuis bij de kandidaten gevoerd. Het Zweeds warenhuis doet een proef in Utrecht. Is het een oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt?

Ton Voermans (De Stentor) 11 november 2019

IKEA personeel sollicitatie bank

Ikea heeft veel personeel, maar kan nog veel meer handen en ogen gebruiken (beeld: Shutterstock)

Het woonwarenhuis bezweert dat tijdens het gesprek niet wordt geturfd hoeveel Ikea-meubeltjes er in het huis staan. ,,Er is krapte op de arbeidsmarkt en het Zweedse woonwarenhuis ervaart concurrentie van andere werkgevers in de omgeving. Door potentiële nieuwe werknemers de mogelijkheid te bieden om thuis te solliciteren, hoopt Ikea meer mensen enthousiast te maken om te reageren op een van de vacatures’’, luidt de verklaring.

Ikea-personeelsfunctionaris

En bij een gesprek thuis hoeft de sollicitant ‘zich niet in allerlei bochten te wringen om naar Ikea Utrecht te gaan’ - hoewel dat toch echt dagelijkse praktijk wordt als degene wordt aangenomen. Om de kandidaat nóg meer in de watten te leggen brengt de Ikea-personeelsfunctionaris zelfs Zweedse koekjes mee, schrijft het AD.

Lees ook: Waarom WhatsApp-solliciteren een gouden greep is voor IT-bedrijf Neomax

Beste versie

Ikea denkt dat het bedrijf ook voordeel heeft bij de thuisgesprekken. Het gesprek zou bijvoorbeeld in een informelere sfeer plaatsvinden. ,,Ikea gelooft dat iemand de beste versie van zichzelf laat zien wanneer hij of zij zich thuis voelt.’’

Momenteel heeft de Zweedse keten in Nederland ruimte voor 139 nieuwe medewerkers. Ikea Utrecht heeft achttien banen op de vacaturesite. Veel deeltijdbanen. Er wordt bijvoorbeeld al ruim een maand gezocht naar een ‘logistiek medewerker’ die voor de openingstijd (10 uur 's ochtends) de voorraad heeft aangevuld. Aanvang van de werkdag is 5 uur 's ochtends.

Lees ook: Sollicitatie met bijzondere beloning: meteen een vast contract

Wie de toekomstige werkgever liever niet over de vloer heeft, kan er ook voor kiezen om het sollicitatiegesprek op kantoor bij Ikea Utrecht te voeren.

Videosollicitaties

Er zijn meer bedrijven die nieuwe manieren onderzoeken om mensen te werven. McDonald’s ziet heil in smartspeakers die helpen bij het vinden van een nieuwe baan. En ook videosollicitaties zijn al een aantal jaar in zwang.