Nieuws Arbeidsmarkt

Retailsector volgens ING-specialist verder in personeelsproblemen door imago

Retailers zijn steeds vaker genoodzaakt ingrijpende maatregelen te nemen vanwege het tekort aan personeel. De recente aankondiging van de Bijenkorf om de komende weken drie van de zeven koopavonden te schrappen laat zien dat de retail voor uitdagingen staat. ,,Het imago van de retailsector staat het aantrekken van nieuw personeel in de weg'', waarschuwt ING-sectorspecialist Dirk Mulder.

Van onze redactie 2 augustus 2022

Personeel gezocht winkel esprit

Een Haagse winkel heeft een poster opgehangen om personeel te werven. Foto: ANP

Momenteel kampt de sector met een krapte op de arbeidsmarkt die groter is dan ooit. Zo is het aantal vacatures in het eerste kwartaal van 2022 met bijna 56 procent tot ruim 53.000 toegenomen. Verder ziet bijna 40 procent van de ondernemers in de retail in het tweede kwartaal het tekort aan arbeidskrachten als grootste belemmering. Het personeelstekort zorgt bij retailers voor grote problemen om de winkels open te houden.

''Het gebruik van technologie kan bovendien een motivatie zijn voor medewerkers om bij het bedrijf te blijven of te komen werken''

Dirk Mulder, sectorspecialist Trade & Retail ING Sector Banking

Werken in retail niet erg aantrekkelijk bevonden door onregelmatige werkuren en lagere salarissen

Het imago van de sector bemoeilijkt het aantrekken van nieuw personeel. Werken in de retail wordt doorgaans niet erg aantrekkelijk bevonden door de onregelmatige werkuren, lagere salarissen, weinig doorgroeimogelijkheden en een hoog verloop. Retailers zullen daarop in moeten spelen door beter aansluiting te zoeken bij de wensen van personeel met betrekking tot de werk-privébalans.

Daarnaast doen retailers er volgens Mulder goed aan in technologie en robotisering te investeren zodat bepaalde werkzaamheden niet langer door mensen hoeven te worden gedaan. Bijvoorbeeld door het gebruik van zelfscankassa’s of werkzaamheden in magazijnen door robots te laten uitvoeren. Het gebruik van technologie kan bovendien een motivatie zijn voor medewerkers om bij het bedrijf te blijven of te komen werken, doordat ze hierdoor de meest vooraanstaande technieken kunnen toepassen.

Lees ook: Fred Rutgers: Verkoop jouw bedrijf beter aan potentiële werknemers

'Alleen met voldoende personeel kan juiste service aan klanten worden aangeboden'

De retailsector zal volgens Mulder de komende tijd hard moeten gaan werken aan zijn imago om nieuw personeel aan te kunnen trekken en huidig personeel te behouden. Dat is dringend nodig want alleen met voldoende personeel kan de juiste service aan klanten gewaarborgd blijven.

Lees ook: Minister Kuipers: herhaalprik corona ook om in najaar uitval personeel te voorkomen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws