Nieuws Arbeidsmarkt

Oprichtster schoonmaakbedrijf neemt alleen mensen in dienst met ‘een verhaal’

Dat het schoonmaken van gebouwen en kantoren meer kan zijn dan een dweil over de vloer halen laat de Maarssense Eline van den Heuvel zien met haar schoonmaakbedrijf. ,,Wij geven ook de planten water en hangen een schilderij recht.”

Tosca de Jong (AD) 25 februari 2022

Schoonmaakbedrijf inclusivitieit

Eline van den Heuvel uit Maarssen-Dorp geeft met haar bedrijf VDHD Startservice schoonmakers een gezicht. Foto: Angeliek de Jonge.

Eline - die haar bedrijf VDHD Startservice in 2018 oprichtte - onderscheidt zich van andere schoonmaakbedrijven door extra services te verlenen maar ook door ‘op de dag’ te werken, schrijft AD. ,,Wij maken schoon als werknemers op kantoor zijn. Op die manier krijg je als schoonmaker letterlijk een gezicht. Mensen leren je kennen en weten hoe je heet. Je krijgt meer erkenning als mensen zien wat je aan het doen bent en soms schieten ze je te hulp. Zoals het optillen van een prullenbak die te zwaar is. Natuurlijk houden we rekening met mensen die ook aan het werk zijn. Als zij net een vergadering ingaan, gaan wij uiteraard niet stofzuigen.”

Fijn gevoel om belangrijk gevonden te worden

Volgens Eline - die ook moeder is van twee puberdochters - is het fijn om te merken en te voelen dat je belangrijk bent tijdens het werk. Iets wat in de schoonmaakbranche geen standaard gegeven is. ,,Het is leuk om even een kort praatje te maken als je iemands bureau schoonmaakt.”

Lees ook: Jelle heeft florerend schoonmaakbedrijf - en is doof

De coronacrisis zorgde ervoor dat bedrijven het werk van Eline en haar collega’s nog meer gingen waarderen: ,,Goede hygiëne werd steeds belangrijker. Mensen kregen het idee dat we de corona als het ware wegpoetsten."

Zelf ook ervaring met een beperking

De onderneemster neemt alleen mensen in dienst met ‘een verhaal’. Of met andere woorden: met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt. En dat is niet zonder reden. In 2007 kreeg Eline - tien dagen na de bevalling van haar jongste dochter - een herseninfarct.

Toen ze in het ziekenhuis lag, kreeg ze uitvalsverschijnselen en herkende ze haar man Fincent niet meer. Na vier maanden revalideren in De Hoogstraat in Utrecht mocht ze naar huis. Het ging daarna op en af. En ze had constant de angst om weer een infarct te krijgen.

Eline van den Heuvel in 2019. Foto Angeliek de Jonge.

Terugkijkend op deze intense en zwarte tijd voelt Eline zich sterker en zelfbewuster dan ooit. En heeft ze meer zelfvertrouwen gekregen. Iets wat ze anderen die iets soortgelijks hebben meegemaakt ook zo gunt.

,,Ik heb de afgelopen jaren veel aan persoonlijke ontwikkeling gedaan. Ik ben mezelf echt beter gaan leren kennen. Zo wilde ik vroeger altijd alles alleen doen, maar ik heb geleerd dat dit niet hoeft. En ik ben natuurlijk zzp’er geworden. Ik ben echt omhoog geklommen. Voor het infarct werkte ik als gastouder. Ik had toen geen ambities om een eigen bedrijf op te zetten. Wel wilde ik altijd graag iets met mensen doen.”

Flashback naar tijd van ziekte

Flashbacks van de tijd toen ze zo ernstig ziek was, heeft ze gelukkig niet meer. ,,Er zijn momenten dat ik even schrik en bang ben om weer een infarct te krijgen. Als ik bijvoorbeeld iets leuks op de planning heb staan, dan kan ik snel vol met adrenaline raken. Ik krijg dan tintelingen en dan ontstaat er een lichte paniek. Ik probeer zo goed mogelijk voor mezelf te zorgen. En ik fluit mezelf terug als ik merk dat ik oververmoeid raak.”

Eline heeft op dit moment twee vrouwen (met een beperking) in dienst. ,,Ik wil graag werk en begeleiding aanbieden aan een derde persoon en eigenlijk ook aan een vierde. Juist omdat ik weet hoe fijn het voelt om weer mee te mogen doen in de maatschappij. Schoonmaken klinkt niet zo spannend, maar als ik uitleg dat dit werk meer inhoudt dan vieze wc’s schoonmaken dan weet ik zeker dat mensen er anders over gaan denken.”

Lees ook: Deze bedrijven zetten zich in voor mensen met een arbeidsbeperking

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws