Nieuws Arbeidsmarkt
SCP: Werkgevers moeten meer dan het aanbieden van een goed salaris
Om personeel te behouden, maar ook om te werven zullen werkgevers meer moeten doen dan het bieden van een goed salaris en arbeidsvoorwaarden

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau zullen werkgevers veel meer moeten doen om personeel te binden en te boeien. Het salaris is niet alleen van belang, maar ook het verlagen van werkdruk en het aanbieden van scholing en trainingen. Foto: Archief
. In de vandaag verschenen de derde editie van ‘Arbeidsmarkt in kaart: werkgevers’ schrijft het Sociaal en Cultureel Planbureau dat onder andere het verlagen van werkdruk en het mogelijk maken van thuiswerken voorwaarden zijn om het arbeidspotentieel in Nederland beter te benutten.
De belangrijke adviseur van het kabinet schetst een arbeidsmarkt die kampt met enorme personeelstekorten als gevolg van de coronacrisis en de energietransitie. De inzet van werkgevers is daarom cruciaal om dit probleem het hoofd te bieden.
Dat vraagt niet alleen om goed werkgeverschap, maar ook om maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), stellen de samenstellers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). ,,Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers wel de verantwoordelijkheid voelen om rekening te houden met de effecten van hun organisatie op mens, milieu en maatschappij, maar dat concreet MVO-beleid nog regelmatig ontbreekt. Kortom, de wil is er maar er wordt vaak nog niet naar gehandeld."
Lees ook: Personeelstekorten: Jacco Vonhof roept op tot 'onconventionele maatregelen op korte termijn'
Uit het werkgeversonderzoek blijkt dat het vinden van geschikt personeel en het beheersen van werkstress de belangrijkste knelpunten in het personeelsbeleid zijn. Met werkdruk kampt ongeveer vier op de tien organisaties. SCP: ,,Bijna de helft van de werkgevers geeft aan dat de meeste werkgerelateerde klachten psychisch van aard zijn: overspannenheid of een burn-out.
Om werkstress tegen te gaan, geeft meer dan 80 procent van de werkgevers aan dat zij het werkproces aanpassen. Bijna driekwart zet in op het leren omgaan met stress. Werkgevers binnen de overheid en in het onderwijs kampen met relatief veel overspannen medewerkers. Zij leggen de aanpak daarvan vaker bij de werknemer neer door hen te leren omgaan met stress, maar passen niet vaker dan werkgevers in andere sectoren het werkproces aan."
'Werkgevers zullen moet aanpassen aan de huidige arbeidsmarkt'
,,Het is van belang dat niet alleen werknemers, maar ook werkgevers zich aanpassen aan de huidige arbeidsmarkt", zegt SCP-onderzoeker Patricia van Echtelt tegen de NOS. Daarvoor moeten ze volgens haar creatief gaan nadenken over wat voor werk ze kunnen creëren voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.
,,Denk dus niet in bestaande vacatures, maar bijvoorbeeld wel in het opknippen van taken. Zo kunnen mensen die niet helemaal passen binnen bestaande vacatures ook aan het werk."