Nieuws Arbeidsmarkt
Slim of noodzaak? IT-bedrijven leiden vaker eigen personeel op
De digitalisering blijft toenemen en bedrijven smachten naar vers IT-personeel. Het aanbod van omscholingstrajecten groeit in rap tempo. Ook zonder ervaring in de IT kunnen geïnteresseerden er terecht voor een stoomcursus mét baangarantie.

Op een vakantie in Mexico kwam Rens Bressers (27) uit Eindhoven op het idee om iets totaal anders te gaan doen. ,,Ik werkte in de logistiek en had in drie jaar tijd al meerdere promoties binnengesleept'', vertelt hij in het AD. ,,Maar op het strand in Mexico dacht ik: dit wil ik niet de rest van mijn leven doen. Ik vond mijn baan een zeventje, daar wilde ik geen genoegen mee nemen.''
Versnelde trajecten en traineeships
Terug in Nederland nam hij ontslag, nog voordat hij iets anders had gevonden. ,,Mijn pa fronste zijn wenkbrauwen. Hij kon niet begrijpen dat ik ontslag nam terwijl het zo goed ging. Maar ik wist dat ik iets in de IT wilde gaan doen en ook dat er een tekort aan personeel was in die branche.'' Na een beetje googelen stuitte Bressers op Createment, dat sinds 2014 hogeropgeleiden zonder IT-achtergrond omschoolt via versnelde trajecten en traineeships. De opleidingen worden volledig betaald door het bedrijfsleven.
Lees ook: Laaggeletterdheid personeel: taak voor werkgevers of niet?
,,Het zijn niet alleen IT-bedrijven, door de toegenomen digitalisering blijft de vraag naar webdevelopers, programmeurs en systeemontwikkelaars overal veel groter dan het aanbod'', aldus directeur van Createment Jeroen van der Made. ,,Bedrijven betalen de kosten en de baangarantie is groot omdat dit soort omscholingstrajecten vaak succesvol zijn. Ruim 97 procent van alle trainees gaat na het traineeship in dienst bij de opdrachtgever.''
Stoomcursus
Bressers begon zijn carrière als IT'er met een stoomcursus van drie maanden. Nu is hij bezig met een traineeship van een jaar bij de Volksbank. Hierna krijgt hij een vaste aanstelling als programmeur. ,,En het salaris dat daar bijhoort is een heel fijn vooruitzicht.'' Bedrijven trekken graag de portemonnee om nieuwe krachten te vinden. Onderwijsinstellingen zoals de Hogeschool Utrecht, de Hogeschool van Amsterdam en Hanzehogeschool Groningen hebben snelle omscholingstrajecten opgericht die (deels) betaald worden door het bedrijfsleven.
Fulltime IT-bootcamp
Nieuw is de opleiding van softwarebedrijf AFAS en opleider YoungCapital NEXT. De partijen zijn deze week gestart met de hbo-opleiding Bedrijfskundige Informatica tot AFAS Succesbeheerder. Hiermee willen de bedrijven meer technisch en gerichter opgeleide medewerkers dan er momenteel uit de schoolbanken komen, zo stellen ze.
Studenten krijgen hier een fulltime IT-bootcamp van drie maanden en beginnen direct met het opdoen van werkervaring en eindigen de opleiding met baangarantie. Met die kennisvoorsprong op het reguliere onderwijs gaan de studenten vervolgens direct de arbeidsmarkt op en gaan ze vier dagen per week aan de slag bij klanten van AFAS. Een dag per week blijft daarnaast gereserveerd voor het volgen van onderwijs. Ook deze opleiding geeft geslaagden een baangarantie.
Lees ook: Tekorten in techniek blijven groot, bedrijven werven vaker in het buitenland
De groei van het aantal opleidingsinitiatieven lijkt vooralsnog niet snel te stoppen. ,,We hebben geen cijfers van omscholingstrajecten, maar we zien wel steeds meer onderwijsinstellingen en bedrijven die inspelen op de vraag naar ict'ers'', zegt Tim Toornvliet van branchevereniging ICT Nederland. Hij verwijst naar een vorig jaar verschenen rapport van het UWV, waaruit blijkt dat 42 procent van de werkgevers in de IT-dienstverlening hinder in werkzaamheden ondervinden als gevolg van fikse personeelstekorten. Ter vergelijking: voor de totale arbeidsmarkt is dit getal maar 18 procent.
,,Dan is het dus niet gek dat er meer omscholingstrajecten zijn bijgekomen.'' Volgens het UWV is er geen andere beroepsgroep waar de krapte zo nijpend is als de ict. Circa zeven op de tien ict-vacatures zijn moeilijk vervulbaar.
Bovendien zoekt men ook in andere sectoren naar IT'ers. ,,Vooral programmeurs en data scientists zijn extreem gewild'', zegt Robin van den Berg, directeur bij IT Academy Noord-Nederland, dat onderdeel is van de Hanze Hogeschool.
Omscholingstraject
De IT Academy verzorgt onder andere het omscholingstraject Make IT Work, een opleiding die bestaat uit vijf maanden voltijds onderwijs; daarna gaan de aspirant-ict'ers zes maanden lang vijf dagen in de week bij (tech)bedrijven aan de slag en krijgen ze nog één dag per maand les. In dat laatste half jaar ontvangen de deelnemers al een salaris.
,,Vaak zijn dat mensen die wat ouder zijn, werkloos of toe aan een carrièreswitch'', vertelt Van den Berg. Meer dan 400 kandidaten zijn via het initiatief omgeschoold naar een baan in de IT. Daarvan werkt 98 procent nog steeds in die sector. En uitzonderlijk voor de branche: ongeveer een derde van de deelnemers aan Make IT Work is vrouw.
Met Rens gaat het sinds zijn ommezwaai 'super goed'. ,,Toevallig was ik laatst op een bruiloft waar oud-collega's vroegen of ik geen spijt had van mijn carrière-switch. Maar ik heb nog nooit zoveel plezier in mijn werk gehad.'' Volgens Bressers hoef je als programmeur niet álles te weten. ,,Maar je moet er plezier in hebben om dingen uit te vogelen. Het is eigenlijk net een ingewikkelde puzzel.'' Of hij anderen een omscholingstraject zou adviseren? ,,Duizend procent.''