Nieuws Arbeidsmarkt
Zo kan het ook: een sociaal kerstpakket, van Doegoods
Dit jaar verzorgt Doegoods in totaal zo’n 40.000 pakketten. Ze spelen goed in op de coronatijd met ‘brievenbus geschikte’ borrelplankjes, bedankjes en chocoladepakketten, maar nu is het de hoogste tijd om bedrijven aandacht te vragen voor de kerstpakketten. Doegoods biedt werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Al jaren pakten ze bij IBN kerstpakketten in voor allerlei grote en kleine bedrijven, totdat iemand op de werkvloer op het lumineuze idee kwam om zelf die kerstpakketten te gaan samenstellen. Er werd een apart merk opgericht, waarmee drie jaar geleden werd begonnen met het samenstellen en inpakken van kerstpakketten voor het eigen personeel. Inmiddels is Doegoods uitgegroeid tot een bedrijf dat het hele jaar door bijzondere relatiegeschenken samenstelt en bezorgt.
,,Wij ontzorgen onze klanten én zorgen tegelijkertijd voor het sociale aspect, zowel wat betreft onze eigen medewerkers als dat van onze klanten”, aldus manager Saskia van Schijndel. ,,Bedrijven die zaken doen met de overheid en dus een Social Return verplichting hebben, kunnen deze inlossen door bij ons hun geschenken aan te schaffen.”
Lees ook: Diversiteit op de werkvloer: zo zorg je dat het ook werkt
Soep door je brievenbus
Het bedrijf gaat verder dan alleen goed doen voor de klant en voor de eigen medewerkers. Van Schijndel: ,,Onze producten betrekken we van leveranciers met een goed verhaal.” Zo is er dit jaar een deal gesloten met De Verspillingsfabriek die zorgt dat groenten die anders vernietigd zouden worden, verwerkt worden in pakjes soep. Deze kunnen gemakkelijk door de brievenbus en zijn dus ideaal om aan je personeel, dat nu al zo lang thuis moet werken, te sturen, om hen een extra hart onder de riem te steken. Eric Habraken van De Verspillingsfabriek: ,,Wij zijn erg blij met de samenwerking met Doegoods. Dit bedrijf sluit goed aan bij een van onze speerpunten, namelijk het realiseren van inclusiviteit op de arbeidsmarkt.”
Duurzaam produceren en distribueren
Doegoods heeft oog voor duurzaamheid in productie en distributie. ,,Naast De Verspillingsfabriek werken we samen met partijen als SuperWaste en Bambanani. Deze laatste investeert de opbrengst van de verkochte wijnen in Zuid-Afrikaanse day-care centra. Onze pakketten, die geproduceerd worden in de omgeving van Oss, worden bij ons opgehaald door de fietskoeriers van GroenBezorgen. Zij brengen het naar klanten in de regio. De pakketten die verder weg moeten, worden per auto (op groen gas) naar een centraal punt gebracht en van daaruit met fietskoeriers bezorgd bij de klant. Daarnaast kunnen bedrijven door ons hun pakketten laten bezorgen in het hele land. Hiervoor werken we samen met depostBode."
"Onze winst besteden we volledig aan de diverse trainingen die wij hebben ontwikkeld om laaggeletterdheid te reduceren."
Bestrijding laaggeletterdheid
Een deel van het personeel dat bij een van de bedrijfsonderdelen van IBN werkzaam is, heeft moeite met lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. Ook daar speelt Doegoods een rol van betekenis in. Van Schijndel: ,,Onze winst besteden we volledig aan de diverse trainingen die wij hebben ontwikkeld om laaggeletterdheid te reduceren. Onze medewerkers krijgen in principe een contract van 23 maanden, waarna het de bedoeling is dat ze in het reguliere bedrijfsleven aan de slag gaan. Om de kansen op de arbeidsmarkt voor hen te vergroten, bieden wij individuele leertrajecten aan op genoemde gebieden. Bij ons kunnen ze wennen aan het arbeidsproces in een veilige omgeving. Ze werken vaak in kleine teams samen aan een product en leren zo ook van elkaar. Onze aanpak basisvaardigheden helpt hen ook om straks met meer zelfvertrouwen de ‘echte’ arbeidsmarkt op te gaan.”
Dit jaar verzorgt Doegoods in totaal zo’n 40.000 pakketten, waarvan het merendeel kerstpakketten. Ze spelen goed in op de coronatijd, zo zijn er bijvoorbeeld ‘brievenbus geschikte’ borrelplankjes, bedankjes en chocoladepakketten ‘Rots in de Branding’. Maar de medewerkers maken zelf ook producten.
,,Bij BIT special (een ander merk van IBN, red) is een online game ontwikkeld die heel geschikt is om je personeel vanuit huis toch samen iets leuks te laten doen. Andere medewerkers van ons maken designproducten van karton, zoals waxinelichthouders en schaaltjes. Het zijn allemaal mensen die weliswaar een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, maar echt supertrots zijn als ze voor anderen iets kunnen doen. Bij elk pakket dat ze klaarmaken, staan ze te glunderen. Daar doe je het voor.”