Nieuws Arbeidsmarkt
Startup Fring wil ondernemers helpen bij 'war on talent'
Fring wil innovatieve bedrijven direct met creatief en digital freelance talent helpen. Het Fring-platform biedt volgens de oprichters organisaties toegang tot een groeiende real time bron van duizenden beschikbare freelancers, waaronder designers, developers, marketeers en mediatalent. Bedrijven hebben met Fring een extra magneet in handen voor de 'war on talent'.

Ondernemers zitten vaak met de vraag 'wanneer is de juiste freelancer beschikbaar?' in hun maag. Foto: Shutterstock
Via het overzichtelijke planning dashboard worden de best beschikbare talenten zonder extra bemiddelingskosten supersnel en gemakkelijk geboekt, zo belooft Fring. Freelancers onderhouden hun netwerk en delen hun beschikbaarheid via de gratis app, zodat zij snel hun beste volgende project gaan vinden.
De onderneming haalde onlangs 500.000 euro investering op om de markt van freelance talent open te breken. Met de investering wil Fring nog meer bedrijven helpen met het plannen van het perfecte team, en helpt het freelancers op een vernieuwende sociale manier aan de beste projecten.
''Het gebrek aan juiste mensen is een hoofdbreker voor organisaties. Bedrijven vissen allemaal in dezelfde vijver en kunnen niet meer om freelance capaciteit heen''
De markt is volgens oprichters Fring klaar voor disruptie
Fring-oprichters Edwin van de Bospoort en Stijn van Aert zijn beiden ervaren in het werken voor en met toonaangevende agencies en corporate productteams. Zij hebben zelf ervaren dat freelance talent een belangrijke schakel is voor projectsucces. In de praktijk is het vinden en werven van de best beschikbare freelancers vaak slecht of niet georganiseerd.
De bemiddelingssector maakt gebruik van het gebrek aan informatie tussen vraag en aanbod. Daarnaast is de war on talent inmiddels ook voor flexibel personeel realiteit. Het gebrek aan juiste mensen is een hoofdbreker voor organisaties. Bedrijven vissen allemaal in dezelfde vijver en kunnen niet meer om freelance capaciteit heen. De totale groep aan freelance talent blijft flink groeien. Het CBS schat dat in 2030 1 op de 5 werkenden zelfstandig is.
Wanneer is de juiste freelancer beschikbaar?
Frequent werken met freelancers draait vooral om één eenvoudige vraag: wanneer is de juiste freelancer beschikbaar? Veel bedrijven bedenken hiervoor hun eigen oplossingen. Freelancers moeten daardoor op tientallen plekken hun beschikbaarheid en profiel bijhouden. Tel daarbij op dat freelance opdrachten verspreid liggen over meerdere platformen én dezelfde vacature vaak aangeboden wordt door meerdere bemiddelaars. Hier is duidelijk ruimte voor disruptie en een andere aanpak, menen Van de Bospoort en Van Aert.
Fring-oprichters Edwin van de Bospoort en Stijn van Aert (links). Foto: Fring
Grip op het best beschikbare flexibele talent
,,Fring wordt door haar klanten de Airbnb van freelancers genoemd. Je ziet met Fring in één klik de beschikbaarheid van freelancers uit je eigen talentpool en uit de hele Fring-directory. Nu kan iedereen binnen het bedrijf vanuit één geactualiseerde bron werken. Dit scheelt veel tijd, stress en onnodige commissiekosten'', aldus de oprichters.
,,Fring breekt de mistige markt van freelance recruitment open, en sluit aan bij de ‘warme’, relationele manier van hoe freelancers en bedrijven elkaar het liefst vinden: via-via. De naam Fring staat voor de First Ring die bedrijven en freelancer met elkaar vormen en die het delen van werk versterkt.''
Lees ook: Solliciteren via een game: 'Dat zegt meer over competenties dan een cv'
De startup richt zich op de sectoren creatief, digital, tech en media. Tot hun eerste klanten rekenen ze gerenommeerde internationaal opererende bureaus, design houses, corporate product-teams en mediapartijen.
Voor hun investeringsbehoefte klopten Van de Bospoort en Van Aert aan bij succesvolle ondernemers die de branche en de problematiek rondom freelancers goed kennen. Onder meer Marc-Paul Brandt (eFocus, Valtech, Shopworks) en Michiel van Hulst (Werkspot, Freshheads) investeren in de startup.
Lees ook: Zó haal je als werkgever op een krappe arbeidsmarkt toch de beste talenten binnen