Nieuws Arbeidsmarkt

Tekort bouwpersoneel: dit zijn de moeilijkst te vullen functies

De bouwsector blijft moeite houden om nieuwe mensen aan te trekken. Gemiddeld veertig procent van de vacatures staat langer dan twee maanden open. Vooral ontwerpers civiele techniek, boormeesters en pijpfitters zijn moeilijk te vinden.

AD 21 oktober 2019

Tekort personeel bouw moeilijkst vullen functies

Foto: ANP

Dit meldt het AD op basis van cijfers van vacaturesite Indeed. De situatie is wel iets minder nijpend dan vorig jaar, blijkt uit het onderzoek. Toen stond het percentage banen dat na twee maanden nog niet ingevuld is op 46 procent. Toch zal er een tekort blijven, verwacht Sander Poos, Managing Director van Indeed. ,,Door de toenemende vraag naar onder andere nieuwe woningen blijft het werk zich maar opstapelen.’’

Lees ook: Meer veiligheid in de bouw: experts geven tips

Vooral tekort aan ontwerpers civiele techniek

Uit het onderzoek is een lijst opgesteld met de tien banen in de bouw die het moeilijkst in te vullen zijn. Op nummer één staat de functie ontwerper civiele techniek. Liefst 73 procent van de vacatures voor deze functie staat na twee maanden nog open. Daarna volgen de functies boormeester en pijpfitter met 68 procent van de vacatures die na twee maanden nog niet ingevuld zijn.

De functies bouwmedewerker en bouwinspecteur vormen positieve uitzonderingen op de regel. Bij vacatures voor bouwmedewerker duurt het slechts bij 11 procent langer dan twee maanden om een geschikte werknemer te vinden. Voor de functie bouwinspecteur is dat 18 procent. De waarschijnlijke reden? Deze functies vergen minder specifieke kennis en kwalificaties dan de beroepen in de top-10, aldus Poos.

,,Door de toenemende vraag naar onder andere nieuwe woningen blijft het werk zich maar opstapelen.’’

Sander Poos, Managing Director Indeed

Niet overal in Nederland is het tekort aan bouwpersoneel even groot. In Zeeland en Groningen doen werkgevers er in vergelijking het langst over om nieuw personeel te vinden. In beide provincies stond meer dan de helft van de vacatures langer dan twee maanden open staat. In Friesland en Noord-Brabant hebben werkgevers het iets gemakkelijker. Van de vacatures bij Friese bedrijven staat 33 procent langdurig open en wordt de rest dus in minder dan twee maanden opgevuld, in Noord-Brabant is dat 31 procent.

Top 10 moeilijk te vullen functies in de bouw

  1. Ontwerper civiele techniek (73 procent functies staat na twee maanden nog open)
  2. Boormeester (68 procent)
  3. Pijpfitter (68 procent)
  4. EMVI-schrijver (65 procent)
  5. Adviseur geotechniek (63 procent)
  6. Projectleider bouw (61 procent)
  7. BIM-modelleur (59 procent)
  8. Maatvoerder (56 procent)
  9. Opperman (55 procent)
  10. Paneelbouwer (55 procent)