Nieuws Arbeidsmarkt

Waarom The Fixables een academy zijn gestart voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt

Een inhouse-opleiding opzetten omdat werknemers niet zomaar uit de markt zijn te plukken? The Fixables laat zien hoe het moet. Met de eigen academy bieden zij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid een mooi vak te leren én een plek waarin zij met plezier en zelfvertrouwen aan het werk kunnen. Oprichter en eigenaar René Smit vertelt over de kansen en uitdagingen van zo'n academy.

Toon van Welsem 31 maart 2021

Fixables Academy Lichting

De eerste lichting van The Fixables Academy, met links leraar Chris en rechts eigenaar René Smit.

In 2012 zaten René Smit en Ferry Timmer met elkaar om tafel. De mannen deelden het geloof dat smartphones steeds langer mee zouden gaan en dat het populairder zou worden om de levensduur van het apparaat te verlengen met een opknapbeurt of reparatie. Wat anders moest was de ervaring rondom een reparatie. Deze kon een stuk aangenamer worden gemaakt voor de klant. Zo ontstond The Fixables, een reparatiewinkel met als hoogste prioriteit de service naar de klant en kwaliteit leveren. Het bedrijf focust zich op duurzaamheid, authenticiteit, betrokkenheid, en vertrouwen. Naast de gebruikelijke merken Apple, Samsung en Huawei repareert het eigenlijk elk device en merk wat er te repareren valt.

Lees ook: Refurbished.nl ziet gebruikte elektronicamarkt alleen maar stijgen

Inmiddels heeft The Fixables vier vestigingen en hebben ze in 2019 een inhouse-opleiding uitgerold om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden tot smart device-reparateur. Deze opleiding heeft niet alleen een maatschappelijke rol, maar dient ook als verdienmodel voor het bedrijf. Welke tips heeft oprichter Smit voor bedrijven die ook een dergelijke opleiding willen uitrollen?

Vanuit welke behoefte is The Fixables Academy ontstaan?

,,Die academy is ontstaan omdat we eigenlijk alle mensen die bij ons werken zelf hebben opgeleid", vertelt Smit. ,,Er is namelijk geen opleiding tot smartphone-monteur. We hebben ook weleens mensen aangenomen met ervaring, maar die vielen al redelijk snel door de mand, want het is soms lastiger om mensen iets af te leren dan om mensen iets compleet nieuws te leren. Ook omdat we willen groeien en meer winkels willen gaan openen, hebben we meer mensen nodig en die zijn niet zomaar uit de markt te halen. Vandaar dat we via de academy zelf mensen opleiden. In het verleden zijn mensen altijd on-the-job opgeleid. Wat we daar aan toe hebben gevoegd is dat deelnemers ook de basis en theorie leren. Wat doet stroom? Wat is ampère? Uit welke onderdelen bestaat een device? Vanuit die basis zijn we doorgegaan naar het repareren.”

"Het is soms lastiger om mensen iets af te leren dan om mensen iets compleet nieuws te leren"

René Smit, oprichter The Fixables

Is er een specifieke focus om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op te leiden of kan iedereen zich aanmelden voor de opleiding?

,,Dat is niet een specifieke focus is maar het is wel zo dat we de Academy niet gratis kunnen doen. Doordat The Fixables gekoppeld is aan het opleidings- en ontwikkelingsfonds ‘Wij Techniek’ ontvangen wij een subsidie wanneer we iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt opleiden en daarna een vaste baan kunnen bieden. Dus op die manier konden wij de opleiding financieren en hebben de deelnemers er niets voor hoeven te betalen."

Om subsidie te ontvangen gelden natuurlijk bepaalde voorwaarden. Zo is het wel de bedoeling dat mensen die de academy hebben afgerond een vaste baan aangeboden krijgen. Hierbij maakt het niet uit of dat een baan bij The Fixables is of bij een ander bedrijf. Hier ligt voor het bedrijf dan ook een kans om de academy als grootschalig verdienmodel in te zetten.

Smit: ,,Door middel van het opleiden van mensen voor zowel onszelf als voor andere reparatiebedrijven. Ook wordt iemand eerst getoetst voordat hij of zij begint aan de opleiding, om te kijken of iemand wel geschikt is voor het vak. We kijken eerst of iemand het een beetje in de vingers heeft. Je hoeft geen ervaring te hebben maar je kan wel redelijk snel zien hoe iemand een schroevendraaier vasthoudt en hoe iemand een schroef uit een telefoon draait en weer erin draait. Daardoor kunnen we gauw vaststellen of iemand er gevoel voor heeft.”

Wat is de maatschappelijke rol van deze academy voor The Fixables?

,,Als maatschappelijke rol kun je sustainability eraan koppelen, een van onze kernwaarden als bedrijf. Duurzaamheid is er bij ons niet alleen op het gebied dat we refurbishen en materialen hergebruiken of batterijen laten ophalen. Wij hebben ook sustainability op het gebied van personeel. We willen mensen een nieuw vak leren en ze daarmee voor de lange termijn vast kunnen leggen. Het is dan ook zo dat de mensen die nu bij The Fixables werken, hier al jaren werken.”

Lees ook: Tweedehands, eerste keus: de opmars van gebruikte goederen

Is dit dan ook wat de Academy zo bijzonder maakt?

,,Jazeker. Ik vind dit best bijzonder. We hebben aardig wat mensen in dienst die een rugzakje of beperking hebben of een achterstand tot de arbeidsmarkt. Mensen met een rolstoel of met autisme. Maar juist met die mensen bouwen we een heel gedreven en hecht team. Iedereen verdient een tweede kans. Een kans om weer met zelfvertrouwen aan het werk te gaan en er een leuke baan aan over te houden. En wat ons altijd is opgevallen is dat de mensen die een tweede kans krijgen en hier uiteindelijk hun rol vinden, dat die lang blijven en loyaal zijn, waardoor je een mooi team kan neerzetten. Het verloop onder het personeel is heel laag.”

"Iemand met een vorm van autisme kan op een hele andere manier reageren dan iemand die dat niet heeft. Daar moet je je in kunnen verplaatsen"

René Smit, oprichter The Fixables

Zorgt dit uiteindelijk voor een betere dynamiek binnen het team of kan het ook leiden tot conflicten?

,,Beide. Je hebt niet één soort persoon in dienst en soms kunnen die verschillende persoonlijkheden best botsen. Het is voor mij altijd de uitdaging om ervoor te zorgen dat iedereen zich enigszins kan verplaatsen in de ander en begrip kan opbrengen waarom iemand op een bepaalde manier reageert. Iemand met een vorm van autisme kan op een hele andere manier reageren dan iemand die dat niet heeft. En zo heeft een autist veel meer behoefte aan regels en structuur en vooral niet te veel veranderingen, zeker niet op de korte termijn, want dan raken ze redelijk snel van slag. Het is moeilijk om je daarin te kunnen verplaatsen, maar je moet er wel begrip voor hebben waarom iemand op een bepaalde manier reageert. Dat is soms een uitdaging. Hier focussen we tijdens de teambuildingsessies dan ook op.”

Artikel gaat door onder de foto van twee 'Fixables' in actie.

Wat zijn dan de positieve kanten van de mix binnen het team?

,,De overige werknemers vinden het heel prettig dat iemand die de academy heeft afgerond niet alles meer hoeft te leren. Sterker nog: op theoretisch vlak weten de mensen van de opleiding vaak meer, omdat ze de basis hebben gehad over stroom, ampère, hoe een moederbord werkt en wat een weerstand is. Maar het echte repareren heb je niet gelijk in twee maanden onder de knie. Dat is een kwestie van doorpakken in de winkels en leren op de werkvloer.”

Lees ook: Zo maakt Brainport Assembly een miljoen omzet met arbeidsgehandicapten

Wat zijn de belangrijkste leeraspecten van de academy? Je noemde eerder al het theoretische vlak, maar wat nog meer?

,,De academy bestaat uit twee dagen in de week theorieles en twee dagen een meeloopstage in een van onze winkels. Ik vind die stage in de winkel heel belangrijk omdat al onze werknemers uiteindelijk goed met klanten moeten omgaan. In een winkel, via de mail of aan de telefoon. Dat serviceniveau vind ik ongelooflijk belangrijk. Het kan eens voorkomen dat het device van de klant niet gerepareerd kon worden, maar als je die klant toch heel prettig hebt geholpen is een klant nog steeds tevreden. Dat vind ik het allerbelangrijkste. Mensen geven hun dierbare apparaat waar hun hele leven in staat aan jou af en moeten dan wel erop kunnen vertrouwen dat jij er geen gekke dingen mee doet.”

Authenticiteit is trouwens een net zo belangrijk aspect als het gaat om service naar de klant, voegt Smit nog toe. ,,Wij leren niet dat iemand het op een bepaalde manier moet doen. Eén van onze kernwaarden is authenticiteit. Iedereen mag het op zijn manier doen, want als jij authentiek bent, komt het bij de klant oprecht over. Daardoor krijg je een betere band met de klant en heeft de klant er een veel prettiger gevoel bij. Zo kan het best zijn dat een van onze werknemers veel introverter is dan de ander, maar dat maakt niet uit zolang hij het op zijn manier doet en het leuk vindt om te doen. Dit zijn nu eenmaal dingen die een klant gelijk merkt en die invloed hebben op de directe ervaring van de klant.”

"Iedereen mag het werk op zijn manier doen, want als jij authentiek bent, komt het bij de klant oprecht over"

René Smit, oprichter The Fixables

Wat zijn de uitdagingen waar je rekening mee moet houden als je een inhouse-opleiding wilt opzetten?

,,Ten eerste is het best lastig de juiste mensen te vinden. Zowel de juiste leraar als de uiteindelijke leerlingen. Bij ons geldt dat wanneer we het niet door middel van subsidies kunnen financieren, we moeten kijken hoe we dat anders doen. Wij kunnen natuurlijk ook niet elke twee maanden tien man gaan opleiden terwijl dat eigenlijk 30.000 euro had moeten binnen brengen. Tot nu toe heeft nog niemand voor de opleiding betaald, omdat ze tot nu toe allemaal via Wij Techniek subsidie hebben gekregen en de leerlingen voldeden aan de eisen om subsidie te krijgen. Deze subsidie is zo’n 4.000 euro per persoon, wat uiteindelijk onze kosten dekt en ons verdiensten brengt.”

Wat is een tip die je wilt meegeven aan ondernemingen die eenzelfde soort opleiding willen starten?

,,Zorg dat je het juiste netwerk om je heen hebt. Je kunt het vaak niet allemaal zelf doen. Je kan het ook niet allemaal zelf bekostigen. En zorg voor de juiste leraar. Het is soms best lastig, want niet elk bedrijf kan zijn eigen opleiding neerzetten. Het is soms gewoon niet te doen qua kosten en capaciteit.”

Lees ook: Waarom elke ondernemer mensen met afstand tot arbeidsmarkt een kans moet geven

Wat zijn de toekomstplannen voor de academy?

,,The Fixables heeft grootste plannen om landelijke dekking te creëren. Dit betekent dat er nog minimaal 25 winkels bij zouden moeten komen in de toekomst. Dan kun je er vanuit gaan dat je ongeveer nog 75 werknemers nodig gaat hebben om die winkels allemaal te bemannen. Dus daar is de academy voor bedoeld. Ook moet het natuurlijk een verdienmodel zijn. Als wij straks mensen kunnen opleiden voor andere bedrijven zou dat super zijn, zolang het ons ook geld oplevert. Een inhouse-opleiding kan zelfs meer zijn dan een tweede verdienmodel, want het versterkt ook nog eens de dynamiek in je team. Daarbij leid je werknemers op tot het gewenste niveau van kennis en techniek, en krijg je hier loyaliteit voor terug. Let wel op dat je start met het juiste netwerk en bereid bent om aandacht te besteden aan uitdagingen, zoals gemixte persoonlijkheden binnen een team."

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws