Nieuws Arbeidsmarkt
Deze ondernemer geeft een huis weg aan zijn nieuwe werknemer
Hoe mooi wil je het hebben? Als je vroeger ergens ging werken, moest je het doen met een laptop of auto van de zaak. En nu? Nu krijg je een huis! Tenminste, als John Bijl je aanneemt. De baas van Vitro Plus, een kweker van varens, zoekt al meer dan een half jaar vier nieuwe mensen. Maar hoe Bijl ook zoekt, hij kan ze niet vinden. ,,Ik hoop dat dit wél helpt.”

John Bijl bij een tiny house dat hij aanbiedt aan nieuwe werknemers voor zijn varenkwekerij. Foto: Sandra Schimmelpennink
Denk nou niet: ‘Ik zoek dringend een huis, ik bel John’. Want dat gaat niet werken. ,,Je moet wel passen binnen de organisatie en het werk dat gedaan moet worden”, waarschuwt eigenaar John Bijl in het AD. Uiteraard. Voor wie het bedrijf in Burgh-Haamstede niet kent, Vitro Plus is geen kleintje. De 70 medewerkers kweken 50 miljoen varens per jaar.
De plantjes gaan vervolgens naar 70 landen over de hele wereld. Het bedrijf groeit als kool en bouwt in het dorp zelfs gloednieuwe kweekcellen. ,,Jaarlijks groeien we 10 tot 15 procent. Ieder jaar hebben we meer medewerkers nodig.”
Maar hoe Bijl ook zoekt naar ‘mensen die iets met groen hebben’, meldt zich niemand. ,,Voorheen wierven we mensen via via, van mond-tot-mond of met een advertentie. Daarop kwamen altijd wel vijf, zes reacties. Maar dat is dus niet meer.”
Lees ook: Personeelstekort in technische sector blijft maar oplopen: 'techniekles al op basisschool'
'Als ze je niet kennen, komen ze niet'
Je zou denken dat ze op de Universiteit Wageningen staan te springen om naar Burgh-Haamstede te gaan. ,,Nou, als ze je niet kennen, komen ze niet.” Maar dan hang je toch posters in de bushokjes? ,,We doen er alles aan om studenten van de WUR aan te trekken. Er werken hier dan ook vijf, zes mensen van dat niveau. Maar ik heb niet alleen zeer gespecialiseerde en hoogopgeleide mensen nodig. Ik heb ook werk dat je werkende weg kunt leren.”
Denk aan functies op het laboratorium, of voor het kweken van varens. ,,Dat zijn functies op verschillende niveaus, van middelbare school tot hbo.” Zelfs daarvoor staan ze niet drie rijen dik. En dat kost geld, veel geld. ,,Als we niet voldoende mensen kunnen vinden, kunnen we niet groeien en ook geen nieuwe projecten opzetten. Terwijl we meer dan genoeg werk hebben. Sterker: we krijgen er steeds meer werk bij.”
''Je hebt in elk geval alvast een plek waar je kunt wonen. Van daaruit kun je verder rondkijken''
En daarom gooit Bijl het nu over een heel andere boeg. Wie nu solliciteert en wordt aangenomen, krijgt een huis. ,,Het is een tiny house in Renesse”, vertelt John. ,,We huren het van woningbouwvereniging Zeeuwland. Als straks iemand van het aanbod gebruik wil maken, huurt degene het huis van Zeeuwland.”
Tiny house aan de Zeeuwse kust
Bijl hoopt dat het aanbod mensen over de streep trekt ‘om in ieder geval op gesprek te komen’. ,,Natuurlijk met de bedoeling om bij mij te komen werken.” Maar met een tiny house trek je toch niemand uit Groningen naar Zeeland? ,,Je hebt in elk geval alvast een plek waar je kunt wonen. Van daaruit kun je verder rondkijken.”
En als er nou ineens vier mensen op de stoep staan? ,,Tja, we hebben nu één huis beschikbaar. Ik ben met andere initiatiefnemers bezig om meer tiny houses in Burgh-Haamstede te kunnen bouwen.” Bijl hoopt dan ook vurig dat veel mensen gaan reageren. ,,Dat het duidelijk wordt dat er wel degelijk animo is om in de regio te werken. En dat de bouw van nieuwe woningen van de grond gaat komen.”
Zeeuwse bedrijven worden beperkt in groei
Vitro Plus is niet het enige bedrijf dat worstelt met het tekort aan personeel, ziet Jim Goedhart van de Zeeuwse Connectie. ,,Bedrijven in Zeeland hebben heel hard mensen nodig. Het is zo erg dat sommige bedrijven beperkt worden in hun groei. Daarom gaan werkgevers steeds creatievere dingen doen om mensen te verleiden daar te komen werken.”
In de Zeeuwse zorg is het idee om iemand een huis aan te bieden al verschillende keren succesvol toegepast. Denk bijvoorbeeld aan de vakantiedokter. Er zijn bedrijven in Zeeland die medewerkers woonruimte aanbieden, maar meer als service, niet als lokker om er te komen werken. ,,Het is een logische gedachte dat bedrijven woonruimte gaan aanbieden. Want kom momenteel maar eens aan een woning.”
Lees ook: Tekort aan goede arbeidskrachten? Leid je personeel zelf op