Nieuws Arbeidsmarkt

In alle beroepsgroepen is nu een tekort aan personeel

Er is geen beroepsgroep meer die niet kampt met een tekort aan personeel, meldt uitkeringsinstantie UWV op basis van nieuwe cijfers.

Economieredactie AD 25 september 2022

Arbeidsmarkt adverenties vacatures

Afbeelding: AD/Canva.

Voor het onderzoek keek het UWV naar 92 beroepsgroepen. Eerder dit jaar had een aantal nog geen last van personeelskrapte. Het ging om reisbegeleiders, schilders en metaalspuiters, hulpkrachten in de bouw én chauffeurs. Nu blijken ook die beroepen te maken te hebben met een tekort aan arbeidskrachten, is te lezen op AD.nl.

Inmiddels geldt voor maar liefst 75 procent van alle beroepsgroepen al dat ze te maken hebben met een zeer krappe arbeidsmarkt. Het grootste tekort speelt bij ingenieurs, elektriciens, machinemonteurs, verpleegkundigen en softwareontwikkelaars.

Aantal vacatures gegroeid met 44 procent

Volgens het onderzoek is het aantal vacatures in het tweede kwartaal gegroeid met 44 procent ten opzichte van een jaar eerder, terwijl het aantal mensen met een ww-uitkering dat recent gewerkt heeft in dezelfde periode juist afnam met 31 procent. Kortom: er zijn fors meer vacatures en er zijn minder mensen om de functies te vervullen.

Lees ook: Deuren horecazaken vaker dicht door personeelstekort: ‘Na een dag meelopen stoppen ze al'

De krapte op de arbeidsmarkt is nu al zelfs twee keer zo groot als een jaar eerder. De krapte begint steeds vaker een nadelig hebben te hebben op de economie en welvaart, signaleert de uitkeringsinstantie. Zo moeten sommige bedrijven als gevolg van het personeelstekort gedwongen de deuren (eerder) sluiten, worden treinritten geschrapt, zijn er langere wachttijden op Schiphol of moeten horecagasten geduld hebben.

,,Om nog maar te zwijgen van voorzieningen als zorg en onderwijs, die door de aanhoudende tekorten aan verpleegkundigen en docenten meer en meer onder druk komen te staan”, voegt Frank Verduijn, arbeidsmarktadviseur van UWV eraan toe.

Lees ook: Onderzoek KvK: winstgevendheid mkb onder druk door personeelstekort

'Met traditionele wervingsmethoden lukt het vaak niet meer'

De groeiende krapte maakt het voor werkgevers steeds lastiger om nieuwe mensen te vinden, constateert Verduijn. Met traditionele wervingsmethodes luk het vaak niet meer. Een aantal werkgevers probeert het met intensievere werving of andere wervingskanalen. Ook bieden bedrijven soms een hoger salaris of komen ze direct met een vast contract. Maar nu het aantal werkzoekenden zo laag is, lijken ook die opties niet altijd te werken.

,,Naarmate het aanbod van beschikbare kandidaten opdroogt, wordt het vasthouden en doorontwikkelen van bestaand personeel steeds belangrijker”, aldus de UWV-arbeidsmarktadviseur. Dat kan volgens hem door vast personeel genoeg ontwikkeling en uitdagingen te bieden, maar ook door vitaliteit, werkomstandigheden, werktijden én werkdruk hoger op de agenda te zetten. ,,Dat soort zaken zijn essentieel om medewerkers te binden en boeien.”

Ook raadt UWV werkgevers aan om anders te kijken naar kandidaten. Iemand die op het eerste oog wellicht niet in aanmerking lijkt te komen voor een functie, is met extra inspanning of omscholing wellicht toch geschikt te maken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws