Nieuws Arbeidsmarkt

UWV: vooral technisch geschoold personeel erg moeilijk te vinden

Werkgevers in Zeeland, de Gelderse Vallei en de omgeving van Gorinchem hebben de meeste moeite om aan personeel te komen. De arbeidsmarkt is daar het krapst: er zijn veel vacatures en weinig sollicitanten. Vooral technisch geschoold personeel is erg moeilijk te vinden, blijkt uit recente cijfers van het UWV.

Bron: NOS / UWV 7 augustus 2019

Record aantal vacatures CBS

Zeeland

Op de arbeidsmarkt in Zeeland is vooral vraag naar bouwvakkers, medisch-verpleegkundig personeel en technisch geschoolde mbo'ers als machinemonteurs en elektriciens. Vergrijzing verergert het probleem. Uit een recente enquête onder forensen die dagelijks buiten de provincie werken, blijkt dat ruim 80 procent ervoor open staat om binnen Zeeland te werken als het salaris, de functie en de arbeidsvoorwaarden gelijk zijn aan wat ze nu hebben. 34 procent denkt dat die baan ook wel in Zeeland te vinden is.

Lees ook: We Want You (1): hoe ver gaan we om personeel binnen te halen?

Noord-Nederland

Het ruimst is de arbeidsmarkt in Noord-Nederland. Groningen, Friesland en Drenthe hebben een waarde van rond 1,5. In vergelijking met 2018 neemt het tekort aan sollicitanten af.

Maar in heel Nederland zitten werkgevers te springen om vaklieden en technisch geschoold personeel. Machinemonteurs, elektrotechnici, loodgieters en pijpfitters zijn de meest gezochte mensen op de arbeidsmarkt. Ze zijn bijna niet te vinden. Ook aan bouwvakkers is nog altijd een groot tekort.

Daar tegenover staat dat de landelijke arbeidsmarkt heel ruim is voor maatschappelijk werkers, schilders, metaalspuiters, kappers en schoonheidsspecialisten. Voor hen is het relatief lastig om een passende baan te vinden.

Binnen beroepsgroepen zijn er regionaal forse verschillen. Machinemonteurs worden overal gevraagd, maar in Midden-Limburg is de nood wel heel hoog: de spanningsindicator staat daar op 100. Een machinemonteur onderhoudt en repareert machines en verhelpt storingen. Hij monteert en demonteert onderdelen. Vuilophalers en dagbladbezorgers worden het meest tevergeefs gezocht in het midden van Zuid-Holland.

Opvallend is verder dat de vraag naar administratief medewerkers en winkelpersoneel de laatste tijd sterk stijgt. In een jaar is de vraag naar dit type medewerker verdrievoudigd. De vraag naar ambtenaren is in minder dan een jaar verdubbeld.