Nieuws Arbeidsmarkt

Zo schrijf je een vacaturetekst waarop wél reacties volgen: Gebruik geen ‘leuke werksfeer’

Vrijwel elke ondernemer is in deze tijden van schaarste op de arbeidsmarkt op zoek naar personeel. En vrijwel elke ondernemer moet dus vroeg of laat een pakkende vacaturetekst schrijven om dat ene talent binnen te hengelen. Sollicitatie-expert Jesse Geul geeft daarom tips: ‘In een vrij uurtje een vacaturetekst schrijven? Forget it.’

Jonathan van Noord 13 juli 2023

Vacaturetekst reacties sollicitatie jesse geul

Foto: ANP

Heb jij jezelf er wel eens op betrapt dat je in een vacaturetekst schreef over ‘het hebben van een hands-on-mentaliteit’, dat bij jullie ‘geen dag hetzelfde is’ en dat je op zoek was naar ‘een creatieve duizendpoot’? Dan moet je vooral blijven lezen. Dit artikel is voor jou.

Goede kans namelijk dat jouw vacaturetekst niet het effect heeft waarop je hoopte en dat het met het aantal kwalitatieve sollicitanten wel meeviel. Om je voortaan te behoeden voor de grootste valkuilen op vacaturegebied en vooral te leren hoe je wél een strakke tekst schrijft voor sollicitanten, schakelden we de hulp in van sollicitatie-expert Jesse Geul.

Over Jesse Geul

Sollicitatie-expert

Nadat hij tien jaar bij de politie werkte, maakte Jesse Geul op zijn dertigste de overstap naar recruitment. Als sollicitatie-expert deelt hij tips op LinkedIn aan bijna 70.000 volgers en traint hij (mkb-)bedrijven hoe ze beter, sneller en goedkoper nieuw personeel kunnen werven.

Vacatureteksten zijn te generiek geschreven

,,De grootste fout die bedrijven en ondernemers maken, is dat hun teksten veel te generiek zijn”, begint Jesse. ,,Dat komt deels uit onkunde, want ondernemers zijn geen tekstschrijvers en doen het er vaak bij. ‘Kun jij even een vacaturetekst schrijven? Ja hoor, ik pak die van twee jaar geleden er wel even bij.’ Daardoor worden vacatureteksten ontzettend hetzelfde.”

Jesse geeft daarbij het voorbeeld van de ‘leuke werksfeer’ die je in vrijwel elke vacature leest. ,,Maar een leuke werksfeer behoeft toelichting. Wat voor jou leuk is, hoeft dat namelijk niet voor mij te zijn. Zo heb ik bij een bedrijf gewerkt waar we na de vrijdagmiddagborrel nog de stad in gingen. Toen was ik jong, vrijgezel en vond dat een heerlijke sfeer. Maar nu heb ik een kind en is voor mij een leuke werksfeer vooral ‘s morgens overleggen, waarna iedereen ‘s middags uitwaait. Benoem dus vooral wát jij leuk vindt aan die werksfeer.”

"Een 'leuke werksfeer' behoeft toelichting. Wat voor jou leuk is, hoeft dat namelijk niet voor mij te zijn"

Maar met alleen het benoemen van een vrijdagmiddagborrel ben je er volgens Jesse niet. Integendeel. ,,We zijn geneigd een werksfeer als leuk te betitelen door de dingen te benoemen die buiten het werk vallen, zoals een borrel of lunch. Maar de werksfeer gaat ook over: hoe communiceer je met collega’s? Welke feedback geef je elkaar? Dus waarom vermeld je niet dat jullie elkaars werk bekijken en elkaar oprechte feedback geven? Sfeer interpreteert iedereen immers op zijn eigen manier.”

Lees ook: Waarom je wél het salaris moet benoemen in een vacature

‘Flexibiliteit’ is multi-interpretabel

Nog een goed voorbeeld van anders interpreteren is het woord ‘flexibiliteit’. Als Jesse op een van zijn trainingen vraagt wat iemand verwacht als hij of zij leest dat je flexibel moet zijn, krijgt hij altijd twee antwoorden. ,,De ene groep zegt: je kunt snel schakelen tussen uiteenlopende werkzaamheden. Wat een correct antwoord is. Maar de andere helft van de groep heeft als antwoord dat ze verwachten op verschillende tijden te werken. Dat je om vier uur naar huis mag, maar je ook tot acht uur kunt overwerken en dat je daar niet moeilijk over doet. Kortom, totaal verschillende definities van een op het oog simpel woord.”

Het gevaar dat hierin schuilt, is volgens Jesse dat het kan voorkomen dat je iemand aanneemt die denkt snel te moeten gaan schakelen tussen werkzaamheden, maar er vervolgens achterkomt dat hij of zij in de avonduren nog op kantoor zit. En daarom bij je vertrekt.

"Een goed geschreven tekst werkt selecterend. Als je denkt dat je die in een vrij uurtje hebt geschreven, forget it"

,,Stop dus ook met het gebruik van ‘spin in het web’ en ‘duizendpoot’. Die termen maskeren vaak zelfs nog een groter probleem: dat bedrijven het functieprofiel niet scherp hebben en daarom maar een generieke term gebruiken, zodat ze vervolgens alles waar ze geen zin in hebben op het bordje van de sollicitant kunnen gooien. Want hij was toch de ‘spin in het web’ die alles regelde?”

Lees ook: De grootste jeukwoorden uit vacatureteksten (die niet eens werken!)

Vertaalslag maken naar functieprofiel

Een ander risico bij het niet helder hebben van het functieprofiel − en dat je als ondernemer dus niet goed weet wie je eigenlijk zoekt − is dat je jouw kandidaten verkeerd aanspreekt. ,,Een junior spreek je aan met coaching, doorgroeimogelijkheden en een vrijmibo, terwijl een senior aanslaat op boeiende functie-inhoud, vrijheid van werken en verantwoordelijkheid.” Daarom is het volgens Jesse zaak de vertaalslag te maken en hiervoor echt de tijd te nemen. Vooral in het mkb, als er waarschijnlijk geen tijd en geld is voor een gespecialiseerde HR-medewerker.

,,Een goed geschreven tekst werkt selecterend. Als je denkt dat je die in een vrij uurtje hebt geschreven, forget it. Neem er een dag de tijd voor, dan ben ik ervan overtuigd dat dit je op de lange termijn veel meer oplevert. Je krijgt betere kandidaten.”

Meer weten over vacatures en sollicitaties? Eerder spraken we Jesse Geul over het wel of niet benoemen van het salaris in een vacature.

Lees ook: Creatieve marketing voor personeel: zo krijg je wél medewerkers

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws