Nieuws Arbeidsmarkt

Scooters en borrelbarbecues, bedrijven trekken alles uit de kast voor vakantiekrachten

Wie wint de slag om de vakantiekracht? Ze worden verleid met een leuk salaris, scooters, zomerpakketten en wekelijkse borrelbarbecues. Maar dan nog blijft het zoeken. ,,Laat maar weten wanneer je tijd hebt om te werken. En neem vooral je vrienden mee!”

John Bas (AD) 6 juli 2023

Vakantiekracht vakantiewerk bedrijven lokken uitzendbureau horeca

Vakantiewerk in de horeca: vroeger het ideale vakantiebaantje, maar tegenwoordig hebben jongeren veel meer te kiezen. Foto: Hollandse Hoogte / Patricia Rehe

Het geklaag van werkgevers is nu al niet meer van de lucht. Iedereen zit deze zomer om handjes verlegen. Of het nu in de cafetaria, fabriek, bij de bezorgdienst of op het terras is. Uitzendbureaus kunnen lang niet aan de vraag voldoen, het aanbod is beperkt. Zo kort na de eindexamens proberen bedrijven zo snel mogelijk vakantiekrachten aan zich te binden, bang als ze zijn om de slag te missen.

Lees ook: 'Omzetten werkgevers in gevaar door personeelstekort'

,,Het zijn mooie tijden voor wie nu wat extra’s wil verdienen en niet op reis gaat”, zegt vakbondsman Edwin Vlek van FNV Horeca in het AD. ,,Er valt voor vakantiewerkers heel wat te kiezen. Ze merken nu dat ze een bepaalde waarde vertegenwoordigen, worden beter betaald dan enkele jaren terug. En vooral netter behandeld.”

Want je moet er wat voor doen om mensen binnen te halen, merkt bijvoorbeeld het Etten-Leurse bedrijf Thetford. Daar werken het hele jaar door ruim driehonderd mensen in de productie, vooral de montage van mobiele toiletten voor caravans en campers. In de vakantietijd zijn er tientallen mensen extra nodig om de druk aan te kunnen.

De 17-jarige Finn Hillemans uit Etten-Leur heeft vakantiewerk bij Thetford, in de montage van chemische toiletjes voor caravans en campers. Foto: Peter Braakmann/Pix4Profs

‘Het kan allemaal’

,,We hebben nu ruim twintig vakantiewerkers, maar we kunnen er nog heel wat gebruiken”, meldt Thetford-manager Lieselotte Koeijvoets. ,,We vragen nu bijvoorbeeld ook kantoorpersoneel om vrijwillig bij te springen en hopen dat stagiaires wat langer blijven hangen.”

Personeelszaken heeft geen scooter te bieden of gratis snacks en fruit zoals Picnic belooft. Maar wel droog en schoon werk tussen leuke collega’s, het cao-loon dat wekelijks wordt uitbetaald, leermodules en een ‘aantrekkelijk’ zomerpakket zoals anderen een kerstpakket mogen ontvangen.

"Wil je twee, drie of vier dagen, alleen ’s avonds of ’s ochtends; het kan allemaal, zeg maar wanneer je wél kunt. En neem je vrienden mee, leuk!"

,,En een flexibel contract. Wil je twee, drie of vier dagen, alleen ’s avonds of ’s ochtends; het kan allemaal, zeg maar wanneer je wél kunt. En neem je vrienden mee, leuk! O ja, vrijdagmiddag om drie uur stoppen we de productie; dan kan het vrije weekend beginnen!”

De 17-jarige Finn Hillemans, toekomstig student HBP fysio, scharrelt bij Thetford zijn vakantiegeld à 13,16 euro bruto per uur bij elkaar. ,,Veertig uur per week, volle bak. Prima te doen, niet heel ingewikkeld, wel gezellig”, promoot de Etten-Leurenaar zijn arbeid tussen het campingsanitair. ,,Weer eens wat anders. Tenminste niet zo standaard als bestellingen rondrijden of de hele dag in de horeca.”

Lees ook: Vast contract niet meer hoogste doel: zo krijg je wel jongeren in je personeelsbestand

Zwart betalen geen lokkertje meer

De horeca heeft het lastig om aan voldoende mensen te komen, ondanks het aanbod van scholieren en ook veel Oekraïners die er hun werk hebben gevonden. Bredase ondernemer Johan de Vos hoort nogal wat collega’s klagen. ,,Het is elk jaar een gepuzzel, terwijl je hoopt dat niet te veel fulltimers tegelijkertijd met vakantie willen. Onze tak heeft in coronatijd aantrekkingskracht en vaste invalkrachten verloren, bijvoorbeeld aan de callcenters en de GGD’s. Bovendien trekt tegenwoordig iedereen zomers aan dezelfde jongeren.”

En dat terwijl ook de horeca de laatste jaren volgens het cao-boekje handelt. Zwart uitbetalen als extra lokkertje is er al lang niet meer bij, bezweert De Vos. ,,Alles wordt gepind, alles ligt op tafel. Ik denk dat mijn collega’s stuk voor stuk hetzelfde betalen, zeg maar 12 euro bruto voor een 18-jarige. Daar gaat voor een vakantiewerker nauwelijks iets aan belasting vanaf. Ons grote probleem is dat andere branches variabele werktijden kunnen bieden. En een scooter, die heb ik niet op mijn terras.”

"Het lijkt wel of jongeren in coronatijd het vakantiewerk zijn verleerd. Het mocht niet, het hoefde niet of ze wilden niet - je mist gewoon een generatie, jongeren die het vakantiewerk niet aangeleerd hebben"

Ook in de supermarkt is het vakantieloon voor de kassamedewerker en de vakkenvuller gaandeweg gestegen. ,,Je moet wel, anders komt er niemand”, verzucht een zelfstandig ondernemer die onder een grote naam opereert. ,,Het lijkt wel of jongeren in coronatijd het vakantiewerk zijn verleerd. Het mocht niet, het hoefde niet of ze wilden niet - je mist gewoon een generatie, jongeren die het vakantiewerk niet aangeleerd hebben.”

Lees ook: Horeca ziet personeel weer terugkeren: ‘Maar met een snotneus blijven ze al thuis’

‘Jongeren zijn geld waard’

Met een cao-loon haalt een vakkenvuller van 18 jaar nu 8 à 9 euro bruto. Bij deze ondernemer varieert het uurloon van 7 tot 13 euro, afhankelijk van de leeftijd. ,,Als ze hun best doen, beloon ik ze alsof ze een jaartje ouder zijn. Een extraatje helpt om ze in huis te houden. Maar in eerste instantie moet je gewoon goed met jouw personeel omgaan. Dat ze tegen hun vrienden zeggen dat het hier fijn werken is”.

En daarmee lijkt juist de vakantiewerker als winnaar uit deze zomerse strijd te komen. FNV’er Edwin Vlek wordt daar wel vrolijk van. ,,Met bijbaantjes werden jongeren vroeger nogal eens uitgebuit. Ze zijn er zich nu nog niet altijd van bewust van, maar ze hebben wél wat te kiezen momenteel. Ze zijn geld waard.”

"Met bijbaantjes werden jongeren vroeger nogal eens uitgebuit. Ze zijn er zich nu nog niet altijd van bewust van, maar ze hebben wél wat te kiezen momenteel"

De vakbondsman vindt tegelijkertijd dat er meer bestaat dan geld alleen. Vlek hoopt dat met name jongeren tevens kiezen voor een fijne werksfeer en misschien ook al naar de toekomst kijken. ,,Kies een bijbaan die goed is voor je ontwikkeling, waar je wijzer van wordt of waarmee je misschien al kunt voorsorteren op de toekomst. Neem de tijd, informeer je goed - ook waar je recht op hebt - want iedereen zit om jou verlegen.”

Lees ook: Vertrokken horecapersoneel niet terug na corona: zo werf je succesvol

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws