Nieuws Arbeidsmarkt

Arbeidsmarkt: waarom vrouwen minder willen reizen voor baan

Opvallend: vrouwen willen gemiddeld 21 kilometer minder ver reizen voor hun werk dan mannen. De arbeidsmarkt voor vrouwen omvat daarmee maar een derde van het oppervlak waarbinnen mannen op zoek gaan naar werk en dat beperkt de carrièremogelijkheden. De vraag is: waarom zijn de vrouwen veel minder reislustig?

Marloe van der Schrier/Foto: ANP 16 juli 2019

Reizen afstand werk man vrouw arbeidmarkt

De resultaten komen uit een analyse van cijfers over vacatures en werkzoekenden van het UWV, uitgevoerd door ABN Amro. Gemiddeld zijn werkzoekenden bereid om 38 kilometer te reizen, vrouwen willen 28 kilometer afleggen naar hun werk, mannen zetten de marge op 49 kilometer, zo meldt het AD.

,,Wie minder ver van huis zoekt naar werk, heeft ook minder opties om uit te kiezen. Minder opties betekent minder onderhandelingsmogelijkheden'', aldus Sandra Phlippen, hoofd Nederland bij het Economisch Bureau van ABN Amro. ,,Daarnaast blijkt uit Frans onderzoek dat de lagere reisbereidheid van vrouwen in Frankrijk 10 procent van de gender pay gap verklaart.''

Lees ook: Spanning op arbeidsmarkt neemt toe; vacatures nog lastiger in te vullen

Vrouwen ontnemen zichzelf kansen

Mocht dat ook in de Nederlandse situatie van toepassing zijn, dan zouden vrouwen 15 euro nettosalaris per maand mislopen. Maar of ze daar echt rouwig om zijn? Uit eerder Brits onderzoek blijkt dat vrouwen reizen duidelijk vervelender vinden dan mannen.

,,Als vrouwen gelukkiger worden van dicht bij huis werken, dan is het misschien ook niet erg'', zegt Phlippen. ,,Ik vind het wel heel belangrijk dat vrouwen zich realiseren dat ze zichzelf kansen ontnemen omdat ze de kansen niet waarnemen. Het kan een keuze zijn om in de buurt van de crèche te werken, maar ik zou er wel voor pleiten dat iedereen die keuze bewust maakt.''

Beroepen dichter bij huis

Ook kunnen we niet uitsluiten dat vrouwen misschien meer interesse hebben in beroepen die dichter bij huis liggen. ,,Kapsters kunnen bijvoorbeeld verspreid in heel Nederland aan de slag, ze hoeven niet ver te reizen'', aldus Phlippen. ,,We proberen dat ook mee te nemen in het onderzoek, maar dat blijkt heel moeilijk. Willen vrouwen minder reizen en beperken ze daarom hun opties, of liggen de typische vrouwenbanen nou eenmaal dichtbij en hoeven ze niet verder te kijken?''

Uit de analyse van de cijfers blijkt bovendien dat hogeropgeleiden solliciteren op banen die gemiddeld 30 kilometer verder liggen en dat ze daarmee bereid zijn verder te reizen dan lageropgeleide collega's.

Lees ook: ‘We willen onze medewerkers zo duurzaam mogelijk laten reizen’

Belang voor werkgevers groot

De reisbereidheid van werkzoekenden is ook van belang voor werkgevers. Zo blijkt dat een flink aantal Friese vrachtwagenchauffeurs hard op zoek is naar werk, terwijl er in Noord-Brabant tekorten zijn.

Phlippen: ,,Als werkgevers zich realiseren dat ze in een gebied zitten met veel concurrenten, is het slim om te adverteren in een ander gebied. Bedrijven zijn gewend om zich te vestigen op plekken die handig zijn vanwege de infrastructuur, maar op dit moment is het gebrek aan personeel de grootste rem voor bedrijven om te investeren.'' De oplossing ziet ze onder meer in flexibele werkarrangementen, meer thuiswerken en het aanbieden van overnachtingsmogelijkheden door de werkgever.

Wie minder ver van huis zoekt naar werk, heeft ook minder opties om uit te kiezen

Sandra Phlippen, ABN Amro