Nieuws Arbeidsmarkt
Werkdruk wordt steeds vaker opgenomen in cao
In cao's worden steeds meer afspraken opgenomen over werkdruk. Dat blijkt uit cijfers van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN). In bijna een op de vijf cao’s is dat het geval, aldus AD.

In 2016 werd nog maar bij een op de negen cao's (11,6 procent) afspraken gemaakt over werkdruk. Vorig jaar steeg dat naar 19 procent. Dit jaar is het al 19,3 procent in de tot nu toe afgesloten cao's - dat percentage zal dus nog wel oplopen. Het gaat om 190 afgesloten cao's tot nu toe. ,,Er is sprake van een sterk aantrekkende economie'', zegt AWVN-woordvoerder Jannes van der Velde. ,,Door de krapte op de arbeidsmarkt is de werkdruk nu toegenomen. Dat is de belangrijkste reden.''
In de cao’s worden vaker afspraken gemaakt over het aannemen van extra mensen, het inhuren van extra krachten of extra budget voor duurzame inzetbaarheid. In het onderwijs komt er een onderzoek naar de mechanismen die de werkdruk veroorzaken, in de financiële dienstverlening komt er voorlichting, specifiek voor jonge medewerkers.
Lees ook: Op deze manieren kun je een personeelstekort te lijf gaan
Onderwijs
Ook uit cijfers van het UWV bleek vorige week al dat de werkdruk toeneemt. Vier op de tien vacatures zijn lastig in te vullen en van de bedrijven die zich zorgen maken over de invulling van vacatures dit jaar, denken zes op de tien dat het resulteert in een hogere werkdruk voor het bestaande personeel. Vooral in het onderwijs maakt men zich zorgen.
De CNV ziet een soortgelijke trend. ,,Na reorganisaties blijft er minder personeel over, maar de hoeveelheid werk gaat niet altijd evenredig naar beneden. Dat betekent dat er meer werk moet worden verricht en de werkdruk toeneemt'', aldus woordvoerder Wouter de Jong. En afspraken in cao’s zijn dan absoluut noodzakelijk, zegt hij. ,,Als die niet worden vastgelegd, weet ik wel wie de verliezende partij is en wie de overuren maakt.'' In bijvoorbeeld de logistieke sector of detailhandel komt het in het ergste geval voor dat plas- en of lunchpauzes in de knel komen, weet De Jong.
Lees ook: Zo lossen deze bouwbedrijven op een opmerkelijke manier personeelstekort op
Structureel aanpakken
In de arbeidsvoorwaardennota 2018 van het CNV - waarmee deze vakbond onderhandelingen ingaat - staat dat ze het 'van belang acht dat de werkdruk en werkstress structureel aangepakt wordt in een onderneming'. Ook vindt de vakbond 'dat elke cao een paragraaf moet bevatten over de verplichte uitvoering van een inventarisatie van werkdruk en werkstress. Werkgevers en werknemers kunnen vervolgens aan de hand van deze signalen tot een gemeenschappelijke aanpak komen'.
Volgens Van der Velde is er vooral een slag te maken op de werkvloer zelf. ,,Afspraken in cao’s zijn vrij breed. Wat ons betreft moeten we op de werkvloer zelf het probleem van de werkdruk aanpakken. Ik ken bijvoorbeeld een logistiek bedrijf waar ze mensen al aannemen die nog geen bewijs hebben om te rijden in vrachtwagen, maar waar ze zelf worden opgeleid. Dat is concreter dan een abstracte afspraak over werkdruk in een cao.''