Nieuws Arbeidsmarkt
Werkgevers zoeken nu al vakantiekrachten en passen roosters aan
De zomervakantie werpt op de arbeidsmarkt zijn schaduw vooruit. Organisaties nemen al een voorschot op het tekort aan personeel en passen roosters aan en de werving van vakantiehulpen is al volop gaande.

Ook in de horeca zal het personeelstekort de komende zomer nog groter worden, zo is de prognose. Foto: ANP
,,Je ziet nu al de borden staan waarin vakantiekrachten worden gevraagd”, stelt hoogleraar sociale zekerheid en economie Daniël van Vuuren van de Tilburgse universiteit in het AD. ,,Dat is opvallend en wel heel héél vroeg.”
De hoogleraar had verwacht dat de economie als gevolg van de oorlog in Oekraïne of lockdowns in China zou gaan krimpen en er daardoor weer personeel vrij zou komen. Dat is ook wel gebeurd, maar minder dan verwacht. ,,We zien wel dat een aantal bedrijven heeft aangekondigd dat er ontslagen gaan vallen, maar we hebben nog steeds een érg krappe arbeidsmarkt.”
''De laatste decennia kwamen er steeds meer mensen op de arbeidsmarkt, door groei van de beroepsbevolking en doordat vrouwen steeds meer gingen werken''
Vaak zijn er wel mensen, maar worden die door bedrijven niet geschikt geacht
Dat komt volgens hem mede doordat verleende coronasteun ‘bedrijven in leven zijn gebleven die normaal failliet waren gegaan.’ Die zogeheten ‘zombiebedrijven’ hebben dus nog personeel dat anders beschikbaar zou komen voor andere organisaties en bedrijven.
Wat ook een probleem is, is een mismatch tussen vraag en aanbod: vaak zijn er wel mensen, maar worden die door bedrijven niet geschikt geacht. ,,Ik denk dat bedrijven hierin een beetje lui zijn geworden. De laatste decennia kwamen er steeds meer mensen op de arbeidsmarkt, door groei van de beroepsbevolking en doordat vrouwen steeds meer gingen werken.” Dus de keuze was reuze. ,,Maar die groei is er niet meer nu, dus moet je wat extra's doen om mensen aan te trekken.”
Lees ook: Drie politici, drie stellingen: duurzaamheid, arbeidsmarkt, mkb-bank
Korte diensten minder interessant
Directeur Olivier Lemckert van het Nijmeegse uitzendbureau Werkwijzer ziet ook een ander probleem: de invaldiensten die werkgevers aanbieden, zijn vaak kort. ,,Omdat ze het zo efficiënt mogelijk willen regelen. Maar je ziet dat vakantiekrachten korte diensten vaak minder interessant vinden.”
Werkwijzer is nu al voor twee productiebedrijven op zoek naar vakantiehulpen. ,,Maar je ziet ook dat bedrijven in de vakanties gewoon op halve kracht gaan draaien of zelfs dicht gaan.” Dat er nu al paniek is over de komende zomer: ,,Daarvoor is het misschien nog te vroeg. Maar bijvoorbeeld in de horeca ga je straks tekorten zien.”
Van Vuuren is bezig met het opzetten van een onderzoek naar de mogelijkheden die bedrijven hebben om minder geschikt personeel aan te trekken en dat zelf op te leiden. ,,Er is vaak wel potentieel, maar dat moet dan vaak nog wel wat scholing krijgen om helemaal geschikt te zijn.”
''Je moet op een onorthodoxe manier naar de arbeidsmarkt durven kijken''
Krapte op de arbeidsmarkt zal op heel korte termijn niet verdwijnen
Dat geldt volgens hem bijvoorbeeld voor de energiesector, waar veel nieuwe mensen worden gezocht. ,,Daar zijn best mensen voor te vinden die voor 80 procent geschikt zijn maar waar bedrijven nu de stap niet durven wagen om deze mensen aan te nemen.”
Op de heel korte termijn ziet Van Vuuren de krapte op de arbeidsmarkt niet verdwijnen. ,,Belangrijk zijn de economische ontwikkelingen in de komende jaren. Er zijn grote onzekerheden door Rusland en Oekraïne en hoe het verder gaat met de energiemarkt. Als we daardoor een crisis krijgen, kan de kraptediscussie heel snel over zijn.”
Maar, stelt hij: ,,Ik zou als bedrijf daar niet op wachten, maar proberen na te denken over arbeidsbesparende maatregelen. Dat is goed voor de economie en de arbeid die je uitspaart, kun je inzetten in bijvoorbeeld de zorg.”
Campagne voor winkelpersoneel
Paul de Grotenhuis, INretail
De ‘enorme arbeidskrapte’ zien ze bij INretail, belangenbehartiger van de winkelbranche, uiteraard ook, stelt woordvoerder Paul de Grotenhuis. ,,En die is structureel.” Winkels beperken daardoor soms de openingstijden - ‘er zijn winkels die alleen van donderdag tot en met zondag open zijn’ - of starten met eigen opleidingstrajecten. ,,Zoals Zeeman, waar ze ook mensen in dienst nemen die wat meer begeleiding nodig hebben.”
De brancheorganisatie is momenteel bezig met het maken van een campagne waaruit duidelijk moet worden dat ook mensen die op papier wat minder geschikt lijken voor het winkelvak er toch aan de slag kunnen. ,,Jonge twintigers die een andersoortige opleiding hebben kunnen vaak toch aan de slag.”
Want de krapte is groot. ,,Het dwingt ondernemers na te denken over andere doelgroepen om personeel bij te werven. Je moet op een onorthodoxe manier naar de arbeidsmarkt durven kijken.”
Lees ook: 'Hoger salaris is niet voldoende om medewerkers te behouden'