Nieuws Arbeidsmarkt

'Dalende werkloosheid en stijgende werkgelegenheid, ondanks verwachting recessie'

De economische verwachtingen lijken nauwelijks impact te hebben op de krapte op de arbeidsmarkt, ondanks oorlog, energiecrisis, stikstof en inflatie. Terwijl er gesproken wordt over een flinke economische recessie, daalt de werkloosheid en stijgt de werkgelegenheid. Hoe kan dat? Hierover buigt Marion van Happen, ceo van HeadFirst Group, zich.

Van onze redactie 5 januari 2023

Arbeidsmarkt werk economie werkloosheid daling

Foto: Shutterstock

,,Rob Witjes, arbeidsmarktexpert, zegt tegen de NOS dat we in 2023 de gevolgen blijven voelen van de schaarste. Terwijl er gesproken wordt over een flinke economische recessie, daalt de werkloosheid en stijgt de werkgelegenheid. Er is, zowel vast als flex, meer vraag naar talent dan aanbod", aldus Van Happen.

,,Om voortdurend een verse stroom getalenteerde kennisprofessionals te kunnen blijven aanboren, gaan grote organisaties zich concreet bewegen naar talent pools en kleinere organisaties zich melden op platformen", verwacht zij. ,,Vooral de platformen die erin slagen de touch juist toe te voegen aan hun dienstverlening. Met de individualisering van onze kenniseconomie is het binden van voldoende talent aan je organisatie onhaalbaar zonder slimme tech oplossingen."

Lees ook: Marion van Happen (HeadFirst Group): 'Laat Belastingdienst bij handhaving wet DBA naar verdiencapaciteit zzp’er kijken’

Aan de andere kant noemt Van Happen het 100 procent platformdriven werven van personeel 'een utopie'. ,,Een perfecte balans tussen tech en touch is daarom een essentiële voorwaarde voor succesvol talentmanagement."

Pluriforme arbeidsmarkt met verschillende contractvormen

Daarnaast zijn volgens haar vanuit het kabinet de juiste regels nodig om de mobiliteit op de arbeidsmarkt en het zelfstandig ondernemerschap te stimuleren en te faciliteren. ,,HeadFirst Group is dan ook groot voorstander van een pluriforme arbeidsmarkt met verschillende contractvormen. Een arbeidsmarkt waar mensen de ruimte krijgen om zelf hun werk in te richten."

,,We zijn ervan overtuigd dat dit een positief effect zal hebben op de productiviteit en het werkgeluk van werkenden", vervolgt ze. ,,En dat dit zal resulteren in een innovatievere en beter functionerende arbeidsmarkt. Samen met ons snelgroeiende netwerk streven wij naar één gemeenschappelijk doel: een transparante en evenwichtige arbeidsmarkt, waarin organisaties en talent perfect met elkaar verbonden zijn", besluit Van Happen.

Lees ook: Jan Meerman over loonsverhoginguitspraak Klaas Knot: ‘Totaal geen aansluiting met praktijk’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws