Nieuws Arbeidsmarkt

Waarom WhatsApp-solliciteren een gouden greep is voor IT-bedrijf Neomax

De krapte op de arbeidsmarkt in de IT-branche is groter dan ooit en lijkt alleen maar groter te worden. Duizenden vacatures staan open en met een beetje mazzel krijgen de bedrijven in kwestie een of twee reacties. In deze serie bedrijven die handig inspelen op dit probleem. Dit keer: Neomax. Het IT-bedrijf liet dit jaar de sollicitaties met 18 procent stijgen.

Anna Neeltje de Boer 11 januari 2019

Solliciteren whatsapp toekomst neomax it bedrijf vacatures krapte arbeidsmarkt

“We willen laagdrempelig zijn, makkelijk benaderbaar en daar past solliciteren via WhatsApp bij”, vertelt Patricia Smink-Sandel, de managing director van het bedrijf dat 120 werknemers telt en allerhande IT-problemen oplost. Van een niet werkende mailbox tot wachtwoorden die kwijt zijn. “Het liefste zouden we zien dat iedereen via het social medium een filmpje van zichzelf stuurt, maar dat gebeurt nog niet heel veel. Mensen vinden het vaak nog spannend. Wel zetten geïnteresseerden nu gemakkelijker de stap om hun cv naar ons op te sturen.”

Goudhaantjes

Ook bij Neomax lopen ze tegen de krappe arbeidsmarkt aan en zoeken ze naar manieren om, zoals ze dat zelf noemen: “de ‘goudhaantjes’ eruit te pikken.” WhatsApp, wat sinds oktober dienstdoet als manier om een vraag te stellen of een (video)sollicitatie op te sturen, moet daarbij gaan helpen. “Onze website was niet meer helemaal naar onze smaak als het ging om de mobiele versie, dus was het tijd om te vernieuwen. We wilden ook een mooie werken-bijwebsite. Dat is prettig om te hebben, zodat mensen ons beter kunnen vinden. Het leek ons logisch om ook WhatsApp aan de mogelijkheden toe te voegen. Dat past binnen onze filosofie: we willen benaderbaar zijn. Je moet ons gemakkelijk kunnen bereiken op ieder moment van de dag.” Al voegt Smink-Sandel grinnikend toe: “Behalve na kantoortijden dan, want het mobieltje gaat niet met de recruiters mee naar huis.”

Lees ook: Anoniem solliciteren: waarom het wel/niet werkt

Of je als potentiële werknemer in het nadeel bent als je een paar korte zinnen schrijft en daar je cv bijvoegt in plaats van dat je de moeite neemt een brief te schrijven met een uitgebreide motivatie en vol met prachtige volzinnen? “Nee, wij krijgen jaarlijks zo’n 4000 cv’s binnen. Bij de ene zit een lange brief, bij de ander niet. Maar dat betekent niet dat er geen bloed, zweet en tranen in hebben gezeten. Het is leuk als je een mooie brief schrijft, maar het is ook goed als je dat niet doet. Wij vinden het een eer als je ons ziet als potentiële werkgever. Wat een brief daadwerkelijk zegt, is sowieso beperkt. Je staat dus niet 1 – 0 achter als je geen goede brief schrijft.”

Kort en krachtig

Een appje versturen en hoppa, je hebt gesolliciteerd. Dat hadden we een aantal jaar geleden niet voor kunnen stellen. Even andere koek dan het ouderwetse op de post doen van die brief of het mailen van je motivatie. “Het is veel korter”, zegt Smink-Sandel. “Vaak stelt iemand zich in zo’n vijf regels voor. De strekking wordt verteld en dat is prima. Voor de recruiters ook wel fijn, want 4000 cv’s bekijken is best veel. Natuurlijk wordt slechts een fractie aangenomen. Maar voor degenen die worden afgewezen wordt wel de tijd en de moeite genomen. We vertellen waarom iemand het niet is geworden. Heb je gesolliciteerd via WhatsApp? Dan sturen wij een filmpje met de reden van afwijzing en een tip, zodat het al met al toch een goede beleving is. Daar krijgen we, grappig genoeg, enthousiaste reacties op. Ik werk al lang in de arbeidsbemiddeling en weet dat werkgevers soms schofterig omgaan met sollicitanten door niks van zich te laten horen of door ze hard af te wijzen. Dat kan voelen als een stomp in je gezicht. Dat is niet alleen onvriendelijk, maar ook slechte reclame. Ik heb weleens iemand op gesprek gehad en haar – ondanks de leuke ontmoeting – afgewezen. Een paar weken later zat haar nichtje, op haar aanraden, in mijn kantoor. Kijk, zo wil je het hebben.”

Lees ook: Waarom je bij dit bedrijf niet hoeft te solliciteren

Emoji’s

Nadelen heeft de managing director nog niet ondervonden. “Van tevoren weet je niet helemaal wat je kunt verwachten. We hadden ons schrap gezet voor gekke berichtjes, maar dat is niet gebeurd. We krijgen braaf sollicitaties en af en toe een vraag binnen. Emoji’s worden niet echt gebruikt, mensen voelen zelf ook wel aan dat dat misschien iets te amicaal is.”

De sollicitaties zijn met 18 procent toegenomen, maar of dat enkel en alleen aan deze service te danken is? “Dat durf ik niet te zeggen. Het is, denk ik, een combinatie van WhatsApp en de vernieuwde website.” Wat ze wel luid en duidelijk durft te zeggen is dat ze deze manier van werken andere bedrijven ook zou kunnen aanraden: “Maar dan wel met het hele pakket eromheen. Als je nu alleen WhatsApp introduceert en wacht op de grote verandering, dan gaat die niet komen. Maar het is zeker een toegevoegde waarde en ik denk dat het steeds bekender wordt en meer gebruikt gaat worden.”