Nieuws Arbeidsmarkt

Mkb én zelfstandigen kritisch op voorstel voor minimum uurtarief zzp'ers

Zowel ZZP-Nederland als MKB-Nederland zijn kritisch op het voorstel van minister Koolmees om minimum uurtarieven voor zzp’ers in te stellen. ,,Als 16 euro het minimumtarief wordt, kan dat ook meteen het maximum worden. Dan gaan opdrachtgevers gewoon niet meer betalen.’’

Ezra Hakze | Foto: ANP 21 juni 2019

Zzp werk flexwerkplek anp minimum uurtarief

Het minimum uurtarief moet er voor zorgen dat zzp’ers de vaak dure arbeidsongeschiktheidverzekering (aov) kunnen betalen. Het kabinet wil die aov verplicht stellen, aangezien veel zelfstandigen op het moment onverzekerd rondlopen. Daarnaast moet het minimum uurtarief schijnzelfstandigheid tegengaan en ervoor zorgen dat freelancers niet onderbetaald worden.

Maarten Post, voorzitter van ZZP-Nederland, is niet enthousiast over het voorstel voor minimum uurtarieven. Volgens Post past een vast uurtarief niet bij het zzp’er zijn. ,,Een zzp’er wordt niet altijd per uur betaald, maar ook op andere manieren beloond.’’ Post noemt het voorbeeld van een ondernemer die folders distribueert en verspreidt: die wordt betaald per kilo. Het zou volgens hem een betere oplossing zijn om te kijken naar de gehele winst van een zzp’er. Iemand die jaarlijks weinig winst maakt, kan zich dan geen ondernemer noemen.

Andere risico’s maatregel

Bovendien brengt de maatregel volgens Post een ander risico met zich mee. ,,Als 16 euro het minimumtarief wordt, kan dat ook meteen het maximum worden. Dan gaan opdrachtgevers gewoon niet meer betalen.’’

Lees ook: ‘Uurtarief zzp’ers verplicht minimaal 16 euro’

MKB-Nederland sluit zich aan bij de kritiek dat zzp’ers niet altijd per uur betaald worden en dat het instellen van een uurtarief dus niet past bij de aard van het werk. Daarnaast noemt woordvoerder Mieke Ripken het handelen van de minister voorbarig, omdat er op het moment nog een onderzoek loopt naar de balans op de arbeidsmarkt door de commissie Borstlap.

Positie op de markt veroveren

Maar ook op de inhoud van het voorstel heeft MKB-Nederland kritiek. Bedrijven worden door de maatregel gedwongen freelancers een bepaald tarief te betalen en hen anders een contract aan te bieden. Als er niet eerst iets gedaan wordt aan de hoge kosten en risico’s van arbeidscontracten is dit volgens de organisatie slecht voor de werkgelegenheid. Bovendien is het uurtarief iets waarmee zzp’ers een positie op de markt veroveren. Dat de overheid een bepaald tarief van bovenaf oplegt past daar dus niet bij.

Ook de zzp’ers uit het panel van onze videoserie EenmansZaken zetten hun twijfels bij het minimum uurtarief. Die is om te beginnen wel erg laag, zegt zelfstandig maatschappelijk werker Santucia Gradner. ,,Als ik er kritisch naar kijk, dan denk ik dat mensen die voor minder dan 16 euro per uur werken als zelfstandige nog iets te leren hebben over het ondernemerschap.’’ Ook bouwondernemer Wim de Vink zegt dat het minimum uurtarief te laag is om als zelfstandige je bedrijf te runnen. ,,Het minimum uurloon zou schijnzelfstandigheid moeten voorkomen, ik denk dat het schijnzelfstandigheid alleen legitimeert,’’ aldus De Vink.

Aov nog steeds niet betaalbaar

Het eigenlijke doel, namelijk het betaalbaar maken van de verplichte aov, wordt volgens Gradner dan ook niet behaald. ,,Ik denk niet dat een verplichte aov betaalbaar wordt met een verplicht minimum tarief van 16 euro. Persoonlijk verdien ik meer dan dat, maar vind ik een aov nog steeds erg duur.’’

Bekijk hier de aflevering van Eenmanszaken terug waarin de vraag centraal staat: heb jij je verzekering en pensioen geregeld?

https://www.youtube.com/watch?v=7b3UV5hssv4