Nieuws Arbeidsvoorwaarden

Bevrijdingsdag? 'Jaarlijks doorbetaald en vrijaf', wil werkend Nederland

Toe maar: 81 procent van de werkende Nederlanders vindt dat Bevrijdingsdag voor iedereen jaarlijks een doorbetaalde vrije dag moet zijn. Op dit moment is Bevrijdingsdag slechts één keer in de vijf jaar een doorbetaalde vrije dag. En hoe zit het overigens met al die andere feestdagen? De wensen van werkend Nederland op een rij.

Van onze redactie 1 mei 2020

Laatste update: 4 mei 2020 22:30

Vlag roodwitblauw nederland winkelstraat koningsdag

Minister-president Rutte ontstak vorig jaar het Bevrijdingsvuur als startsein voor de Bevrijdingsfestivals en alle andere activiteiten. Foto: ANP

Dit blijkt uit onderzoek van XpertHR, een juridische HR-kennispartner, onder 1.154 Nederlanders die 32 uur of meer in loondienst zijn. Ook blijkt uit onderzoek dat 45 procent wil dat de Dag van de Arbeid een officiële feestdag wordt. Deze feestdag is jaarlijks op 1 mei en is in Nederland, in tegenstelling tot andere landen, geen officiële feestdag.

''In de wet is nergens vastgelegd dat een werkgever zijn werknemers op officiële Nederlandse feestdagen vrij moet geven. De wet biedt dus alle ruimte voor een keuzemenu''

Wieneke Brandt, XpertHR

'Werkgever moet ruimhartig zijn'

Wieneke Brandt, Product Director XpertHR: ,,In de wet is nergens vastgelegd dat een werkgever zijn werknemers op officiële Nederlandse feestdagen vrij moet geven. De wet biedt dus alle ruimte voor een keuzemenu. In veel cao’s is er vaak wel een beleid voor vrije feestdagen. Dit maakt het voor bedrijven die onder een cao vallen lastiger om eigen keuzes te maken in vrije feestdagen.''

,,Als werkgevers geen aparte regeling kunnen of willen maken, dan is het vanuit het oogpunt van goed werkgeverschap wel belangrijk rekening te houden met de (geloofs)overtuigingen en nationaliteiten van alle werknemers. Wanneer medewerkers waarde hechten aan andere feestdagen dan de officiële Nederlandse feestdagen waarop zij vrij zijn, moet deze verlofaanvraag voor deze dagen ruimhartig worden beoordeeld.”

Lees ook: Corona: wat kan en mag er (niet) met vakantiedagen van werknemers?

Hemelvaart, Suikerfeest?

Nederland kent veel christelijke feestdagen waarbij men een doorbetaalde vrije dag krijgt, zonder dat deze dagen uitgebreid gevierd worden. Bijvoorbeeld Hemelvaart en Pinksteren. Tegelijk krijgt men geen doorbetaalde vrije dag bij Islamitische feestdagen zoals het Suikerfeest en Offerfeest, terwijl er wel een grote populatie is die deze feestdagen viert.

Een op de vijf Nederlanders vindt het onderscheid hierin ouderwets. Ruim de helft vindt sowieso dat het mogelijk moet zijn om doorbetaalde vrije feestdagen, zoals het eerder genoemde Hemelvaartsdag, in te kunnen wisselen tegen een extra vakantiedag.

Lees ook: Overzicht openingstijden supermarkten Bevrijdingsdag 2020

Op welke feestdagen zijn we vrij?

Er is geen wet die bepaalt dat we op officiële feestdagen vrij zijn. Gelukkig zijn er een aantal waarop de meeste mensen niet hoeven te werken. Wij noemen ze voor je op die er dit jaar nog komen:

2020

  • Bevrijdingsdag: 5 mei 2020
  • Hemelvaartsdag: 21 mei 2020
  • Pinksteren: zondag 31 mei en maandag 1 juni 2020
  • Kerstmis: vrijdag 25 en zaterdag 26 december 2020

Of iemand vrij is op deze feestdagen hangt af van de afspraken in cao of arbeidsovereenkomst.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.