Nieuws Arbeidsvoorwaarden
Boomerang recruitment: bedrijven halen steeds vaker oud-werknemers aan boord
Nu de arbeidsmarkt krapper is, lijkt het terugvragen van oud-medewerkers in opkomst. En of het nu netjes is of niet: je weet wie je in huis haalt en bespaart op opstartkosten voor inwerken en training.

Het Financieele Dagblad (FD) hield recent een enquête over terugkeer naar ex-werkplekken. De vragenlijst werd ingevuld door ruim duizend personen. Daarin geeft een kleine meerderheid (39 procent) aan dat ze niet weer bij de vroegere werkgever willen werken. 31 procent zou het wel willen en 21 procent zou het overwegen.
De belangrijkste redenen om terug te keren zijn:
- Werksfeer (62 procent)
- Arbeidsvoorwaarden (23 procent)
- Locatie (10 procent)
- Aanzien (5 procent)
Lees ook: Medewerkers aannemen als zzp'er? Met deze 4 tips gaat het je lukken
Voor Henri Feddes (42) voelde terugkomen bij zijn werkgever in ieder geval als een warm bad, zegt de adviseur in het FD. “Het was alsof ik nooit weg was geweest”, zegt de Enschedeër, die in zijn nieuwe baan bij een internationale liftenfabrikant leerde dat hij beter zou passen bij een organisatie waar hij zijn creativiteit meer kon inzetten en kon meedenken over het beleid.
Boomerang recruitment
Om terug te gaan naar het oude honk is een voorwaarde dat werkgever en werknemer goed uit elkaar zijn gegaan. Als werkgever kun je je actief inzetten om de verstandhouding goed te houden. De Engelse term 'boomerang recruitment' houdt in dat het contact met oud-collega's zo persoonlijk mogelijk warm wordt gehouden in de hoop op terugkeer. Bedrijven kunnen de oud-werknemer bijvoorbeeld uitnodigen voor bedrijfsevenementen of netwerkbijeenkomsten.
Exitgesprek
HR-expert Ardienne Verhoeven geeft in een blog op HR-base drie tips voor boomerang recruitment:
- Voer exitgesprekken en zorg dat helder is wat de echte reden van vertrek is.
- Breng de redenen van vertrek goed in kaart en probeer negatieve ervaringen weg te nemen.
- Zorg dat een manager twee tot drie maanden na vertrek contact opneemt met een vertrekker om te horen hoe het er voor staat en zijn interesse polst om terug te komen. Zeker met de mensen die snel vertrokken zijn, in dezelfde branche zijn gebleven, om persoonlijke redenen zijn vertrokken of zijn ingegaan op een spontaan aanbod bij een andere organisatie.
Opstartkosten
In 2012 verscheen er een artikel over ‘Boomerang Employees’ in het International Journal of Management and Social Studies and Sciences. Onderzoeker Prakashraj Pradipbhai Kumavat zegt daarin dat werkgevers voor spijtoptanten een tot twee derde minder ‘opstartkosten’ maken. Dat geldt voor personeelswerving, maar ook voor inwerktijd en training.
Lees ook: 9 manieren waarop jij je personeel onbedoeld kunt wegjagen
Scheve ogen
Er is ook een keerzijde aan boomerang recruitment. FD sprak Beatrice van der Heijden, hoogleraar Strategisch Human Resource Management aan de Radboud Universiteit Nijmegen hierover. Zij vraagt zich af of boomerang recruitment scheve ogen geeft bij de collega’s die trouw op hun post zijn gebleven. “Waarschijnlijk hebben de ex-werknemers er ook nog loon bij gekregen, omdat ze een sterke onderhandelingspositie hebben. Van wetenschappelijk onderzoek is bekend dat collega’s dat onrechtvaardig kunnen vinden. Dat kan tot spanning leiden”, zegt ze.