Nieuws Arbeidsvoorwaarden

KHN: Akkoord cao-horeca 2022 en 2023

Witte rook in de horecabranche. Werknemers in de horeca gaan er de komende jaren flink op vooruit. Sommige werknemers krijgen dit jaar en volgend jaar een loonsverhoging van in totaal meer dan 5 procent, terwijl andere werknemers 4 procent meer ontvangen. De lonen van jongeren tot 21 jaar gaan met 10 tot 20 procent omhoog.

Van onze redactie 4 februari 2022

Horeca cao khn

Personeel in de horeca gaat er flink op vooruit de komende jaren. Foto: ANP.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de vakbonden FNV Horeca en CNV Vakmensen bereikten vrijdag een akkoord over een nieuwe cao voor de horeca voor dit jaar en 2023. De overeengekomen loonstijging is volgens de gesprekspartners 'marktconform'. Zo stijgen de lonen per 1 april aanstaande met 3,4 procent en per 1 januari 2023 nog eens met 2 procent voor vakkrachten onder het einde van de loonschaal. Werknemers boven het einde van de loonschaal en minstens twee jaar werkzaam zien hun loon met twee keer twee procent stijgen. Daarboven komt een jaarlijkse vaste periodiek van twee procent als de werknemer een jaar dezelfde functie bekleedt. De jeugdlonen voor niet-vakkrachten en leerlingen verbeteren per 1 september 2022 door het toepassen van de cao-jeugdpercentages in plaats van de percentages van het wettelijke minimumloon. Daardoor gaan de lonen van jongeren tot 21 jaar 10 tot 20 procent omhoog.

Meer aandacht voor werk en privé balans

Niet alleen over de vergoedingen voor het personeel zijn afspraken gemaakt. Ook over andere onderdelen van de arbeidsovereenkomst zijn werkgevers en werknemers het eens. Zo moet het dienst- en werkrooster voortaan ten minste drie weken van tevoren bekend zijn. In dit rooster, dat rekening houdt met een gemiddelde 5-daagsewerkweek, wordt gestreefd naar vaste rustdagen en regelmatig twee aaneengesloten wekelijkse rustdagen. De werknemer heeft voortaan in ieder geval eenmaal in de twee weken recht op ten minste twee aaneengesloten rustdagen. Het bestaande recht om een weekend niet ingeroosterd te zijn blijft van toepassing. Overwerk moet binnen drie maanden zijn gerealiseerd en als dat onverhoopt niet lukt, moet de werkgever een toeslag betalen van 50 procent.

De belangenorganisaties zijn uiteraard blij met de CAO. Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland: ,,Horecaondernemers willen niets liever dan hun medewerkers waarderen, erkennen én behouden. Daarentegen hebben velen het nu zwaar en zullen de komende jaren in het teken staan van herstel. Dit is een afgewogen pakket, waarin rekening is gehouden met de uitdagende tijden. Voor KHN was het in deze cao-gesprekken van groot belang om samen te werken aan het goede imago van de sector en de aantrekkelijkheid voor mensen om erin te werken."

Ook de onderhandelaars van de vakbonden toonden zich content met het bereikte resultaat. ,,Eerst een dikke lockdown en dan in een cao-onderhandelingsresultaat toch bereid zijn tot 3,4 procent loonsverhoging. Ik ben onder de indruk", zei CNV-onderhandelaar Jacqueline Twerda. Ook Edwin Vlek, sectorbestuurder FNV Horeca, is tevreden over het behaalde resultaat.

Lees ook: Horecamedewerker extra betaald op zaterdag: 'Niet het antwoord op personeelstekort'

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws