Nieuws Arbeidsvoorwaarden
Het nieuwe thuiswerken? Werken vanaf je vakantieadres
Werken vanuit een vakantiehuis of hotel ergens in Nederland of het buitenland was voor corona ondenkbaar. Maar nu het werk digitaal gaat, is workation (een samenvoeging van work en vacation) een serieus alternatief voor thuiswerken. Vooral werkenden onder de 45 jaar uit de grote steden zijn enthousiast, blijkt uit onderzoek.

Bij de klantenserviceafdeling van Natuurhuisje.nl kwamen eind vorig jaar de eerste vragen binnen van gasten die wilden weten of het huisje dat ze op het oog hebben voor een zogeheten workation een goede en stabiele internetverbinding heeft, zo schrijft het AD. ,,Voor corona hadden we nooit een vraag over workation”, zegt Robert van Veen. Inmiddels krijgen ze elke maand wel een paar vragen binnen.
Van Veen denkt dat het alles te maken heeft met het advies om zoveel mogelijk thuis te werken en de behoefte bij veel thuiswerkers om zo nu en dan in een andere werkomgeving te zijn dan thuis. Dat gasten naar natuurhuisjes kijken, verbaast hem niet. ,,Veel huisjes zijn gelegen op rustige plekken omgeven door de natuur. Je kunt vanaf je werkplek de rust en ontspanning van de natuur opsnuiven, na werktijd even naar buiten en je werkbatterijen opladen”, aldus Van Veen. ,,Goed internet is dan natuurlijk wel een voorwaarde”, voegt hij eraan toe.
Lees ook: Een jaar 'thuiskantoren': handige tips om thuiswerken verder te verbeteren
Consultant Nout van Zon van het internationale advieskantoor Simon-Kucher & Partners is niet verrast dat er opeens animo is voor workation. Het sluit aan bij de uitkomst van een onderzoek dat zijn bedrijf onlangs deed naar trends in de reissector. Daaruit bleek dat dit een van de nieuwste trends is.
In het onderzoek (gehouden in zeven landen onder 7000 mensen, waarvan duizend in Nederland) zegt liefst 38 procent van de Nederlandse respondenten van plan te zijn een werkvakantie te plannen voor de nabije toekomst. Ongekend veel voor een nieuw fenomeen, vindt Van Zon. ,,Natuurlijk zal niet iedereen die het zegt het ook daadwerkelijk doen. Maar al boekt slechts 10 procent van de circa 4,5 miljoen thuiswerkenden een workation, dan heb je het al gauw over honderdduizenden mensen.”.
Stedelingen onder 45 enthousiast over workation
Vooral werkenden onder 45 jaar (met en zonder kinderen) die wonen in steden met meer dan 100.000 inwoners zijn enthousiast, blijkt uit het onderzoek. Daarvan zegt 54 procent dit te willen doen. Oudere werknemers en mensen die wonen in een landelijke omgeving malen er veel minder om. Daar geeft slechts 16 procent dat aan.
Lees ook: 'Waarom het grootste thuiswerkexperiment aller tijden is mislukt'
Dat vooral jongere werknemers in de grotere steden ernaar smachten, snapt Van Zon goed. ,,Als je in een appartement zit in een drukke stad, misschien met kinderen om je heen, kan het fijn zijn om even in een andere omgeving te zijn.” Hoe fijn dat kan zijn, heeft Van Zon (27) ook zelf ervaren. Onlangs heeft hij een week gewerkt in het vakantiehuisje van zijn ouders in het Zuid-Spaanse Cadiz. ,,Na een lange winter en geen vakanties tussendoor, was ik daar erg aan toe. En het fijne van Spanje is, je komt aan en het is meteen 32 graden. Als je dan ‘s avonds je laptop dichtklapt, kun je heerlijk genieten van de avond.”
"Je kunt vanaf je werkplek de rust en ontspanning van de natuur opsnuiven, na werktijd even naar buiten en je werkbatterijen opladen. Goed internet is dan natuurlijk wel een voorwaarde"
Van enig productiviteitsverlies, door de hitte overdag of de gezellige avonden, is volgens Van Zon geen sprake. ,,Je werk is niet anders dan thuis, alleen ben je in een andere omgeving, waardoor je ‘s avonds of in het weekend het gevoel hebt dat je uit je werkomgeving bent.”
Hij had nooit gedacht dat het mogelijk was, totdat vorig jaar in de eerste lockdown een aantal buitenlandse collega’s besloten om terug naar hun familie of vrienden in eigen land te gaan. ,,We werken allemaal digitaal, dus waarom ook niet?”
Lees ook: Dit bedrijf laat collega’s ‘thuiswerken’ in vakantiehuisje in de natuur
Van Zon heeft meer collega’s en kennissen die een workation boeken. Sommigen gaan ook naar Spanje, anderen kiezen voor Frankrijk of Zeeland. De ene plakt een week vast aan de vakantie en de andere gaat bewust naar een plek om daar te werken.
Flexibele werkgevers
Zijn indruk is dat veel werkgevers er flexibel mee omgaan. Als een workation voor een paar maanden is, dan zou het juridisch lastig kunnen liggen, denkt hij. ,,Maar of je nu thuiswerkt of vanuit een vakantiehuisje of hotel in Nederland of het buitenland, maakt niet echt uit. Zolang natuurlijk het internet maar goed is”, voegt hij eraan toe.
Dat kwam ook naar voren in het onderzoek van Simon-Kucher & Partners: 60 procent vindt goed internet de belangrijkste voorwaarde, 40 procent vindt het belangrijk dat er een aparte werkkamer is in het vakantiehuis of het hotel, 32 procent kiest voor een locatie waar extra faciliteiten zijn, zoals een muis, tweede scherm en/of toetsenbord.
,,De verwachting is dat we toch hybride blijven werken"
Van Zon gaat ervan uit dat workation een blijvertje is. ,,We zullen zien hoe het zich in de toekomst ontwikkelt als we weer terug mogen naar kantoor, maar de verwachting is dat we toch hybride blijven werken.”
En dat biedt kansen voor de reissector, denkt Van Zon. Daar sluit reisorganisatie TUI zich bij aan. Naar aanleiding van consumentenonderzoeken besloot de reisorganisatie vorig jaar oktober een pilot Workation te starten in TUI Blue Fálesia in de Algarve. ,,Werknemers van verschillende grote bedrijven gingen met ons mee en ervoeren de voordelen van een workation: ontspannen werken en nieuwe energie en motivatie opdoen. Het bleek een succes en we hebben het verder uitgerold", vertelt woordvoerster Petra Kok van TUI.
Sinds de eerste lancering zien ze bij TUI een flinke stijging in het aantal boekingen. Vooral Curaçao, Bonaire en de Griekse eilanden zijn populair, maar ook de Droomparken in Nederland. Het plan is om steeds meer locaties en accommodaties aan TUI Workation toe te voegen.
Bij Natuurhuisje is dat zeker het overwegen waard, zegt Robert van Veen. ,,Op Natuurhuisje.nl is nog geen aparte sectie met workation-accommodaties aanwezig, maar dat is zeker niet ondenkbaar aangezien thuiswerk een blijvertje lijkt te zijn, ook na corona.”