Nieuws Arbeidsvoorwaarden

Ondernemer voor de klas in de strijd tegen het groeiende lerarentekort

Het moet makkelijker worden om les te gaan geven. Docenten die nu onbevoegd voor de klas staan of ervaren mensen in het bedrijfsleven, moeten ruim baan krijgen, schrijft het AD.

ELLEN VAN GAALEN | Foto: Marnix Schmidt 13 juni 2017

ADFRANKHORDIJK7 MARNIX SCHMIDT

Vanaf het nieuwe studiejaar kunnen deze kandidaten een versnelde opleiding doen. Het is een nieuw wapen in de strijd tegen het groeiende lerarentekort. Wie niet de juiste papieren heeft, moet nu in het slechtste geval vier jaar terug naar de schoolbanken om een lerarenbevoegdheid te halen.

Onderzoek

De wens om les te geven, lijkt bij veel meer mensen aanwezig dan die nu voor de klas staan. Uit onderzoek van de Hybride Docent, een organisatie die een duobaan van bedrijfsleven en lesgeven stimuleert, blijkt dat een op de vijf hoogopgeleide Nederlanders best een paar dagen voor de klas wil staan. Juist die docenten hopen de lerarenopleidingen met een flexibeler studie over de streep te trekken. Zo'n duobaan zou een deel van het lerarentekort kunnen oplossen. ,,Er werken nu al duizenden docenten hybride'', weet Floor Eizema van de Hybride Docent.

Accountant

Accountant Frank Hordijk werkt tegenwoordig als leraar management & organisatie op het Lek en Linge in Culemborg.

's Ochtends bezoekt hij voor zijn accountantskantoor een bedrijf, 's middags legt hij de casus aan leerlingen voor en helpen tieners hem bedrijfsplannen te maken. ,,Dat gaat honderd keer meer leven bij die kinderen dan wanneer je ze alleen uit de boeken laat leren'', merkt Frank Hordijk. Deze leraar begon als accountant, maar staat inmiddels al negen jaar drie dagdelen per week voor de klas om het middelbareschoolvak management en organisatie te geven.

Het lesgeven trekt hem. Na zijn studententijd begon Hordijk één dag in de week aan de Tilburg University om studenten alles te leren over accountancy. Dat had deze leraar na twaalf jaar wel gezien. Hij stopte, maar het bleef kriebelen. Op de bonnefooi schreef hij brieven naar twee middelbare scholen in Culemborg. ,,Ik had zelf kinderen in die leeftijd. Het leek me wel gezellig om pubers les te geven en een bijdrage te leveren aan hun ontwikkeling'', verklaart Hordijk.

De accountant mocht op Lek en Linge in Culemborg een kijkje komen nemen. Twee weken later stond hij er voor de klas om management en organisatie te geven. En dat doet hij nog steeds. ,,Ik kan dit echt als hobby doen naast een zware baan in de accountancy. Ik vind het heerlijk'', aldus de leraar.

Om les te mogen geven, moest hij op latere leeftijd een lerarengraad halen. Het lukte hem binnen een jaar. Zijn eerdere universitaire opleidingen in de accountancy sloten namelijk goed aan bij het vak management en organisatie dat hij gaf. ,,Ik hoefde alleen pedagogische en vakdidactische kennis bij te spijkeren. Inhoudelijk had ik genoeg bagage.''

Ik kan dit echt als hobby doen naast een zware baan in de accountancy. Ik vind het heerlijk

Frank Hordijk, accountant