Nieuws Arbeidsvoorwaarden

Goed geregeld pensioenregeling geeft werkgever extra middel om personeel te werven

Werkgevers ondersteunen het informatieplatform ‘werken aan ons pensioen’. Dit platform biedt hun praktische informatie en hulpmiddelen om de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel zo goed mogelijk te kunnen maken. Daarnaast moeten werkgevers zich meer inzetten om pensioenregelingen op te tuigen voor hun personeel. In deze krappe arbeidsmarkt een middel om werknemers sneller aan zich te binden.

Van onze redactie 14 januari 2022

Pensioen opbouw

Werkgevers kunnen personeel aan zich binden door het goed regelen van een aanvullend pensioen. Archieffoto.

Alle werkgevers zullen in de komende jaren te maken krijgen met een aanpassing van hun pensioenregeling. De nieuwe wetgeving ligt nu bij de Raad van State. Maar er is al veel bekend en het nieuwe kabinet heeft deze hervorming omarmd. Ondertussen kunnen werkgevers al aan de slag met de voorbereidingen. Dat is belangrijk, omdat het een groot traject is en het van belang is dat iedereen tijdig klaar is. Werkenaanonspensioen.nl biedt werkgevers informatie over welke stappen zij al kunnen zetten in de voorbereiding.

Op 26 november 2021 heeft de ministerraad ingestemd om het voorstel van de Wet Toekomst Pensioenen voor advies naar de Raad van State te sturen. De verwachting is dat het wetsvoorstel in het voorjaar naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Het streven van het kabinet is om de nieuwe pensioenwet uiterlijk 1 januari 2023 in werking te laten treden. Daarom starten werkgevers en andere betrokkenen nu al met dit nieuwe platform. De sociale partners en pensioenuitvoerders krijgen vier jaar de tijd om pensioenregelingen aan te passen aan de nieuwe wetgeving, dus tot 1 januari 2027.

Lees ook: Rondje Nederland: 'Een pensioen als ondernemer? Vergeet het maar'

,,In gesprekken met onze leden merken we dat ze zich al aan het voorbereiden zijn op de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel”, zegt Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW, in een korte toelichting. ,,Dat is belangrijk want er moet veel gebeuren. Op de nieuwe website vind je antwoorden op belangrijke vragen en de transitiehandleidingen. Die kunnen je verder helpen.”

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, vult aan: ,,Ook voor ondernemers in het MKB verandert de pensioenregeling en is er veel werk aan de winkel. Belangrijk is daarmee tijdig te beginnen. Een goede voorbereiding is het halve werk.’

Stappenplan voor werkgevers om aanvullend pensioen te regelen

Vakcentrale voor Professionals kwam in dat licht gezien vandaag met een waarschuwing. Het aantal mensen dat geen aanvullend pensioen opbouwt is "zorgelijk groot". Beleidsmedewerker Klaartje de Boer van de organisatie constateert dat het volgens de laatste cijfers inmiddels om bijna 1 miljoen werkers gaat. Juist nu de arbeidsmarkt krap is, zouden werkgevers daar energie in moeten steken vindt zij. ,,Wie ze een goede pensioenregeling biedt, is aantrekkelijker en zal dus minder moeite hebben om voldoende geschikt personeel te vinden.”

De Sociaal-Economische Raad (SER) signaleerde oktober vorig jaar al dit probleem dat er nog teveel werknemers zijn die geen aanvullend pensioen opbouwen. Circa een op de tien werknemers bouwt volgens de raad geen aanvullend pensioen op bovenop de AOW. Samen met de Stichting van de Arbeid werd daarom het informatie- en meldpunt Geenpensioen geopend. Hierop is een stappenplan voor werkgevers te vinden om wel tot een pensioenregeling te komen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws