Nieuws Arbeidsvoorwaarden

Vrachtwagenchauffeurs en pakketbezorgers staken om betere arbeidsvoorwaarden

Vrachtwagenchauffeurs en pakketbezorgers leggen vandaag het werk neer. FNV en CNV riepen op tot deze nationale staking om hun eisen voor een betere cao kracht bij te zetten. De twee vakbonden waarschuwen nu al voor meer stakingen als de werkgevers niet over de brug komen. "Als er geen beweging van de werkgevers komt, komen er meer en langere acties."

Van onze redactie 12 april 2021

Laatste update: 12 april 2021 16:25

Staking beroepsgoederenvervoer

Werknemers in de beroepsgoederensector nemen in Nieuwegein deel aan een landelijke actiedag die is opgeroepen door vakbonden FNV en CNV. Foto: ANP

Onder de cao beroepsgoederenvervoer vallen 150.000 werknemers, onder wie negentigduizend truckers. Volgens FNV-bestuurder Willem Dijkhuizen is de animo om actie te voeren aardig groot. Zo zijn de beperkt beschikbare plekken voor de vier locaties waar vakbondsleden in hun auto’s manifestaties houden nagenoeg allemaal bezet.

,,We focussen ons nu op de grote bedrijven. Niet alleen de grote supermarkten, maar bijvoorbeeld een Simon Loos, Peter Appel en Zandbergen’’, zegt Dijkhuizen over de acties. Hij heeft de indruk dat daar veel mensen willen staken. Tegelijkertijd verwacht hij geen lege schappen in de supermarkten, omdat die meestal wel genoeg voorraad hebben.

Lees ook: 'Grootste logistieke uitdaging ooit': pakketbezorging groeit in coronajaar 103 procent

Loonsverhoging en een airco

De vakbonden eisen onder meer een loonsverhoging van 3,5 procent. Bovendien moet de laagste loonschalen binnen drie jaar stapsgewijs worden verhoogd naar minimaal 14 euro bruto per uur. Ook willen ze een goede regeling waardoor personeel met zwaar werk eerder met pensioen kan. Tot slot voeren ze actie voor betere werkomstandigheden onderweg. Zo willen ze dat vrachtwagens standaard worden uitgerust met airco en verwarming die blijft draaien als motoren zijn uitgeschakeld.

Lees ook: 'Grootste logistieke uitdaging ooit': pakketbezorging groeit in coronajaar 103 procent

Vakbonden waarschuwen voor langere chauffeursstakingen

,,We hopen dat de werkgevers inzien dat het serieus is", aldus CNV-onderhandelaar Tjitze van Rijssel. Als er geen beweging van de werkgevers komt, komen er meer en langere acties, zegt zijn FNV-collega Willem Dijkhuizen. ,,Dan gaat Nederland er wel iets van merken."

Zo'n loonsverhoging kan er ook makkelijk komen, meent Dijkhuizen. ,,Bij veel bedrijven is geld geen probleem, die hebben het hartstikke goed gedaan tijdens de coronacrisis." Van Rijssel snapt wel dat er ook bedrijven zijn waar dat niet zo is. ,,Vervoerders die aan de horeca leveren of aan evenementen hebben het uiteraard niet makkelijk." Dat is ook het probleem van een brede cao als die voor beroepsgoederenvervoer, waar internationaal vrachtvervoer, binnenlands vervoer, verhuizers, bestuurders van vuilniswagens, maar ook pakketbezorgers en zelfs bestuurders van kraanwagens onder vallen. ,,We hebben wel eens voorgesteld om de cao op te splitsen, maar dat willen de werkgevers niet."

Patstelling werkgevers en werknemers duurt voort

Werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TNL) laat al enige tijd weten klaar te staan om verder te overleggen. De bonden willen echter duidelijkheid. ,,We hebben een eis op tafel gelegd en toen zij daar niet aan wilden voldoen is een ultimatum gesteld. Vlak voordat dit verliep, kwam TLN met het verhaal dat er wellicht nog wel wat ruimte lag, maar ze hebben zich nooit uitgesproken over onze eis", legt Van Rijssel uit. Die patstelling duurt nog altijd voort.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws