Nieuws Arbeidsvoorwaarden

Werknemer wil recht hebben om zelf te bepalen van welke locatie hij werkt

Personeel dat momenteel gedeeltelijk of volledig thuis werkt wil het recht hebben om zelf de werklocatie te kunnen bepalen, dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Visma | Raet. De conclusie sluit aan op de wens van de politiek om thuiswerken tot een recht te maken.

Redactie 9 februari 2021

Thuiswerken

Door sluiten van scholen moest er soms tussen studerende kinderen worden gewerkt. Foto: archief

De coronacrisis heeft inmiddels laten zien dat thuiswerken geen enkele belemmering hoeft te zijn voor de dagelijkse werkzaamheden. Sterker nog, één op de vijf medewerkers verwacht ná de coronacrisis nog steeds overwegend vanuit huis te werken, constateert Visma | Raet. De HR-dienstverlener liet door PanelWizard onder 1.268 Nederlanders (18+) dit onderzoek uitvoeren. ‘Voor de coronacrisis was het aantal medewerkers dat overwegend thuis werkte slechts vier procent. Uitsluitend op kantoor werken gaat volgens een grote meerderheid van werkend Nederland (85 procent) niet meer gebeuren, maar uitsluitend vanuit huis ook niet (2 procent).’

Lees ook: Thuiswerker trekt knip: al voor 400 miljoen aan kantoorspullen gekocht

Goed werkgeverschap is flexibel omgaan met thuiswerken

Onlangs kondigden D66 en GroenLinks aan dat ze van thuiswerken een recht voor medewerkers willen maken. Werknemers juichen de invoer van deze wet toe, constateert Joke van der Velpen, kennismanager Wet- & Regelgeving bij Visma | Raet, naar aanleiding van het onderzoek.

,,Momenteel is het nog zo dat medewerkers volgens de Wet Flexibel Werken officieel een schriftelijk verzoek moeten indienen om vanaf een andere locatie dan kantoor hun werkzaamheden uit te voeren. Echter heeft de realiteit ons ingehaald. Er zijn genoeg medewerkers gestart die hun werklocatie nog nooit van dichtbij hebben gezien. Zolang de werkzaamheden er niet onder lijden, is het belangrijk om met de tijd mee te gaan en flexibiliteit te bieden. Hiermee toon je ook goed werkgeverschap.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.