Nieuws Personeel
Hoe Donald Trump de Veldhovense chipmachinemaker ASML dwars zit
Het strenge inreisverbod dat door president Trump is ingesteld, dwarsboomt werknemers van de Veldhovense chipmachinefabrikant ASML. Dat schrijft het AD.

Voor werknemers uit landen als Somalië, Iran en Syrië is het momenteel zo goed als onmogelijk om de Verenigde Staten binnen te komen. Ook ASML heeft last van de door president Trump ingestelde moslimban.
Laatste ontwikkelingen
De Veldhovense chipmachinebouwer noemt het inreisverbod 'heel erg vervelend'. Juristen van het concern houden de laatste ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Dat doen ook de specialisten van medisch concern Philips, de Eindhovense chipmaker NXP en werkgeversorganisatie VNO-NCW, zo blijkt uit navraag. Een woordvoerder van VNO-NCW bevestigt dat diverse werkgevers al hun zorgen hebben geuit over de Amerikaanse maatregelen.
Reisplannen uitstellen
De afgelopen tijd hebben diverse werknemers van ASML hun reisplannen naar de Verenigde Staten voor onbepaalde tijd moeten uitstellen. Het bedrijf heeft een bescheiden groep werknemers in dienst met de Iraanse, Somalische, Syrische, Venezolaanse of Jemenitische nationaliteit. Samen met Noord-Korea en Libië landen die zijn getroffen door de aangescherpte inreisregels van Trump. De wet kreeg al snel de bijnaam 'moslimban', omdat er nadrukkelijk moslims mee zouden worden getroffen.
Wereldwijde kantoren en klanten
ASML is in de VS actief op vijftien plekken, waaronder in Chandler (Arizona) waar het Amerikaanse hoofdkantoor is gevestigd, Wilton (Connecticut) en San Jose (California). ,,ASML is afhankelijk van de mogelijkheid om werknemers naar wereldwijde kantoren en klanten te kunnen laten afreizen", laat een woordvoerder van het Veldhovense hoofdkwartier desgevraagd weten.
Lees ook: Hoe belangrijk zijn de grote bedrijven voor toeleverende mkb-bedrijven?
Smeltkroes
Bij ASML werken wereldwijd meer dan 20.000 mensen. Dat is een smeltkroes van verschillende achtergronden die in meer dan zestien landen en 60 kantoren samenwerken. ,,We geloven dat die smeltkroes onze innovatie ten goede komt, want verschillende perspectieven leiden tot betere resultaten. Ook onze klanten zitten overal ter wereld, waaronder in de VS", aldus de zegsman.
Meer landen
Het bedrijf houdt de situatie extra in de gaten omdat het Amerikaanse Hooggerechtshof de wet van Trump eind juni bekrachtigde. Daarop spraken Amerikaanse rechtsgeleerden en in immigratie gespecialiseerde advocaten de verwachting uit dat de Trump de bevestiging van het Hof zal aangrijpen om meer landen aan zijn 'banlijst' toe te voegen. Ze vrezen de toevoeging van Zuid- en Centraal-Amerikaanse en Afrikaanse landen. Het inreisverbod, dat al in januari vorig jaar werd ingevoerd, veroorzaakte onmiddellijk chaos op vliegvelden.
Ook Philips en NXP volgen de ontwikkelingen op de voet. Bij die bedrijven hebben de inreisverboden tot dusver niet voor problemen gezorgd.