Nieuws Personeel

Autobedrijf Renova mag naar Kempenbaan

Ben Ackermans 1 februari 2016

Autobedrijfrenova1065

BMW-dealer Renova mag zich vestigen in nieuwbouw aan de Kempenbaan West, tussen het toekomstige Van der Valk-hotel en woonzorgcentrum Leijhoeve in. Het Tilburgse college van B en W blijft meewerken aan die verhuizing, omdat hier in 2014 al afspraken over zijn gemaakt. Dat meldt het Brabants Dagblad maandag.

Het is wel een uitzondering op de regels die Tilburg hanteert. In een deze week vastgestelde aanscherping van de Detailhandelsvisie uit 2013 staat namelijk dat de autobranche zich moet concentreren op Kraaiven, Kanaalzone en Loven.

Als Renova verhuist komt aan de Ringbaan-Oost ruimte vrij, die ingenomen kan worden door de Aldi-supermarkt die nu nog aan de Spoordijk zit. "Gunstig voor het bedrijf en een versterking voor de woonbuurt", zegt wethouder Erik de Ridder (CDA, detailhandel).

Verplaatsing van de Aldi biedt aan de Spoordijk ruimte voor nieuwe woningen. Zowel het supermarktpand als Renova heeft de familie Van Alkemade als eigenaar, wat de transactie kan vergemakkelijken. Een en ander moet nog wel verder worden uitgewerkt. Met de aanscherping van de Detailhandelsvisie leggen B en W vast dat ze nieuwbouw of uitbreiding van grootschalige winkels, inclusief die aan de randen van de stad, willen inperken. De 'perifere' locaties worden nog strakker per winkelbranche ingesnoerd. Dit mede om de positie van de binnenstad te ondersteunen. De Ridder: "Sport en spel en wit- en bruingoed hebben we toegestaan op de locatie Leijpark/AaBe, maar met de nieuwe lijn zou dat niet meer kunnen." Zo willen B en W ook bij de toekomstige Groene Kamer aan de zuidwestrand dichttimmeren dat die vasthoudt aan groen en vrijetijd en niet 'verwatert' door andere branches.

ClusterenOp Vossenberg Oost (keukens en wonen) is geen uitbreiding meer mogelijk. Dat geldt ook voor Leijendaal (wonen, keukens) en Kanaalzone/Loven (wonen en auto's). Het college ziet daar graag dat zaken zich verplaatsen en clusteren.

Als de sportzaken op Stappegoor zouden verdwijnen komt daar wat het college betreft geen detailhandel meer. De tuincentra in Noord gaan niet naar Zwaluwenbunders, maar breiden beperkt uit waar ze zitten. De Karwei aan de Von Suppéstraat mag zich bij Overvecht vestigen.

Kringloopwinkels, booming business, mogen vanwege de benodigde vierkante meters overal gaan zitten waar nu al 'perifere detailhandel' is toegestaan.