Nieuws Personeel

Baan verdringt baard

Jorien de Wit 26 januari 2016

Baanverdringtbaard1065

Acht op de tien mannen in Nederland zou de baard eraf scheren, als de toekomstige baas dat wil. Dat blijkt uit onderzoek van Young- Capital in samenwerking met TNO waarover het AD dinsdag bericht.

Bij de Rotterdamse kapperszaak Schorem zit het vol met jongens die hun baarden en kapsels tot in de puntjes laten bijknippen. Gratis dit keer. Want mede-eigenaar van de bekende barbershop, Bertus, vindt het een interessant onderzoek. "Een baard lijkt toch maatschappelijk geaccepteerd. Vroeger was dat heel anders: dan hadden de meeste mannen een gladgeschoren gezicht. Dat soort trends veranderen. Maar als je baard perfect geknipt is, kom je toch óók over als een verzorgde man.''

Het onderzoek van YoungCapital, een uitzendbureau voor jong talent, toont opvallende resultaten. In Europa zijn de verschillen groot. Duitsers zijn veel minder snel geneigd om hun baard eraf te scheren voor de kans op een job.

Flexibel"Het is opvallend dat de meeste jongeren heel flexibel zijn," zegt Sonja Hartgring van YoungCapital. "Werkgevers daarentegen zijn vaak traditioneel ingesteld. Zij stellen hoge eisen aan de jongeren en stellen daar weinig tegenover. Tijd dat daar verandering in komt, jongeren en werkgevers hebben elkaar hard nodig.''

CommentaarDat de baard niet altijd geaccepteerd wordt, kan Niels Warffemius (26) beamen. "Ik werkte jaren geleden in een hotel in het Engelse Bath. Het is een onwijs chic hotel. Als iemand zich daar een dag niet geschoren had, kwam er commentaar." Destijds was een baard minder vanzelfsprekend dat nu het geval is, constateert Warffemius. Hij vindt het geen probleem dat zijn baard nu gekortwiekt is. "Deze professionals weten wat je goed staat. Als je je zelfverzekerd voelt, geeft dat denk ik ook meer kans op een baan."

Toch zijn er ook aardig wat jongeren die hun baard niet zomaar zouden weghalen, vooral in Oostenrijk en Duitsland. Zo ook de 25-jarige Don Oost, die zijn volle baard net een beetje heeft laten bijwerken door de kundige handen van de barbiers van Schorem. "Het is onderdeel van mijn imago en identiteit," zo verklaart hij.

Hoewel het taboe op behaarde mannenkinnen afneemt, zijn er nog genoeg werkgevers die eisen stellen. De jongeren zijn er in ieder geval op voorbereid.