Nieuws Personeel
Dit bedrijf maakt de ‘vrijmibo’ digitaal: ‘Combinatie van videobellen en rondlopen in een 3D-wereld’
Thuiswerken heeft zo zijn voor- en nadelen. Een van de nadelen is het gemis van de sociale interactie met collega’s. Van saaie, statige Zoom-gesprekken wordt niemand echt blij. Maar daar bedacht het Nederlandse bedrijf Mibo iets op.

Taco Ekkel van Mibo. Foto: Dingena Mol
,,Mibo is videochat, maar dan leuk”, legt bedenker Taco Ekkel uit in het AD. ,,Bedacht voor informele bijeenkomsten zoals borrels, social mixers en netwerk-events. Wij combineren videoconferencing met rondlopen in een 3D-wereld, waardoor het lijkt op het gevoel van in het echt bij elkaar zijn.”
In die 3D-wereld van Mibo kunnen deelnemers zich vrij bewegen en horen ze anderen luider naarmate ze dichterbij komen. ,,Door rond te lopen kun je iedereen zien en zelf kiezen wanneer je aan welk gesprek deelneemt. Er zijn verschillende omgevingen om in samen te komen, van tropische eilanden tot workshopruimtes. Alles gewoon vanuit je webbrowser, zonder gedoe met VR-hardware of downloads.”
,,Vanuit onze ervaring weten we hoe moeilijk het is om remote gezellig samen te komen"
Onder betalende klanten zijn teams van multinationals als Microsoft, Google en Netflix
,,Vanuit onze ervaring weten we hoe moeilijk het is om remote gezellig samen te komen”, zegt Ekkel. ,,Zoom en andere zakelijke videoconferencing-tools zijn simpelweg niet gemaakt voor informele groepsbijeenkomsten. Daarom hebben we Mibo bedacht: om teams te helpen ook op afstand op een leuke, informele manier samen te zijn en zo de banden en teamcultuur te versterken.”
Na de lancering in oktober 2020 is de startup hard gegroeid: bijna een kwart miljoen mensen heeft kennisgemaakt met het concept. Onder de betalende klanten zijn teams van veel multinationals als Microsoft, Google, Netflix, Disney, Nike, Warner Bros en Unicef. ,,We hebben ook een gratis versie die je met teams tot 12 mensen kan gebruiken. Het is nu vooral de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen Mibo leren kennen. Maar wat je ziet, is dat veel bedrijven al meteen bij premium instappen. Dat is best uniek. We hebben tot nu toe ook nog geen reclame gemaakt, het gaat puur om viral grow, dus mond-tot-mondreclame. Wat dat betreft zijn we best trots op het aantal betalende klanten.”
Lees ook: Waarom storytelling ook bij Ellyne Biermans' Reflower werkt
Rugwind dankzij coronapandemie
De premium versie kost 49 euro per maand en voor bedrijven met heel veel werknemers kan een speciale prijs worden afgesproken. In deze premium versie zijn nog allerlei leuke toevoegingen gedaan. Zo is er een microfoon waarmee je mensen kan toespreken en een beamer voor presentaties. Maar ook ‘lollige’ dingen als een strandbal en een champagnefles als je iets te vieren hebt, een fotobooth en de mogelijkheid voor een pubquiz.
,,We hebben nu natuurlijk rugwind vanwege de pandemie en omdat iedereen gedwongen thuis werkt”, zegt Ekkel. ,,Er komt zeker een cooldown, straks zijn mensen echt even laptop-moe. Maar ik weet zeker dat de interesse daarna weer groeit. Niemand heeft natuurlijk een kristallen bol, niemand weet wat de situatie straks is. Maar één ding is zeker: de thuiswerk-geest is uit de fles. Nu iedereen noodgedwongen de vele voordelen van thuiswerken heeft ervaren, gaan we nooit meer terug naar het oude model. Dus wat dat betreft is Mibo een tool voor de toekomst. Wij hebben een probleem opgelost dat al lang opgelost had moeten worden. Die 9-tot-5-mentaliteit, het met z’n allen in dezelfde file staan. Ook voor internationale bedrijven, met kantoren in verschillende landen, is dit super. Stel je voor hoeveel vluchten per jaar dat scheelt.”
Lees ook: Geen vakanties door corona? Ondernemer komt met online wijnreis
Mibo voor de dagelijkse meetings of sollicitatiegesprekken
Uiteraard mikt Mibo vooral op bedrijven, waar bij de grote ondernemingen de meeste vraag zit. Naast het gezellige en sociale - Mibo is uiteraard een afgeleide van de woorden middag en borrel - is het zeker ook te gebruiken voor iets formelere zaken.
,,Dagelijkse meetings of sollicitatiegesprekken worden op deze manier minder statig, iets natuurlijker. Maar je kan ook denken aan vriendengroepen of families die ver uit elkaar of zelfs in andere landen wonen. Een kerstdiner 2.0 met Mibo, waarom niet?”