Nieuws Personeel

Bedrijven handelen in strijd met AVG om veiligheid te waarborgen

Sinds de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) een jaar geleden mogen bedrijven hun personeel niet meer testen op alcohol- en drugsgebruik. Uit een rondvraag van de NOS blijkt echter dat veel werkgevers het niet zo nauw nemen met die regels. De testen zouden nodig zijn om voor een veilige werkomgeving te zorgen en incidenten uit te sluiten.

Redactie De Ondernemer | Foto: ANP 26 mei 2019

Wangslijmtest anp

In het artikel van de NOS is een anoniem bedrijf aan het woord dat tegen de wetgeving in toch testen afneemt bij medewerkers. Ook organisaties die bedrijven helpen bij hun onderzoeken doen hun verhaal, zoals testapparatuurfabrikant Dräger. Volgens Dräger zou 5 tot 8 procent van de medewerkers positief testen op drugs.

Volgens de AVG mogen zulke onderzoeken alleen plaatsvinden bij risicoberoepen als piloot, treinmachinist en schipper. Bedrijven die tóch testen afnemen riskeren een boete omdat zij de privacy van medewerkers zouden aantasten. De voor het artikel geïnterviewde werkgever zegt de onderzoeken bij medewerkers als noodzakelijk te zien, maar wel rekening te houden met privacy.

Lees ook: Onderzoek: na invoering AVG nauwelijks meer oog voor privacy en databeveiliging

,,Er wordt gewerkt met zeer gevaarlijke stoffen,’’ zegt het bedrijf tegen de omroep. ,,Wij hebben als bedrijf verplichtingen op het gebied van veiligheid en het bieden van een veilige werkomgeving. Mensen onder invloed maken fouten en kunnen zeer grote incidenten veroorzaken.’’

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden dat de huidige wetgeving de veiligheid binnen bedrijven dwarsboomt en hopen dat de regelgeving aangepast kan worden. Ook vakbond FNV vindt dat er in sommige gevallen een uitzondering gemaakt mag worden. Of er echt iets aan de regelgeving gaat veranderen is onduidelijk, maar het kabinet zal in ieder geval in gesprek gaan over het onderwerp met vakbonden en werkgevers, zo meldt de NOS.