Nieuws Personeel

Bedrijven starten vacaturebank

Veel ondernemers in De Langstraat in Waalwijk zoeken personeel. Een speciale vacaturebank voor de regio brengt die banen in beeld. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

SYLVIA VAN DE VEN 7 december 2016

Sollicitatie 1065

Bedrijven in De Langstraat gaan samen met Parkmanagement een eigen personeelscentrum beginnen; ParkPeople. Uit onderzoek blijkt dat een groot aantal ondernemers op de bedrijventerreinen in Heusden en Waalwijk brood zien in een gezamenlijke vacaturebank voor de regio. Ook is er interesse in een arbeidspool waarin bedrijven onderling personeel uit kunnen wisselen in drukke of juist rustige tijden.

Personeelstekort

Parkmanagement, dat actief is op de verschillende bedrijventerreinen in de regio, gaat de komende maanden het plan uitwerken. Volgens François van Son van Parkmanagement is het de bedoeling dat ParkPeople ook centraal cursussen en opleidingen gaat inkopen en aanbieden aan bedrijven die zich aansluiten bij het personeelscentrum.

Uit het onderzoek, waar zo'n 180 bedrijven aan meededen, blijkt dat veel bedrijven in De Langstraat kampen met personeelstekort. "Er is vooral vraag naar werknemers die affiniteit met techniek hebben", zegt Van Son. "En naar mensen met een goede werkhouding. Een opleiding is vaak minder belangrijk, omdat bedrijven hun personeel zelf opleiden."

Participatiewet

Volgens Van Son maken ondernemingen nu veel gebruik van flexwerkers, tijdelijke krachten. Ondernemers weten echter erg weinig over de Participatiewet en de bijbehorende subsidiemogelijkheden.

Bij de invoering van de Participatiewet zijn de sociale werkplaatsen voor nieuwe mensen (zo goed als) gesloten. Voortaan moeten werknemers met een beperking aan de slag bij een gewoon bedrijf. Ondernemers kunnen daar subsidie voor krijgen en begeleiding van Baanbrekers, de sociale dienst in de regio . "Maar er is nog veel onbekendheid. En dat is jammer, want er zijn in de regio veel mensen die geen werk hebben en in de WW of bijstand zitten, of een Wajong-uitkering hebben."

Uit het onderzoek bleek ook dat de meeste bedrijven in De Langstraat geen perioden kennen waarin ze tijdelijk geen werk hebben voor (een deel van) het personeel. Uitzondering hierop zijn bedrijven die te maken hebben met seizoensinvloeden. Deze geven aan dat ze in de winter personeel beschikbaar hebben voor de arbeidspool. En dat kan een uitkomst zijn voor collega-ondernemers met een personeelstekort. "Nagenoeg alle bedrijven gaven aan dat ze bereid zijn personeel van anderen tijdelijk in te huren."