Nieuws Personeel

Hoe bedrijven in Zeeland werknemers aan zich binden

Krapte op de arbeidsmarkt. Er zijn steeds meer bedrijven die er hinder van ondervinden. Het lijkt daarom nu belangrijker dan ooit om de medewerkers die je al hebt, aan boord te houden. Maar hoe doe je dat eigenlijk? In Zeeland zijn er genoeg bedrijven die daar flink wat aandacht aan besteden. Over geluk, gezondheid en opleiden.

TIMO VAN DE KASTEELE/Robbert Daalder | Foto: Marcelle Davidse 25 september 2018

Wim kersten fruithof

ZLM

Verzekeraar ZLM werd in 2014 en in 2016 verkozen tot beste werkgever van Nederland. Daarnaast ontving het bedrijf uit Goes twee jaar geleden ook nog eens de prijs voor het Vitaalste bedrijf van Zeeland. Het is volgens algemeen directeur Marinus Schroevers een eer om dit soort prijzen te ontvangen. Toch hecht hij de meeste waarde aan het creëren van gelukkige medewerkers.

,,We leven momenteel met z'n allen in een prestatiemaatschappij waarin het halen van targets boven alles gaat,'' aldus Schroevers. ,,Klanttevredenheid was eerst dan ook ons grote doel, maar later kwam het besef dat je dit niet kunt bereiken zonder medewerkerstevredenheid. Daar zijn we dan ook steeds meer accent op gaan leggen. Zo helpen we medewerkers met het maken van gezonde keuzes. Dat heeft te maken voeding en beweging, maar ook met een goede balans tussen werk en privé. Je ziet je kinderen bijvoorbeeld maar één keer groot worden en daar moet je van genieten. De tijd voor nemen. Werk dus niet iedere avond tot 10 uur en neem ook eens een dag vrij."

Lees ook: Hoe onzinregels personeel ziek maken volgens YoungCapital-baas Hugo de Koning

,,Gelukkige mensen zijn nu eenmaal waardevol voor een werkgever en dat moet je dus nastreven. Wij spreken hierbij van 'duurzame inzetbaarheid'. Daar scharen we vier pijlers onder, namelijk de balans tussen werk en privé, betrokkenheid en motivatie, kennis en kunde en gezondheid en energie. Die laatste is er eentje die je bij steeds meer bedrijven tegenkomt in de vorm bewegingsactiviteiten. Wij besteden ook aandacht aan gezonde voeding voor het personeel", aldus Schroevers.

De directeur heeft inmiddels flinke kennis op dit gebied en is van mening dat anderen daar ook hun voordeel mee kunnen doen. ,,Om die reden hebben wij ons aangesloten bij de Vitale Revolutie. Dat is een beweging waarbinnen overheid, onderwijs, zorg en ondernemers samenwerken om van Zeeland de gezondste regio van Nederland te maken. Dat doen ze door lezingen te geven en kennissessies te organiseren. Binnen de provincie worden die steeds bekender waardoor de bewustwording rond dit onderwerp ook toeneemt. Precies wat we willen."

Lees ook: Op deze manieren kun je een personeelstekort te lijf gaan

Fruithof

Over het plaatsen van nieuwe mensen gesproken: Fruithof is als leverancier van fruitbomen en planten een sterk groeiende Zeeuwse partij en heeft binnen aanzienlijke tijd extra handen nodig. Doorgroeimogelijkheden binnen de eigen muren maken dat directeur Wim Kersten echter niet de boer op hoeft voor nieuwe gezichten. ,,Onze bedrijfsleider redt het binnenkort niet meer in zijn eentje", zegt Kersten. ,,Daarom zijn we nu intern met twee jongens bezig die hem in eerste instantie zullen bijstaan en zullen vervangen als hij met pensioen gaat. Dit zijn jongens die hier ooit als orderpickers begonnen. Ze hebben inmiddels al een aantal trainingen achter de rug en zijn nu bezig met een cursus management."

Om er zeker van te zijn dat Kersten zijn personeel aan boord kan houden, investeert hij in het volledige verkoopteam. Iets wat binnenkort extra loont omdat de Scandinavische markt bij Fruithof om de hoek komt kijken. ,,Onze verkopers spelen daar een cruciale rol in. Zij krijgen gerichte, goede trainingen en de telefonische verkopers krijgen maandelijks een opfriscursus om ze up-to-date te houden."

Lees ook: Zo zorgt Dennis Schipper (Demcon) voor focus en een gezonde bedrijfscultuur

DLF

Bij DLF, een wereldspeler uit Kapelle op het gebied van graszaden, zit het met die bewustwording wel goed. HR-manager Jack Boes vertelt dat er aan het eind van dit jaar door de Arbodienst van het bedrijf een preventief medisch onderzoek aan het personeel wordt aangeboden. ,,Dat hebben we vier jaar geleden ook al eens gedaan. De resultaten worden besproken en gaan gepaard met een leefstijladvies. Daarnaast zijn we met de ondernemersraad in overleg over een fiscale bijdrage in de contributie van sportverenigingen die onze mensen nu zelf betalen. Alles voor de gezondheid."

,,In het jaarlijkse competentiegesprek praten we met de collega's over hun werk en hun inzetbaarheid. Zijn ze tevreden met hun taken? Is het niet te zwaar? Zijn ze toe aan een volgende stap? In dit soort gesprekken geeft men aan dat ze over het algemeen veel verantwoordelijkheid en zelfstandigheid ervaren. Mede hierdoor denk ik dat er weinig verloop is binnen onze organisatie. Kijk, het werk zelf is uiteindelijk wat mensen moet boeien en binden. Daar kun je niets aan veranderen. Toch kun je van alles doen aan het creëren van een goede sfeer op de werkvloer. Je eigen collega's zijn tenslotte de beste ambassadeurs. Wij profileren ons richting de buitenwereld nog niet optimaal, maar we hebben recentelijk wel iemand aan kunnen nemen die uit het netwerk van een van onze mensen komt. Een bevestiging dat je er als bedrijf goed op staat."

Lamb Weston / Meijer

Joris Dhont van Lamb Weston / Meijer in Kruiningen geeft aan dat er bij hem eenzelfde verhaal speelt. De producent van diepgevroren aardappelproducten groeit nog iedere dag en de vragen van klanten worden volgens de vestigingsmanager steeds diverser. Om eraan te kunnen voldoen geeft Dhont aan niet alleen kennis van buitenaf te halen. ,,En daarom bieden wij bijvoorbeeld een inhouse mbo-opleiding procestechniek aan. Dit doen we in samenwerking met Randstad en het Markiezaat College uit Bergen op Zoom. Momenteel doen daar twintig mensen aan mee die hun papiertje in twee jaar tijd kunnen halen."

Meegaan met de tijd, noemt Dhont de investeringen in eigen personeel. ,,Men verwacht tegenwoordig nu eenmaal iets anders dan dertig jaar geleden. Er is veel aandacht voor de ontwikkeling van leidinggevenden. En terecht, want wij willen zelf ook groeien. Beter worden in het begeleiden van onze mensen. Dat wordt gewaardeerd. Dat merk ik. Er is een hoge betrokkenheid binnen het bedrijf en dat is puur een resultaat van datgene wat we allemaal doen. Het is echt een drijfveer om mensen intern op te leiden. Als ik zie dat zij stappen maken, dan word ik daar ontzettend blij van."

Foto: Wim en Amanda Kersten van Fruithof.