Nieuws Personeel

Bekentenissen van een fantastisch rotleven

Carla van der Wal | Foto: Marco Okhuizen 28 januari 2016

Weblogwineup1065

Het begint allemaal op die ene vriendinnenavond. Er is wijn - veel wijn - en er wordt keihard gelachen. Mieke Kosters en Yvanka van der Zwaan, allebei veertigers, voelen zich net studenten, zoals vroeger. Oké, pakweg twintig jaar later weten ze dat er morgen een vreselijke kater op ze wacht en hebben ze het ineens over de bijna-burnout van de één, de zieke ouders van de ander en de datingperikelen van Yvanka, die net gescheiden is. Maar een lol dat ze hebben, schrijft De Gelderlander.

En het besef: hier moeten we iets mee. Het is de geboorte van weblog Wine up, waarin ze hun eigen belevenissen en die van iedereen die ze kennen verwerken, tot columns waar wel om móet worden gelachen. Na hun eerste boek volgt vandaag het veel dikkere, tweede exemplaar. Plus: een eigen serie op Linda.tv. Bitterzoet is gemaakt door het team achter Gooische Vrouwen, de rollen worden vertolkt door een sterrencast, waaronder Jennifer Hoffman.

Het is de herkenbaarheid van hun verhalen die het 'm doet, geloven de vriendinnen. Mieke: "Je denkt als dertiger: als we uit de luiers zijn, wordt het allemaal gemakkelijker. Maar elke leeftijd heeft zijn eigen sores en ook onze vriendinnen hadden die avond waarop het begon allemaal wel wat. Vrouwen gaan daar vaak heel serieus mee om, met zelfhulpboeken en een coach. Maar wij denken: het helpt ook om er om te lachen." Wijn helpt ook, natuurlijk, vandaar de naam Wine up.

Yvanka: "Van vrouwen wordt veel verwacht. Er is geen man die een wisselgesprek voert met op de ene lijn een buitenlandse klant en op de andere de oppas, over waar de scheenbeschermers thuis te vinden zijn. Dat slaat ook nergens op, maar je doet het lekker allemaal zelf. We hebben geen vastomlijnd doel, maar ik wil graag dat vrouwen zien dat anderen ook niet alles kunnen."

Lachend denken ze aan het moment waarop Wine up online ging, toen Yvanka en Mieke zich verschanst hadden in een Twents hotel. Non-stop doorwerken, met wijn erbij natuurlijk, leuk! Goed, de andere bezoekers, overwegend bejaard, keken net als de medewerkers wel vreemd op door al die drukte. "Riepen we weer: wij werken de hele nacht door."

In de dagen die volgen zijn zij het die verrast worden, terwijl de ene na de andere bezoeker Wine up bezoekt. Mieke: "Als niemand het leest, is het natuurlijk ook niet leuk, vonden we. Dus wilden we in het eerste jaar duizend bezoekers trekken." In een maand was dat gepiept.

Sindsdien volgen de hoogtepunten elkaar op. Het eerste boek, in 2015, voelt als erkenning. Het tweede boek, dat morgen verschijnt, is fantastisch. En dan de serie, die via de app van Linda de Mol te bekijken zal zijn, daarvan hebben ze niet eens gedroomd, dat is waanzinnig. Yvanka: "We hebben ons nooit voorgesteld dat het zo ver zou komen."

Yvanka denkt inmiddels in verhalen. Niet dat de twee alles maar het web opslingeren. Die ene keer dat een vriendin werd herkend nadat zij verdekt beschreven hoe ze zich verstopte voor haar jeugdliefde (ze vond zichzelf te dik voor een weerzien), dat was gênant met een grote G. Maar: "Als mijn kinderen brutaal zijn, vind ik het best therapeutisch om te denken: irritant, maar wél leuk voor een column. Dat zeggen ze zelf ook wel eens, trouwens." Weer gelach. Miekes drie kinderen willen er op hun beurt niets van weten. "Dan wil ik ze wat laten lezen, zeggen ze: pfff, moet dat nu?" Een gouden recept om te voorkomen dat het succes haar naar het hoofd stijgt.

Toch: het gaat zo goed, dat de vriendinnen keuzes moeten maken. De twee schrijfsters bestempelen Wine up hardnekkig als hobby, maar het wordt zo onderhand meer een baan naast het werk dat ze al hebben. Maar niet één waarvan ze kunnen leven. Tenzij er sponsors komen, bijvoorbeeld. Yvanka: "Dat ineens een Andrélon-fles opduikt in een blog. Of iemand wegloopt op zijn Geox-schoenen." Mieke: "Dat willen we niet." Maar wat dan wel? Reizen voor vriendinnen? Bijeenkomsten waarop vrouwen wijn drinken en ontboezemingen doen? Mieke, grappend: "Ik wil altijd iets met schoenen." Oftewel: daar moeten ze nog eens hard over nadenken, na de lancering van het boek en Bitterzoet.