Aangeboden door AANtWERK Award
Branded Content Personeel
Ondernemer Anka Aarts vertrouwt op vakmensen met een rugzakje
Sociaal ondernemen zit Anka Aarts, directeur van Aarts Schilders, in het bloed. De winnares van de AANtWERK Award 2022 wil het verschil maken door te kijken naar de mogelijkheden van mensen. Daarmee runt ze al vijftien jaar een bloeiend schildersbedrijf.

Anka Aarts is uitgeroepen tot meest inclusieve werkgever van Noordoost Brabant. Foto's: Van Assendelft
We spreken Aarts daags nadat zij met haar bedrijf, op 8 maart 2022, als winnaar is uitgeroepen van de AANtWERK Award voor meest inclusieve werkgever van Noordoost Brabant. Zij en haar mensen zijn er nog beduusd van. ,,Het was best spannend want we hadden twee geduchte concurrenten. De stemmen van zowel de vak- als de publieksjury vielen uiteindelijk in ons voordeel uit.”
“Werk bieden aan mensen met een rugzakje is de rode draad in mijn leven”
Het gaat sowieso goed met Aarts Schilders. Dit jaar heeft Aarts een eigen bedrijfspand aangekocht. ,,We zijn heel blij dat we nu ons eigen pand hebben dat we uiteraard voor het grootste deel eigenhandig hebben kunnen afwerken”, vertelt ze trots. ,,Onze mensen hebben niet alleen alles geschilderd, maar ook getimmerd, vloeren gelegd enzovoort. We hebben speciaal behang laten bedrukken met foto’s die een van onze medewerkers heeft gemaakt. In het ruime pand, waar iedereen een werkplek heeft en we alle materialen kwijt kunnen, hebben we nu ook een speciale ruimte om elkaar te ontmoeten na een drukke werkweek.”
Kijk wat iemand wél kan
Ooit had Aarts, samen met haar broer, een verpakkingsbedrijf. De allereerste medewerker die ze voor dat bedrijf aannam, bleek iemand met een rugzakje te zijn. ,,Dat was puur toeval. Ik weet nog precies haar naam. Ze heeft heel lang bij ons gewerkt.” Vanaf dat moment is het balletje naar eigen zeggen gaan rollen bij Aarts, die alles in de praktijk heeft geleerd door een mix van levenservaring en het gesprek aan te gaan met professionals.
Lees ook: AANtWERK Award bekroont meest inclusieve werkgever van Noordoost-Brabant
,,Vijftien jaar geleden keek de buitenwereld er nog wat vreemd tegenaan, maar het werken met mensen met een rugzakje is sindsdien de rode draad in mijn leven. Ik kijk altijd naar wat iemand wél kan en haal er dan alles uit. We moeten tenslotte wel gewoon geld verdienen. Er werkt hier helemaal niemand die de kantjes ervan af loopt. Integendeel, we moeten eerder aan de rem hangen, want kwaliteit staat bij onze jongens hoog ik het vaandel. Ze zijn allemaal heel trots op hun werk.”
Met Aarts Schilders voldoen aan social return
De twintig personeelsleden van Aarts Schilders bestaan voor meer dan 50 procent uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze werkwijze heeft Aarts Schilders het afgelopen jaar de officiële certificering PSO 30+ opgeleverd. Met de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) laten bedrijven zien wat hun bijdrage is aan de werkgelegenheid voor mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Hiermee mogen bedrijven die zaken doen met een overheidsinstelling en die Aarts Schilders inhuren, het complete offertebedrag indienen om aan hun ‘social return’-verplichting te voldoen.
“Wij zitten met zijn allen in een sneltrein, maar voor sommige werknemers is een boemeltje beter”
De negen vaste leidinggevenden zijn, zoals Aarts het uitdrukt, ,,schilders met het hart op de goede plek én een gezond boerenverstand”. Zij begeleiden de overige schilders bij het werk en leiden hen op tot vakmensen. ,,Vier medewerkers zijn als zzp’er doorgegaan. Het zijn vaak jonge mensen die bij ons binnenkomen, die door omstandigheden tijdelijk ondersteuning nodig hebben. Ik zeg weleens, wij zitten met zijn allen in een sneltrein, maar voor sommige mensen is een boemeltje beter. Bij ons kunnen ze meerijden op dat boemeltje.” Voor schilders die met gezond boerenverstand hun vak willen uitoefenen en kennis willen overdragen, is er zeker nog plek bij Aarts Schilders.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Stichting AANtWERK. Meer info: aantwerk.nu
Anka Aarts: ,,Schilders met het hart op de goede plek en gezond boerenverstand.” Foto's: Van Assendelft