Aangeboden door HR Navigator

Branded Content Personeel

3 redenen waarom je geen verzuimverzekering nodig hebt

Een verzuimverzekering: die heb je als ondernemer niet nodig, toch? Het is een dure polis waarmee verzekeraars vooral winst willen maken. En hoe groot is het probleem nou echt, als er een keer iemand ziek wordt? De kans lijkt maar klein en hebben andere ondernemers zoals jij dit dan wel verzekerd? Samen met Bob Zeegers van HR Navigator duiken we in de zin en onzin van een verzuimverzekering.

Patrick Wessels 30 november 2022

3 redenen waarom je geen verzuimverzekering nodig hebt Groot

3 redenen waarom je geen verzuimverzekering nodig hebt. Foto HR Navigator

3 redenen om geen verzuimverzekering af te sluiten

Bob Zeegers is oprichter van vergelijkingswebsite HR Navigator en adviseerde meer dan 17.000 organisaties. Hij valt met de deur in huis: ,,Er zijn echt wel redenen te bedenken waarom je als ondernemer geen verzuimverzekering nodig hebt. Daarom gaan we daarover graag eerst in gesprek, om goed te begrijpen hoe een bedrijf werkelijk in elkaar zit.”

Hij doelt op de meest genoemde redenen om de verzekering vooral niet af te sluiten. ,,Verzekeren tegen verzuim is in de beeldvorming van veel bedrijven vooral duur. En het risico lijkt maar klein.” Samen met Zeegers zetten we 3 redenen om vooral geen verzuimverzekering af te sluiten op een rij.

1. Er is binnen jouw bedrijf nooit iemand echt ziek

,,Wat heerlijk hè, als er nooit iemand ziek is,” begint Zeegers. De medewerkers hebben hart voor de zaak en een ijzeren weerstand, dus die melden zich nooit ziek. ,,Toch is het helaas Russisch roulette” stelt Zeegers. ,,Je kunt zomaar aan de beurt zijn, in een spel dat je liever helemaal niet wilt spelen.”

Een analyse onder 17.000 MKB-bedrijven laat zien dat ieder gemiddeld bedrijf met tien medewerkers eens per vijf jaar te maken krijgt met een serieus verzuimdossier. Dat betekent dat iemand gedurende langere tijd niet kan werken, bijvoorbeeld met een burn-out, een ernstige ziekte zoals kanker, verslavingsproblemen, schulden of overbelasting door mantelzorg.

,,Het klinkt misschien een beetje gek, maar juist als nooit iemand ziek is, zou je daar de vruchten van moeten plukken. Want de premies voor het afsluiten van een verzuimverzekering zijn fors lager als je geen of maar heel laag verzuim hebt. Als het dan toch een keer misgaat, zal de verzekeraar de loonbetaling vergoeden, waardoor de investering zich in één keer terugverdient."

2. Verzekeraars willen er vooral winst mee maken

Veel ondernemers denken dat een verzuimverzekering de zoveelste manier is om nog meer te verdienen over de rug van de ondernemer. Het risico lijkt namelijk maar klein, dus er wordt vaak jarenlang premie betaald zonder daar iets van terug te zien.

,,Het liefst zouden we natuurlijk zien dat ondernemers helemaal nooit een beroep hoeven te doen op een verzuimverzekering. Alleen is het risico in de praktijk helemaal niet zo klein. Elke ondernemer heeft gemiddeld eens in de vijf jaar een langlopend verzuimdossier. Ofwel een risico van gemiddeld zo’n 20%. En dat is best hoog, zeker als je het afzet tegen andere verzekeringen.“

Toch twijfelen ondernemers vaak over het nut van zo’n verzuimverzekering. Terwijl ze die twijfel niet hebben over het afsluiten van een brandverzekering of inboedelverzekering. Ondertussen is het risico op een brand vele malen kleiner dan het risico op een langlopend verzuimdossier.

Het klopt dat verzekeraars ook graag winst willen maken, maar dat neemt niet weg dat ze belangrijke financiële risico’s dekken voor ondernemers die graag door willen met hun bedrijf.

3. Je hebt 100.000 euro op de bank staan om loon door te betalen

,,Als je genoeg geld op de bank hebt staan, is het in principe niet nodig om een verzuimverzekering af te sluiten. Maar verkijk je niet op de kosten waar je mee te maken krijgt als een medewerker langdurig ziek wordt,” waarschuwt Zeegers.

Hij rekent voor dat 100.000 euro waarschijnlijk niet eens voldoende is. Stel dat je twee medewerkers op een afdeling hebt, waarvan er één langdurig ziek wordt. Bij een gemiddeld jaarloon van €36.000 betaal je voor twee jaar ziekte alvast €76.000 door. Ondertussen neemt de druk op werknemer die nog wel werken toe. En die zieke medewerker draagt ook niet meer bij aan de omzet, dus de schade is veel groter dan alleen maar de loondoorbetaling.

Als de medewerker 50 euro per uur oplevert, scheelt dat iedere dag 400 euro aan omzet. Dat is €2.000 per week, en bij 45 werkweken dus €90.000 per jaar. Dat komt nog boven op de kosten van loondoorbetaling.

Wat een verzuimverzekering precies kost is trouwens lastig te zeggen. Dit hangt namelijk af van bijvoorbeeld de branche, net als de hoogte van het verzuim van de afgelopen jaren. Het hoeft echt niet duur te zijn en premies beginnen al bij al bij zo'n 1,5 % van de loonsom. Maar er is nog iets anders. Want zelfs al heb je geld op de bank staan. Was dat dan ook bedoeld om het loon van zieke medewerkers door te betalen? Of was het eigenlijk een appeltje voor de dorst, om te investeren in een nieuw pand, of misschien wel als pensioen?

En 1 belangrijke reden om dat wel te doen

Het bovenstaande voorbeeld toont aan dat een verzuimverzekering helemaal niet duur hoeft te zijn. Zeker niet als je het afzet tegen de schade die je kunt hebben als je niet verzekerd bent. Nog belangrijker vindt Zeegers de zekerheid van continuïteit voor ondernemers: ,,Je wilt als ondernemer zeker weten dat je door kunt groeien en kunt blijven bouwen aan jouw bedrijf. Een zieke medewerker vraagt zorg, kost geld en leidt tot allerlei administratie, gedoe en geregel. Dan neemt een verzuimverzekering een hoop kopzorgen weg, omdat je als bedrijf door kunt en ondertussen weet dat het voor jouw trouwe medewerker zo goed mogelijk geregeld is.”

HR Navigator is de grootste vergelijker van onder meer arbodienstverlening en verzuimverzekeringen voor het MKB. Ondernemers kunnen het aanbod van 9 verzekeraars met elkaar vergelijken en vrijblijvend een offerte aanvragen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.